Συνέντευξη στον Γρηγόρη Νιάκα


"Σοκαρισμένος" απότην έλλειψη εντιμότητας, την κατάργηση της αλήθειας και απότην έλλειψη ευθύνης από την πλευρά της πλειοψηφίας των ελληνικών ΜΜΕ, δηλώνει σε συνέντευξη του στο nooz.gr, ο Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκασμέτ Καπλάνι, αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στους Βουλιαράτες της Αλβανίας, με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ όπου πλέον ζει και εργάζεται μόνιμα – "ήμουν κομμάτι του δημοσιογραφικού κόσμου", λέει χαρακτηριστικά- αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει έκκληση στα ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία- όπως υποστηρίζει- προσπάθησαν να δημιουργήσουν "συνθήκες μαζική παράκρουσης".

Ο κ. Καπλάνι, επικαλούμενος την "ιδιότητα του δημοσιογράφου", περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Μιλάει για την ένταση που δημιουργήθηκε στην κηδεία του 35χρονου ομογενούς και τον ρόλο που έπαιξαν ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες, σημειώνοντας ότι η Νότια Αλβανία έχει γίνει η "Μέκκα της Χρυσής Αυγής".

Επίσης, με αφορμή τον τρόπο παρουσίασης μιας τοποθέτησης του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, σημειώνει ότι υπήρξαν Έλληνες δημοσιογράφοι που "δεν υπέκυψαν στον παραλογισμό" και "έσωσαν τη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας" και άλλοι που "λειτούργησαν ως άτυπο γραφείο της Χρυσής Αυγής".

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται στις σχέσεις Ελλήνων και Αλβανών: Τι χωρίζει και τι ενώνει τους δυο λαούς.

Διαβάστε: Αλβανός ΥΠΕΞ: Η λίστα με τους ανεπιθύμητους Έλληνες δεν έχει κλείσει ακόμη
Διαβάστε: Μάνα Κατσίφα: Ο Κωνσταντίνος έπεσε όρθιος και περήφανος για τη σημαία


Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ: Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σας στο facebook, αναφέρετε ότι παρακολουθείτε "αποσβολωμένος και σοκαρισμένος την εκστρατεία απόλυτης παραπληροφόρησης που εξελίσσεται στα ελληνικά ΜΜΕ με αφορμή το τραγικό συμβάν στους Βουλιαράτες της Νότιας Αλβανίας". Πέρα, λοιπόν, από την- λίγο έως πολύ αναμενόμενη- “παρέλαση της πατριδοκαπηλίας”, τι συνέβη στους Βουλιαράτες; Πώς φτάσαμε στον θάνατο του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα; Γιατί η αλβανική αστυνομία δεν σεβάστηκε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου;

ΑΠ:Αποφάσισα να απευθύνω αυτή την έκκληση όταν είδα ότι μαζικά τα ΜΜΕ πήγαν να παρουσιάσουν το διάλογο στο facebook του Έντι Ράμα ως εμπρηστικό και εθνικιστικό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν συνθήκες μαζικής παράκρουσης. Νομίζω ότι αυτό θα μείνει στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ ως το πιο χαμηλό και ανέντιμο σημείο τους. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα και ήμουν κομμάτι του δημοσιογραφικού κόσμου.

Έχω σοκαριστεί όχι απλά απότην έλλειψη εντιμότητας και την κατάργηση της αλήθειας όλες αυτές τις μέρες απόμεγάλη μερίδα των ΜΜΕ αλλά και απότην έλλειψη ευθύνης σε αυτή την περίπτωση. Δεν έχουν παιδιά αυτοί οι δημοσιογράφοι; Σε τί κόσμο θέλουν να ζουν τα παιδιά τους; Πως μπορεί ένας δημοσιογράφος να γίνει φορέας μισαλλοδοξίας και μίσους; Γιατί αυτό συνέβη σε αυτή την περίπτωση. Είτε διάβαζες "Τα Νέα", είτε διάβαζες τον χρυσαυγίτικο Στόχο ήταν το ίδιο. Τραγικό.

