Εν μέσω διαφωνιών συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να αποφανθεί αναφορικά με το προσύμφωνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας.

Κατά τη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», θα ενημερώσει τα μέλη της Συνόδου για το περιεχόμενο και τη σημασία της κατ' αρχήν συμφωνίας και εν συνεχεία θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισηγήσεως, προκειμένου να διαμορφωθούν τελικά οι θέσεις της Εκκλησίας από τους 82 Αρχιερείς της.

Η συνεδρίαση αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς τουλάχιστον 30 Μητροπολίτες, από τους 82 που θα μετάσχουν, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας.

Οι αντιδράσεις των κληρικών βρήκαν εκφραστές μητροπολίτες και σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση διακριτικών συμμαχιών εντός της Ιεραρχίας των 82 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες κατά ορισμένους αντικατοπτρίζουν και τις φιλοδοξίες των υποψήφιων δελφίνων του κ. Ιερωνύμου.

Μεταξύ των Μητροπολιτών που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους είναι οι Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Σάμου Ευσέβιος, ο Φθιώτιδος Νικόλαος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φλωρίνης Θεόκλητος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Σερρών Θεολόγος, ο Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Εδέσσης Ιωήλ, ο Ζιχνών Ιερόθεος, ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Παροναξίας Καλλίνικος, ο Λαγκαδά Ιωάννης, ο Χίου Μάρκος και ο Νέας Κρήνης Ιουστίνος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Η αμφισβήτηση των επιλογών του κ. Ιερωνύμου τις προηγούμενες ημέρες ήταν σαφής και οξεία, ενώ τις περισσότερες αντιδράσεις προκαλεί η ρύθμιση για τη μισθοδοσία των κληρικών και το νομικό πλαίσιο της εργασιακής τους θέσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να προσέλθει με συναινετική διάθεση υπέρ του διαλόγου. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προβάλει το επιχείρημα πως καθώς η συμφωνία μιλάει για 10.000 θέσεις και οι κληρικοί είναι 8.760, αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν σε μητροπόλεις 1.240 διορισμοί συμβασιούχων έως τις 10.000 θέσεις.

Επίσης, δεν αποκλείεται ο κ. Ιερώνυμος να αναζητήσει διέξοδο, μέσω της επιλογής μιας επιτροπής που θα μελετήσει περαιτέρω το θέμα, προκειμένου να βρει συμβιβαστική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Ως εκ τούτου, απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου στέκονται και οι Μητροπόλεις στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, οι οποίες ελέγχονται (είτε διοικητικά είτε μόνο πνευματικά) από το Φανάρι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις