Κύκλωμα χρυσού: Ξεκίνησαν οι απολογίες - Προθεσμία για την Κυριακή έλαβε ο Ριχάρδος

Κύκλωμα χρυσού: Ξεκίνησαν οι απολογίες - Προθεσμία για την Κυριακή έλαβε ο Ριχάρδος

Ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκαν την Παρασκευή οι πρώτοι κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί αύριο και να ολοκληρωθεί την Κυριακή, καθώς οι 63 εμπλεκόμενοι έχουν χωριστεί σε ομάδες για τις απολογίες τους.

Πρώτα προσήλθε προκειμένου να απολογηθεί και ο πλέον γνωστός από τους κατηγορούμενους, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος μέσω του δικηγόρου του αμφισβητεί πλήρως το κατηγορητήριο.

Ο ενεχυροδανειστής ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Διαβάστε: Κούγιας για Ριχάρδο: Κρατήστε πολύ μικρό καλάθι για αυτά που ακούτε

Εκ νέου προθεσμίες αναμένεται να λάβουν και οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι, που έχει προγραμματιστεί να απολογηθούν την Παρασκευή. 

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Νέες αποκαλύψεις για τη σπείρα Ριχάρδου

Συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών, είχαν τα αρχηγικά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού.

Ο γνωστός τηλεχυροδανειστής Ριχαρδος ήταν ο «χοντρός», ο Α. Θ, γνωστός κοσμηματοπώλης, ήταν ο «Βλάχος», ενώ  «Τούρκο» έλεγαν τον Α.Ι. που συνελήφθη σε πολυτελές ρετιρέ στην Ακρόπολη.

«Παππούς» ήταν ο Θ., ενώ «Ψηλός» ήταν ο Σ. Σ. Ένα απο τα μέλη της σπείρας, ο Κ.Α, ήταν ο «Μαύρος» ενώ με το ψευδόνυμο «Μουράτ» εμφανίζεται στις συνομιλίες ο Α.Ι.

Οι εγκληματικές ομάδες έστελναν τα χρήματα στην επαρχία, για την προμήθεια χρυσού μέσω των επιχειρήσεων του Ριχάρδου μέσω ΕΛΤΑ. Την αποστολή έκανε ο έμπιστος του γνωστού ενεχυροδανειστή, Β., με χρήματα που λάμβανε από την Γ.Ν. που εμφανίζεται ως υπαρχηγός του κυκλώματος.

Τα κοσμήματα συγκεντρώνονταν σε χώρο στην οδό Αριστείδου και εν συνεχεία μεταφέρονταν για τήξη στο χυτήριο της οργάνωσης στην οδό Στουρνάρη. Οι ράβδοι χρυσού στέλνονταν στην Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία που έχουν ως αφετηρία την οδό Δράκοντος, απέναντι απο τα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Τα πακέτα δίνονταν στον οδηγό χέρι- χέρι με ένα από τα μέλη της σπείρας να αναμένει πάνω σε αναμμένη μοτοσυκλέτα, ενώ διαπιστώθηκε και η αποστολή εκατοντάδων πακέτων με χρυσό μέσω αεροδρομίου, με νόμιμη αποστολή μέσω της εταιρίας του Ριχάρδου.