Τι συνέβη στους Βουλιαράτες; Μιλώντας με την ιδιότητα του δημοσιογράφου θα έλεγα ότι πρέπει να κάνει κανείς μια «προκαταρκτική» έρευνα. Υπήρχαν Έλληνες επίσημοι προσκεκλημένοι εκείνη την σημαντική μέρα για την συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Αυτόπτες μάρτυρες. Δυο απόαυτούς μίλησαν και έγραψαν. Είναι άνθρωποι ιδιαίτερης εγκυρότητας. Η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μυρσίνη Ζορμπά και ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος. Διαβάσετε τι γράφουν. Υπήρχαν και άλλοι Έλληνες επίσημοι. Γιατί δεν τους ρωτάτε;

Δεύτερον, ποιος είναι ο νεαρός που έχασε την ζωή του, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας; Έχετε επισκεφθεί την σελίδα του στο facebook; Έχετε δει τι πρεσβεύει, σε τι ιδεολογία ανήκει, τι προαναγγέλλει; Έχετε δει ότι είχε προαναγγείλει την πράξη του αυτή καθαρά και ξάστερα;

Λυπάμαι αλλά ο Κατσίφας ήταν ιδεολογικά το ακριβώς αντίθετο απότους Έλληνες ήρωες του ’40 οι οποίοι τιμήθηκαν στις 28 Οκτωβρίου. Εκείνοι πολέμησαν τον φασισμό. Ο Κατσίφας ενστερνιζόταν την φασιστική ιδεολογία. Δεν είναι δε τυχαίο ότι είναι ο νέος ήρωας της Χρυσής Αυγής.

Τρίτον, ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας πήγε στην Αλβανία και είχε πρόσβαση στις έρευνες. Γιατί δεν ρωτάτε τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας; Αυτό που γνωρίζουμε έως σήμερα και δεν αμφισβητείται απόκαμία αρχή ή εύρημα είναι ότι ο Κατσίφας ήταν οπλισμένος, με Καλάσνικοφ με διόπτρο, ντυμένος ράμπο και ότι μισούσε θανάσιμα τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Την ημέρα της τραγωδίας πυροβόλησε δυο φορές ενάντια σε Αλβανούς αστυνομικούς και τα περιπολικά τους. Και πυροβόλησε με 40 λεπτά απόσταση, σε δυο περιπολικά. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η αλβανική αστυνομία φώναξε τις ειδικές δυνάμεις, την RENEA, που επεμβαίνουν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Η RENEA εφαρμόζει ένα ανελέητο πρωτόκολλο, όπως όλες οι ειδικές και αντι-τρομοκροτικές δυνάμεις του κόσμου, είτε στην Αλβανία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Σουηδία.

Ξέρουμε επίσης ότι ο Κατσίφας περίμενε μια ώρα τις ειδικές δυνάμεις να φθάσουν απότα Τίρανα. Αν ήθελε, αν ήταν τρέλα ήθυμός της στιγμής, θα μπορούσε να είχε φύγει με τα πόδια στην Ελλάδα – 20 λεπτά απόσταση είναι απότο χωριό. Οι αλβανικές αρχές λένε ότι επί τέσσερις ώρες οι 15 αστυνομικοί της RENEA προσπάθησαν να τον πείσουν να παραδοθεί και εκείνος πυροβολούσε εναντίον τους. Αυτή είναι η εκδοχή της RENEA. Αν κανείς έχει άλλη αξιόπιστη εκδοχή να μας τα πει.

Η άλλη εκδοχή που διάβασα στα ελληνικά ΜΜΕ ήταν αυτή που διαδόθηκε απότο site της Χρυσής Αυγής απότην πρώτη στιγμή: ότι τον σκότωσαν εν ψυχρώ επειδή σήκωσε τη σημαία ή τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Αυτές οι εικασίες όμως είναι εντελώς ψεύτικες και αβάσιμες…Διαβάστε: Υπό φωνές και συνθήματα η κηδεία του Κατσίφα στους Βουλιαράτες
Διαβάστε: Αλβανία: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες που βρέθηκαν στην κηδεία του Κατσίφα

ΕΡ: Η σορός του Κωνσταντίνου, παραδόθηκε στην οικογένεια Κατσίφα, δέκα ημέρες μετά τον θάνατό του, ύστερα από παρέμβαση του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, καθώς επίσης και του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου. Υπήρχε λόγος για αυτή την καθυστέρηση;

ΑΠ: Και γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε τις ελληνικές αρχές που ζήτησαν να κάνουν οι ίδιες ιατροδικαστική εξέταση και έρευνα – κατόπιν αιτήματος μάλιστα της οικογένειας του μακαρίτη.

