Το κοινοβούλιο της Αιθιοπίας όρκισε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της, σε έναν διορισμό που φέρνει ακόμη πιο κοντά τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Αμπίι Άχμεντ στον στόχο του για ισότητα των δύο φύλων στην διακυβέρνηση της χώρας.

Ο διορισμός της Μεάζα Ασενάφι στη θέση αυτή έπεται αυτού 10 γυναικών υπουργών από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε την Αιθιοπία την τρίτη χώρα στην Αφρική, μετά την Ρουάντα και τις Σεϋχέλλες, που έχουν κοινοβούλια με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών.

Η εξέχουσα αυτή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπηρέτησε πρόσφατα ως σύμβουλος σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική που εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα.

Ανακοινώνοντας ότι η Ασενάφι αποτελεί το πρόσωπο που επιλέγει για να ηγηθεί του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ο Αμπίι σημείωσε προς τους βουλευτές ότι το δικαστικό σύστημα έχει ανάγκη από βελτιωμένες ικανότητες "που θα εφαρμόσουν με επιτυχία τις αξιώσεις που υπάρχουν για δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλλαγή στη χώρα μας".

"Την πρότεινα για τη θέση αυτή με την ακλόνητη πεποίθηση ότι έχει τις ικανότητες που χρειάζονται, έχοντας στο νου μου την τεράστια διεθνή εμπειρία της", υπογράμμισε.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την επιλογή του Αμπίι.

Βάσει του Συντάγματος της Αιθιοπίας, το δικαστικό σύστημα είναι ανεξάρτητο από την εκτελεστική εξουσία.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα απέκτησε εξάλλου την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της, την Σάλε Γουόρκ Ζέουντα.

Μετά τον διορισμό του τον Απρίλιο, ο Αμπίι έφερε εις πέρας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και έδωσε χάρη στους διαφωνούντες που θεωρούνταν για καιρό παράνομοι από την κυβέρνηση. Επίσης έκανε διπλωματικά ανοίγματα στην μακροχρόνια εχθρό της Αιθιοπίας, την Ερυθραία.

Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν προς το παρόν επιτύχει να περιοριστούν οι ταραχές, με τις συγκρούσεις, πολλές μεταξύ αντίπαλων εθνοτικών ομάδων, να έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ανθρώπων φέτος σε διάφορα τμήματα της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις