Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, "για την προγραμματισμένη- εδώ και καιρό- συνάντησή του με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο", σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έρχεται λίγες ώρες αφότου ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για εξηγήσεις επί της συμφωνίας.Το Φανάρι ζητά εξηγήσεις για τη συμφωνία

Τη δυσαρέσκεια του για τη μη ενημέρωση από την Αθήνα, αναφορικά με τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, εξέφρασε και επισήμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν να κληθεί την Παρασκευή η γενική πρόξενος της Ελλάδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στηνΓεωργία Σουλτανόπουλου εκφράστηκε σε έντονο ύφος η απορία γιατί το Φανάρι δεν ενημερώθηκε από την Πολιτεία για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δημόσιο μισθοδοτούνται περίπου 1.400 αρχιερείς και κληρικοί από την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, που θα συνέλθει εκτάκτως στις 16 Νοεμβρίου.

Επίσης αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι, ενώ ο Πατριάρχης ζητά εκ περιτροπής στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, να παρίστανται στη Σύνοδο του Φαναρίου.

Η δυσφορία στο Φανάρι είχε διαφανεί αμέσως μετάτις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, όταν κύκλοι του Φαναρίου είχαν επισημάνει: "Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ'αυτών".

Πλέον για να κλείσει αυτό το μέτωπο θα πρέπει η πολιτεία έστω και την ύστατη στιγμή να ενημερώσει επισήμως το Φανάρι, για το προσχέδιο της συμφωνίας, ώστε αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Πατριαρχείου στις 27 Νοεμβρίου και να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Σε διαφορετική περίπτωση ένα νέο επεισόδιο θα επισκιάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις