Τουρκικό τελεσίγραφο προς Αθήνα: Αναγνωρίζουμε μόνο τα έξι μίλια

Τουρκικό τελεσίγραφο προς Αθήνα: Αναγνωρίζουμε μόνο τα έξι μίλια

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δια στόματος Χάμι Ακσόι, απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός πως για πρώτη φορά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέθεσαν αίτημα για είσοδο στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς έως σήμερα προτιμούν να παραβιάζουν το ελληνικό FIR και να μην δίνουν σχέδια πτήσης.

Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι διαμηνύουν πως θεωρούν πως ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι τα έξι ναυτικά μίλια του θαλάσσιου χώρου

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση: «Όπως είναι γνωστό, για τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτήσεις, μια χώρα οφείλει να ζητήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου άλλης χώρας. Η χώρα μας αναγνωρίζει φυσικά τα έξι μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας και ζητά άδειες πτήσης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για πτήσεις προς και από την Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια νέα πρακτική».

Πάντως στη συνέντευξή του την Πέμπτη στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία απειλή σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας να αποφασίσουμε εμείς πότε θα κάνουμε χρήση του κυριαρχικού μας δικαιώματος με βάση το διεθνές δίκαιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας».

Μάλιστα στο ερώτημα του δημοσιογράφου ότι η επέκταση των δώδεκα μιλίων μετά το τουρκικό casus belli φαίνεται να έχει παγώσει, casus belli (αιτία πολέμου) που ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι δεν είναι καινούργιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:

«Όχι δεν έχει παγώσει τίποτα. Η εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και δεν κάνουμε κινήσεις στο πόδι.

Αυτή η δουλειά είναι μια δουλειά πολύ καλά επεξεργασμένη από ένα συμβούλιο επιστημονικό στο οποίο συμμετέχουν εξαίρετοι επιστήμονες, είναι μια δουλειά χρόνων, ενδεχομένως να δημοσιοποιήθηκε με έναν λίγο άτσαλο τρόπο (σ.σ. υπό την έννοια ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να είχαμε πρώτα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, διότι στα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα πρέπει η Ελλάδα να είναι μια γροθιά), μου ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός να αναφερθεί σε αυτό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών μας στην παράδοση παραλαβή, έκρινα σκόπιμο να του δώσω την άδεια να το κάνει διότι ήταν μια δουλειά εις την οποία επένδυσε χρόνο, κόπο, τις γνώσεις του, εν πάσει περιπτώσει τα όσα επακολούθησαν με οδήγησαν στην απόφαση ότι θα έπρεπε -και αυτήν την απόφαση πήρα- να αλλάξω την τακτική όχι όμως τη στρατηγική.