Η λέξη "χάος" μπορεί να περιγράψει την εκκλησιαστική περιουσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για αξιοποίηση της, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης, προκειμένου τα έσοδα να μοιράζονται στο μισό, μεταξύ της Εκκλησίας και του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τομεγαλύτερο βάρος για την καταμέτρηση των ιερών "φιλέτων" πέφτει στο υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο το εγχείρημα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο, αφούως διαχειριστές της εκκλησιαστικής περιουσίας εμφανίζονται περίπου 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μοναστήρια και ιερά ιδρύματα).

Για παράδειγμα, άλλο ταμείο έχει η Ιερά Σύνοδος, άλλο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ διαφορετικό καθεστώς ισχύει για το Αγιον Ορος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις στα Δωδεκάνησα που ανήκουν στο Φανάρι.

Όπως γράφει ο "Τύπος" τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές υπηρεσίες στη Μονή Πετράκη εργάζονται εντατικά για να καθαρίσει το θολό τοπίο στα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν επαφές με επιχειρηματίες από το Κατάρ και με Ρώσους, προς προσέλκυση επενδύσεων.

Μέσα σε όλα αυτά, η Εκκλησία δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί δικαστικά τις λεγόμενες αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Όσον αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης,θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Προβλέπεται να ενταχθεί σε αυτό και κάθε περιουσιακό στοιχείο της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει προς αξιοποίηση, κάτι που θα ισχύει και για τις μητροπόλεις.

Εκτιμήσεις και στοιχεία αναφέρουν ότι στην Εκκλησία ανήκουν συνολικά 1.300.000 στρέμματα.

Από αυτά, τα 733.000 στρέμματα είναι βοσκότοποι, τα 367.000 είναι δασικά και τα 189.000 στρέμματα είναι αγροτικά.

Την ίδια στιγμή, περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως διακατεχόμενα, αφού γι’ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Στην κατοχή της φέρεται να βρίσκονται ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως στις Σποράδες και τις Κυκλάδες.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις