Απαγόρευση εισόδου στην Αλβανία σε 52 Έλληνες που παρέστησαν την Πέμπτη, στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, επέβαλε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι.

Πρόκειται για 52 ομογενείς που παρέστησαν στην κηδεία και κατά την αλβανική κυβέρνηση προχώρησαν σε οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας. Στη δήλωσή του, μάλιστα, ο Αλβανός υπουργός σημειώνει ότι "κανείς δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως αδυναμία τη σοφία που επιδεικνύει η Αλβανία".

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου, προχώρησαν την Πέμπτη, αμέσως μετά την κηδεία, στην προσαγωγή δώδεκα ομογενών.

Τα στελέχη της ομογένειας αφέθηκαν ελεύθερα τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από δεκάωρη κράτηση. Η απόφαση να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι οι 52 Έλληνες πολίτες ακολουθούν και τις διατυπώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα που χαρακτήρισε "προβοκάτορες κηδειών", όσους παρέστησαν στην κηδεία του 35χρονου ομογενούς.

Διαβάστε: Ράμα: Κάθε χώρα έχει τα γουρούνια και τα γαϊδούρια της


Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΣ:

Διαβάστε: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι ομογενείς που είχαν προσαχθεί από τους Αλβανούς
Διαβάστε: Αλβανία: Στελέχη της ομογένειας ανακρίνονται στο Α.Τ. Αργυροκάστρου


Ειδικότερα, σύμφωνα με το αλβανικό ΥΠΕΣ, οι 52 Έλληνες πολίτεςκηρύχθηκαν "personae non gratae" για "οργανωμένες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και για επίδειξη αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης στη χώρα. Αυτά τα άτομα και άλλα που ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση εξτρεμιστών στο χωριό Βουλαράτες, δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αλβανία για την περίοδο που ορίζει ο νόμος".


Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών τα όσα έγιναν την Πέμπτη συνιστούν "μη αποδεκτή, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του –δίχως διακρίσεις- από άτομα προερχόμενα από την Ελλάδα που μετέτρεψαν μια κηδεία σε εξτρεμιστική εκδήλωση".


Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα

Ουσιαστικές διευκρινίσεις για την απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση των αλβανικών αρχών περί απαγόρευσης εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, τονίζει επίσης ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».

Τέλος, διαβεβαιώνει πως παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις