Σε κατάρρευση οδηγείται το κατηγορητήριο για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι, μεταξύ αυτών και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος– μετά τη βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία δεν υπάρχει.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε:

"Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια, η οποία προς τιμή της, μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις.

Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι.

Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία".

Ο κ. Κούγιας επαίνεσε την ανακρίτρια για την ευσυνειδησία της.

Όπως εξήγησε, χάρη σε προσωπικές της γνωριμίες –"αν περίμενε την ΑΔΑΕ να απαντήσει αρμοδίως θα έπαιρνε πολύ χρόνο", είπε– φρόντισε να λάβει το επίσημο έγγραφο για το νομικό πλαίσιο των εξαγωγών προς την Τουρκία, το οποίο και απέδειξε το έωλο της υπόθεσης, η οποία φαίνεται ότι βασίστηκε σε μια μαρτυρία και όχι σε έγγραφα!

Και πρόσθεσε:

"Σε λίγη ώρα ή λίγες ώρες ο πελάτης μου και οι υπόλοιποι θα αποφυλακιστούν. Επιμένω πως δεν υπάρχει αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού, η εγκληματική οργάνωσή και η νομιμοποίηση εσόδων στην συγκεκριμένη υπόθεση. Η διωκτική αρχή, δηλαδή η Αστυνομία, παραπλάνησε τον πρωθυπουργό, τον εισαγγελέα και για λίγες ώρες και τον ανακριτή".Οι δηλώσεις ΚούγιαΗ εξέλιξη της υπόθεσης, πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, ξεκίνησε όταν συνήγορος κατηγορουμένου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έθεσε το θέμα του αν υπάρχει βεβαίωση στη δικογραφία από τις τελωνειακές αρχές, σύμφωνα με το νόμο ότι οφείλονται δασμοί για την εξαγωγή, νόμιμη η παράνομη, στην Τουρκία.

Εισαγγελέας και ανακριτής απευθύνθηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, και η Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απάντησε ότι στις εξαγωγές χρυσού δεν πληρώνονται δασμοί όταν οι εξαγωγές γίνονται στην Τουρκία.

Κατόπιν αυτού, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Αδικήματα, τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους.

Μετά ταύτα, ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του, και οι ανακριτικές αρχές θα αποφανθούν εντός της ημέρας.Το πλήρες κείμενο της αίτησης του Ριχάρδου προς την ανακρίτρια:

"Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.

Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν. Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία "Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών".

Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνήγοροι υπεράσπισης των οκτώ προφυλακισθέντων κατέθεσαν αιτήματα άρσης της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.

Οι συνήγοροι σχολίασαν τις εξελίξεις:

"Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα", σχολίασε ο Δημήτρης Κακόγιαννος.

"Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη", τόνισε ο Επαμεινώνδας Παπαδέας.

"Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφάλειας… Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ… Κλείνουμε με την εξής φράση: Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό", σημείωσαν ο Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις