Μαφία του χρυσού: Η δικογραφία- Ο "χοντρός", ο "καμπούρης", ο ΚΥΠατζής & η...Paris Hilton

Μαφία του χρυσού: Η δικογραφία- Ο "χοντρός", ο "καμπούρης", ο ΚΥΠατζής & η...Paris Hilton

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη δράση, την δομή, την ιεραρχία, τους ρόλους και τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίας χρυσού, φέρνει στο φως το πολυσέλιδο διαβιβαστικό που συνοδεύει την δικογραφία του κυκλώματος που προωθήθηκε στον ανακριτή. 

Στο αριστοτεχνικά στημένο κύκλωμα τα αστικά λεωφορεία μέσω Αλεξανδρούπολης, ήταν το ένα κομμάτι της "δουλειάς" για να εξάγεται παράνομα χρυσός στην Τουρκία. Η δεύτερη δίοδος ήταν και μέσα από το διεθνές αεροδρόμιο του "Ελ. Βενιζέλος".

Περιγράφοντας την δομή του κυκλώματος, η δικογραφία αποκαλύπτει ότι μετείχε και εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμμορία μετείχε απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση, εν ενεργεία αστυνομικός που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, πασίγνωστος κοσμηματοπώλης που έφτιαξε εταιρεία με τον “χοντρό” (σ.σ έτσι ήταν το κωδικό όνομα του Δημητρίου Ριχάρδου Μυλωνά) και ετοίμαζαν σούπερ λουξ κατάστημα μέσα στον νέο Αστέρα Βουλιαγμένης

Παράλληλα, αποκαλύπτεται πως εκτός από τα λεωφορεία το μαφιόζικο κύκλωμα χρησιμοποιούσε και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να εξάγει χρυσό στην Τουρκία, νομιμοποιούσε μαύρο χρήμα αγοράζοντας κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ, ενώ ο Ριχάρδος προχωρούσε σε αγαθοεργίες προκειμένου να ενισχύσει όπως λένε οι αστυνομικοί το προφίλ του. Έτσι για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφθηκε τη Μύκονο αγοράζοντας πανάκριβα κοσμήματα από την Paris Hilton για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από τους κατηγορουμένους στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αμαρουσίου υπάρχει μια ακόμα κατηγορία “Άτομα προς διερεύνηση” στην οποία αναφέρεται το όνομα τηλεπαρουσιαστή ενώ στη σελίδα 146 του διαβιβαστικού αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “Καταγράφηκαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστή σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη”. 

Διαβάστε: Όλες οι αποκαλύψεις του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού


"Στρατιωτική πειθαρχία"

“Τον τηγμένο χρυσό που μπορούσε νομιμοφανώς να καλύψει η Ε.Ο, με την επιχείρηση μανδύα, τον εξήγαγε αεροπορικώς στην Τουρκία μέσω του τελωνείου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Όλο το 2017 πραγματοποιήθηκαν βάσει των τιμολογίων 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537,92 κιλών αξίας 13.153.760 ευρώ. Από 1η Αυγούστου του 2018 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές συνολικού βάρους 2.647,51 κιλών αξίας 17.453.806 ευρώ” αναφέρεται στο διαβιβαστικό.

Οι αστυνομικοί που για μήνες παρακολουθούσαν το κύκλωμα για τον τρόπο λειτουργίας του επισημαίνουν ότι το χαρακτήριζε στρατιωτική πειθαρχία. “την καθημερινή επιχειρησιακή δράση της Ε.Ο την έκανε με μαεστρία κατά τα πρότυπα νόμιμης επιχείρησης με παρεμφερές αντικείμενο, λειτουργώντας μάλιστα αυτή με στρατιωτική πειθαρχία”. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέλη της οργάνωσης ο καθένας είχε τον ρόλο του και την ... εκπαίδευσή του. Όπως φαίνεται η "στρατιωτική πειθαρχία" με την οποία λειτουργούσε η οργάνωση ήταν απόρροια των συμβουλών ενός “απόστρατου αστυνομικού με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένεκα αυτού και προς κάλυψη της δράσης του, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν κατά βάση με διαδικτυακή εφαρμογή ενώ κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο συγκεκριμένος συγκέντρωνε χρυσό από άγνωστες πηγές, μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του και το παρέδιδε προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο – καβάντζα κινήσεις που έχουν καταγραφεί και με βιντεοληπτικό υλικό”. 

Σε ό,τι έχει να κάνει και με τον ρόλο του εν ενεργεία αστυνομικού που είχε στρατολογήσει το κύκλωμα στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής “Ο εν λόγω τυγχάνει εν ενεργεία αστυνομικός στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ριχάρδο από την απομαγνητοφώνηση των οποίων προκύπτει ότι τον εξυπηρετεί ιδιωτικά με τη χρήση της αστυνομικής του ιδιότητας ενώ περαιτέρω τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στον ίδιο.

Ως προς το δεύτερο στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία μας επιχείρηση για την εξάρθρωση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης η οποία όπως αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του Ριχάρδου από τον αστυνομικό για αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της προγραμματισμένης επιχείρησης ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ' ακριβώς εκ νέου”. 

Διαβάστε: Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση του Ριχάρδου στην υπόθεση του κυκλώματος εμπορίας χρυσού

Διαβάστε: Αυτή είναι η "χρυσή" βίλα του Ριχάρδου στη Σαρωνίδα


Μύκονος και Paris Hilton 

Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να ξεπλένει το βρώμικο χρήμα όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό “αγόραζε συστηματικά κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων από πρακτορείο ΟΠΑΠ επί της οδού Πειραιώς, κατόπιν σχετικής μεσολάβησης έτερου μέλους της οργάνωσης. Μάλιστα, έστελνε τον αδερφό μέλους της οργάνωσης για να τα παραλάβει τα οποία προφανώς κατέθετε στην εφορία για να νομιμοποιεί τα παράνομα έσοδα του”. 

Ο "χοντρός" (δηλαδή ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής) ήταν υπεύθυνος για 88 καταστήματα που λειτουργούσαν ως "βιτρίνα" για την εγκληματική οργάνωση. Τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα, αφού ο Ριχάρδος ανέφερε στις εμφανίσεις του ότι το επόμενο βήμα του θα γινόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λας Βέγκας!

Λίγο παρακάτω αναφερόμενοι στον Δημήτριο Ριχάρδο Μυλωνά οι συντάκτες του διαβιβαστικού επισημαίνουν ότι “Η νομιμοποίηση των προερχόμενων από τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης εσόδων, εμφάνιζε αυτά ως έσοδα της επιχείρησης “Ενεχυροδανειστήρια Ριχάρδος” και στη συνέχεια τα επένδυε σε απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως σκάφος και μέσω αυτών αποκόμιζε περαιτέρω περιουσιακά οφέλη τα οποία πλέον παρουσίαζε ως νόμιμα. Περαιτέρω για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο το προφίλ του ως υγιούς επιχειρηματία, προέβαινε σε αγαθοεργίες, φροντίζοντας αυτές να λάβουν δημοσιότητα.

Ενδεικτικά αναφέρεται η επίσκεψη του στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2018 και η αγορά κοσμημάτων από την Paris Hilton για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τέλος διήγε πολυτελή βίο έχοντας βίλα με πισίνα στην Ανάβυσσο, θαλαμηγό, πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας Mercedes, Jeep, ταξίδια και έντονη νυχτερινή ζωή”.


Ο "καμπούρης" και οι "ντελιβεράδες"

Εν τω μεταξύ, νέο αποκαλυπτικό βίντεο για τη δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Στο βίντεο αποτυπώνονται οι συναλλαγές του "καμπούρη": είναι ένα από πρόσωπα που έκαναν τις παραδόσεις των λαθραίων ποσοτήτων χρυσού και συνελήφθη στους Κήπους Έβρου, πριν περάσει στην Τουρκία έχοντας κρύψει σε ειδικό γιλέκο με γάντζους ράβδους χρυσού βάρους 17 κιλών.

Το ψευδώνυμο "καμπούρης" του το προσέδωσε η ΕΛΑΣ καθώς από το βάρος των πλακών χρυσού που κουβαλούσε έγερνε ελαφρώς μπροστά.

Μάλιστα ο "καμπούρης" έπαιρνε ως αμοιβή 120 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Δείτε σελίδες της δικογραφίας

Η δράση της β' εγκληματικής οργάνωσης

Τα μέλη με ειδικό ρόλο

Συναλλαγές κατά μέσο όσο 50.000 ευρώ ημερησίως

Το "ξέπλυμα" με τα κερδισμένα δελτία ΟΠΑΠ

Ποιοι παραλάμβαναν το χρυσό στην Τουρκία

Τα βασικά μέλη & αποσπάσματα συνομιλιών