Πληθώρα ερωτημάτων μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, σχετικά με το αν η κυβέρνηση διαθέτει, πλέον, την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με δεδομένο ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι παράλληλα μέλος του κοινοβουλίου, ενώ ως επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω» ελέγχει άλλα δύο μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής, η οποία να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, ενδεχόμενο εντελώς απομακρυσμένο αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Νίκος Κοτζιάς συνεχίζει να στηρίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Διαβάστε: Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς- Νέος ΥΠΕΞ ο Τσίπρας που απέστειλε αυστηρά μηνύματα
Διαβάστε: Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά- Οι ολονύχτιες συζητήσεις με συνεργάτες του

Όσον αφορά ενδεχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, η παραίτηση Κοτζιά δεν διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που έχει υπογράψει τη συμφωνία και αποκλείεται το ενδεχόμενο να την καταψηφίσει.

Παράλληλα, με την κίνηση να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι είναι απολύτως αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει αναλάβει για το ζήτημα του ονοματολογικού.

Επιπλέον, η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και από κανέναν θεωρείται σαφές μήνυμα στον Πάνο Καμμένο σε σχέση με το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία!
Διαβάστε: Οξύτατη αντίδραση Κοτζιά: Ξέχασαν ότι είμαι σπόρος

Όπως σημειώνουν, μάλιστα, συνομιλητές του Πρωθυπουργού «την επόμενη φορά που θα υπάρξει παρόμοιο περιστατικό την πρωτοβουλία θα την αναλάβει ο ίδιος».

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές καθώς ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από το κοινοβούλιο.

Σε αντίθετη περίπτωση η πΓΔΜ οδηγείται σε εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις