Συνεχίζεται και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς δεδομένου ότι χειμωνιάζει απότομα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά μεταφέροντας πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από το περασμένο Σάββατο έως και το πρωί της Τρίτης έχουν αναχωρήσει πάνω από 600 αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Σάμο αλλά και από Λέσβο, Χίο και Κω.

Από το 2018 μέχρι και σήμερα, δε, 16.500 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από τα hotspots των νησιών στην ενδοχώρα έχοντας κριθεί ευάλωτοι (ανάπηροι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, ασυνόδευτοι ανήλικοι κ.λπ.). Οσοι κρίνονται ευάλωτοι από τις αρμόδιες επιτροπές, εξαιρούνται της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και άρα δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, οπότε και εφαρμόζεται άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.

Προς ώρας έχουν επιλεγεί τέσσερα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες για όλο το διάστημα του χειμώνα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, θα μεταφερθούν στον Μαραθώνα 275 άτομα, στον σταθμό Λαρίσης 112 άτομα, στους Αγίους Θεοδώρους 92 άτομα (ωστόσο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο υπάρχει ακόμα διαθεσιμότητα) και στο Πόρτο Χέλι 380 άτομα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα άνοιξαν γι αυτόν τον λόγο νέες δομές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε μπλοκ ενοικιαζόμενων δωματίων στη Βόλβη διαμένουν 887 άτομα, σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά 740, σε Isobox στον Κατσικά 485 άτομα. Αρκετοί προστέθηκαν σε ήδη υπάρχουσες δομές όπως τα Διαβατά, τη Ριτσώνα, τις Θερμοπύλες, τη Μαλακάσα, την Ελευσίνα, τον Σκαραμαγκά και το Σχιστό.

Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών, βέβαια, η κατάσταση παραμένει δύσκολη κι αυτό διότι οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν αυξημένες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις