Μετά το σάλο που προκάλεσε σε ολόκληρη τη χώρα η προφυλάκισή της, η καθαρίστρια που καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για την πρόσληψη της στο Δημόσιο με παραχαραγμένο πτυχίο, λύνει τη σιωπή της και ευχαριστεί όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της.
Μάλιστα η 53χρονη γυναίκα τονίζει στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος του Βόλου” πως έκανε τα πάντα για τα παιδιά της.
Λέει χαρακτηριστικά: “Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ”.
Μέσα από τις φυλακές της Θήβας, δηλώνει την απέραντη ευγνωμοσύνη της, στο πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης.
Τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ελπίζει να αποφυλακιστεί σύντομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 53χρονη απέκτησε αργότερα από την πρόσληψή της το πτυχίο που θεωρούνται απαραίτητο για την πρόσληψή της.
Την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για τους καταχραστές του δημοσίου επισήμανε το πρωί στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας ο οποίος εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «δεν κάνει διακρίσεις και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι» επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι με βάση τις διώξεις που ασκήθηκαν στην καθαρίστρια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου η ποινή ήταν δις ισόβια.
Στις 28 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε να συζητηθεί, μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε στην 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο.
Σε μια συμβολική κίνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε στις φυλακές την καθαρίστρια στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα.
Διαβάστε: Συνάντηση με την 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο είχε ο υπ. Δικαιοσύνης
Αντιδράσεις δικαστικού και δικηγορικού κόσμου
Την «ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων», επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα της καταδίκης της καθαρίστριας από τον Βόλο, σε 10ετη κάθειρξη για πλαστογραφία απολυτηρίου Δημοτικού.
«Δεν υπάρχει περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου όταν η φερόμενη ζημία που επήλθε από την απατηλή συμπεριφορά του υπαλλήλου ισοσταθμίζεται από ισάξια αντιπαροχή», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Προσθέτει, επίσης, ότι η επίμαχη απόφαση είναι κραυγαλέα αντίθεση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή «όσο χρονικό διάστημα ελάμβανε αντίστοιχες της θέσης της αποδοχές, η υπάλληλος παρείχε τις υπηρεσίες της, ούσα συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της, δοθέντος μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν απαιτούσε εξειδικευμένη γνώση ή ιδιαίτερες πνευματικές δεξιότητες και, επομένως, η έλλειψη απολυτηρίου Δημοτικού, δεν μπορούσε αντικειμενικά να επηρεάσει την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών».
Άλλωστε, συνεχίζει ο ΔΣΑ, «δεν προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καθαρίστρια, χωρίς το ως άνω απολυτήριο, είχε υποδεέστερες ικανότητες και δεξιότητες για τη θέση αυτή από κάποιον άλλο που κατείχε τον τίτλο αυτόν».
Επίσης, σε κάθε περίπτωση, εάν δεν είχε προσληφθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, το Δημόσιο θα κατέβαλε το ισόποσο σε αποδοχές άλλου υπαλλήλου που θα απασχολείτο στην ίδια θέση.
Διαφορετικό, φυσικά, είναι το ζήτημα -προσθέτει ο ΔΣΑ- «της πιθανής τέλεσης αδικήματος, όχι σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά σε βάρος ενδεχομένως άλλων συνυποψηφίων για την ίδια υπαλληλική θέση, στην οποία διορίστηκε, εν τέλει, η υπάλληλος που έκανε χρήση πλαστού τίτλου, το οποίο όμως δεν αφορά την προκείμενη υπόθεση».
Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι «όταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».