Πηγαίνετε στην σελίδα του χρυσαυγτίτικου Στόχου που γράφει την επομένη της τραγωδίας ότι η σορός επιστράφηκε στην οικογένεια την επομένη αλλά αρνήθηκαν να την παραλάβει η οικογένεια, επειδή ζήτησαν ανεξάρτητη ιατροδικαστική εξέταση απότην Ελλάδα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο στο έδαφος άλλου κράτους, χρειάζονται λίγες μέρες, χρειάζεται η άδεια των εισαγγελικών αρχών της Αλβανίας. Τα ελληνικά ΜΜΕ, αφούεπινόησαν δεκάδες άλλες ιστορίες με δράκους, έστησαν το σενάριο των βάρβαρων Αλβανών που βεβηλώνουν το πτώμα του Έλληνα. Επιτρέψτε μου να πω ότι οι βάρβαροι σε όλη αυτή την υπόθεση ήταν το μερίδιο των ελληνικών ΜΜΕ που παραπληροφορούσε διαρκώς.

Διαβάστε: ΥΠΕΞ: Αναμένουμε την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του ομογενή
Διαβάστε: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι ομογενείς που είχαν προσαχθεί από τους ΑλβανούςΕΡ: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για την απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν "ανεπιθύμητους" 52 Έλληνες που πήγαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Θέλουν τα Τίρανα να δυναμιτίσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις;

ΑΠ: Και πάλι σας απευθύνομαι ως δημοσιογράφος: ζητήστε τα ονόματα που υπάρχουν στην λίστα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς είτε με την ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα είτε με Αλβανούς δημοσιογράφους; Οι Αλβανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι είναι άτομα που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή και εξτρεμιστικούς κύκλους στην Ελλάδα. Πηγαίνετε στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και θα δείτε ότι πολλοί απόαυτούς που πήγαν στην κηδεία είναι χρυσαυγίτες και ακροδεξιοί.

Τους έχουν φάτσα κάρτα. Έτσι κι αλλιώς η Νότια Αλβανία απότο 2012 ειδικά, που η Χρυσή Αυγή είναι στην Ελληνική Βουλή, έχει γίνει η Μέκκα της.

Η Χρυσή Αυγή ήθελε μάλλον να μετατρέψει την κηδεία του Κατσίφα σε ένα είδος πραξικοπήματος ενάντια στην ειρήνη ανάμεσα στις δυο χώρες. Υπάρχει χειρότερη βεβήλωση του νεκρού απόαυτό;

Βίασαν τους οικοδεσπότες με ρατσιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ακόμα και αν το δεις υπότο πρίσμα των ομηρικών άγραφων νόμων αυτή είναι η μεγαλύτερη βεβήλωση που μπορεί να κάνει φιλοξενούμενος σε ξένο σπίτι και έδαφος. Αλλά μάλλον οι χρυσαυγίτες δεν ανήκουν στον ομηρικό κόσμο όπως οι Έλληνες και οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Βαλκανικοί λαοί. Ανήκουν στον ακροδεξιό κόσμο.

Προσωπικά ανησυχώ ότι η έντονη παρουσία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή μπορεί να δώσει ώθηση σε Αλβανούς φασίστες να συχνάζουν και αυτοί στην περιοχή. Γιατί τα φαντάσματα βλέπουν το ένα το άλλο και χαίρονται και πολλαπλασιάζονται. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργάζονται οι δυο χώρες στενά για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί μερικοί νέοι μας θέλουν να πάρουν τα καλάσνικοφ ή βρίσκουν ελκυστικές τις ακραίες, βίαιες ιδεολογίες. Πρέπει να φροντίζουμε να τους δείξουμε έναν άλλον δρόμο. Αυτές τις μέρες σκέφτηκα συχνά ότι αν ο Κατσίφας είχε άλλη ιδεολογία, πίστευε σε άλλες αξίες, πιθανόν να ήμασταν φίλοι. Ζούμε σε εποχές εκρηκτικές, σε διεθνή συγκυρία εκρηκτική, και αρκεί κάποιος με ένα καλάσνικοφνα τινάξει τις χώρες μας και όλη την περιοχή στον αέρα…

Διαβάστε: Έτσι έπεσε νεκρός ο Κατσίφας – Tι λένε οι αλβανικές Αρχές
Διαβάστε: Φίλης: Αυτόκλητος σωτήρας ο Κατσίφας- Πυροβολούσε στο έδαφος ξένης χώραςΕΡ: Στην Ελλάδα υπήρξαν αντιδράσεις και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε έναν "διαδικτυακό διάλογο" που είχε στο facebook, με έναν αλβανό πολίτη, για τα όσα έγιναν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Κάποιοι, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο κ. Ράμα ήταν προσβλητικός για τους Έλληνες και έριξε "λάδι στη φωτιά", μιλώντας για "προβοκάτορες κηδειών" και υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει "τα δικά της γουρούνια και τα δικά της γαϊδούρια"; Δηλαδή, στα ελληνικά ΜΜΕ (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις), οι δημοσιογράφοι "έκοψαν και έραψαν" την είδηση, αντιστρέφοντας το νόημα;

ΑΠ: Επειδή έρχεται μια στιγμή που πρέπει ειπωθεί η αλήθεια, όσο ωμή και πικρή κι αν είναι: πολλοί δημοσιογράφοι σε αυτή την περίπτωση λειτούργησαν ως άτυπο γραφείο της Χρυσής Αυγής. Δεν ξεχνάω όμως αυτούς που δεν υπέκυψαν στον παραλογισμό. Νομίζω ότι έσωσαν τη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Διαβάστε: Αλβανία: Στελέχη της ομογένειας ανακρίνονται στο Α.Τ. Αργυροκάστρου
Διαβάστε: Ράμα: Κάθε χώρα έχει τα γουρούνια και τα γαϊδούρια τηςΈλληνες και Αλβανοί

ΕΡ: Στο βιβλίο σας «Με λένε Ευρώπη» (εκδ. Λιβάνης 2010), αναφέρετε: "Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ότι για τα δεινά μας κατηγορούμε πάντα τους άλλους, ποτέ τους εαυτούς μας. Είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις ολόκληρα έθνη, σαν την αράχνη, να υφαίνουν τον ιστό που τους απομονώνει από τον κόσμο και μετά να ονομάζουν τούτο τον ιστό «εθνική αξιοπρέπεια». Καταλαβαίνεις ότι είσαι στα Βαλκάνια όταν βλέπεις κάποιον να σκάει τρώγοντας τα ίδια φαγητά και να λιώνει χορεύοντας τη μουσική του πιο μισητού «εθνικού εχθρού», που είναι, κατά κάποιο τρόπο, και δική του μουσική. Εάν δεις δύο ανθρώπους να τσακώνονται άγρια για τη διαφορετική προέλευση του ίδιου γλυκού που τρώνε και του ίδιου τραγουδιού που τραγουδούν, τότε, σίγουρα, είσαι στα Βαλκάνια”. Ελλάδα και Αλβανία είναι στα Βαλκάνια. Τι χωρίζει και τι ενώνει τις δυο χώρες και τους δυο λαούς. Και κυρίως πως βλέπετε το μέλλον των σχέσεων τους;

ΑΠ: Επειδή νιώθω ότι ανήκω στους πολιτισμούς και των δυο χωρών θα πω ότι μας ενώνουν τα τραύματά μας που δεν τα έχουμε γιατρέψει και επιστρέφουν και μας κυνηγούν σαν φαντάσματα κάθε τόσο. Μας ενώνει το γεγονός ότι έχουμε ζήσει για αιώνες μαζί αλλά φοβόμαστε να το αποδεχθούμε. Μας ενώνει το γεγονός ότι ζούμε πάλι μαζί, ότι είμαστε πιο κοντά απόποτέ, συμβιώνουμε, παντρευόμαστε μεταξύ μας, κάνουμε κουμπαριές αλλά οι επικρατούσες αφηγήσεις για τον εθνικά "άλλον" ένθεν κακείθεν παραμένουν ακόμα εκείνες του 19ου αιώνα και του Ψυχρού Πολέμου.

Μας ενώνουν οι δικές μας φοβίες και ανεπάρκειες και η ανάγκη να βρούμε άλλοθι για τα δικά μας δεινά κατηγορώντας τον άλλον. Μας χωρίζει η αμοιβαία καχυποψία. Μετά απόαυτό το συμβάν η καχυποψία αυτή τείνει να γίνει άβυσσος. Μας χωρίζει το γεγονός ότι δεν μιλάμε για αυτά που μας ενώνουν αλλά για αυτά που μας χωρίζουν. Μας χωρίζει σήμερα και κάτι άλλο: οι Αλβανοί ξέρουν πλέον την Ελλάδα απότην καλή και την ανάποδη. Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν την Αλβανία και πολλοί αρνούνται να μάθουν…

ΕΡ: Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων» (εκδόσεις Επίκεντρο). Μακρά και πονεμένη ιστορία τα σύνορα, η προσφυγιά, οι εθνικισμοί. Εθνικιστές εντάσεις υπήρχαν και υπάρχουν στα Βαλκάνια. Πως τις σχολιάζετε; Είναι πιθανή, για παράδειγμα, η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας;

ΑΠ: Εάν θέλετε την δική μου γνώμη: όσο είναι πιθανή να έχουν οι Έλληνες για πρωτεύουσα την Πόλη.

Διαβάστε: Ράμα: Ευτυχώς που δεν χάθηκαν αθώες ζωές, από την εξτρεμιστική ανοησία
Διαβάστε: Αλβανικά ΜΜΕ: Ο Κατσίφας άνοιξε πυρ στον αέρα και προς το μέρος των αλβανών κομάντοςΕΡ: Σε μια άλλη ανάρτηση σας στο διαδίκτυο, προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, σημειώνετε "πως αυτή ήταν πάντα η τραγωδία των Βαλκανίων: για το γινάτι του γείτονα δεν έχουμε πρόβλημα να πυρπολήσουμε όλο το χωριό" και ότι "αν η χώρα κατρακυλήσει στην απόλυτη εθνικιστική παράνοια, θα καταστρέψει και τον εαυτό της και μάλλον και τους γείτονές τη". Γιατί απευθύνεστε μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ;

ΑΠ: Πρώτοννιώθω ακόμα πιο πολύ κομμάτι της ελληνικής παρά της αλβανικής δημοσιογραφίας. Στην Ελλάδα έγινα δημοσιογράφος. Δεύτερον, αν μπορούσατε να διαβάζετε τα αλβανικά ΜΜΕ, θα καταλαβαίνατε το γιατί. Δεν υπερίσχυσαν σε αυτή την περίπτωση οι ακραίες φωνές και η υστερική παραπληροφόρηση. Ακόμα και το αισχρό ρατσιστικό πανό που εμφανίστηκε από Αλβανούς χούλιγκαν σε γήπεδο (πάνω στο οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ έχτισαν ξανά ιστορίες με δράκους) καταδικάστηκε άμεσα απότον αλβανικό Τύπο.

Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα και ζήτησε αμέσως η αστυνομία να διώξει τους χούλιγκαν και να κατάσχει το πανό. Η Αλβανική Αθλητική Ομοσπονδία καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός και κλήθηκε επειγόντως ώστε να πάρει μέτρα να μην επαναληφθεί. Τα διαβάσατε πουθενά αυτά στον ελληνικό τύπο; Επειδή οι Αλβανοί καταστράφηκαν μια φορά ολοσχερώς σαν χώρα απότα ψέματα και την εθνικιστική παράνοια στην εποχή του Χότζα μάλλον κάτι έμαθαν. Θέλω να πιστεύω ότι είναι αυτό.

Προσωπικά έχω ένα όνειρο: να δω όλα τα Βαλκάνια, αλλά ειδικά την Ελλάδα και την Αλβανία, να συμβιώνουν ειρηνικά, να έρχονται κάθε μέρα πιο κοντά. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι βαρύ το βαλκανικό φορτίο του παρελθόντος. Αλλά ξέρω πολλούς και στις δυο χώρες, πάρα πολλούς, που έχουν το ίδιο όνειρο με μένα…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις