Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ευρείας πλειοψηφίας για την κύρωση των Πρεσπών

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ευρείας πλειοψηφίας για την κύρωση των Πρεσπών

Την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην «πιθανότατη περίπτωση» που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον «Real fm», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων, «το Ποτάμι είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια υπέρ της συμφωνίας». Συγκεκριμένα, «ο κ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει τότε ότι δεν πρόκειται να γίνει "κατσαρίδα" της πολιτικής» ανέφερε και θύμισε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε τονίσει ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσει αρχές, αξίες, αλλά και το συμφέρον της χώρας στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή τη στάση την τήρησε και αυτή την στάση θεωρώ ότι τηρεί το Ποτάμι ακόμα και σήμερα».

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πράγματι υπήρξε μία «παραφιλολογία περί αμφιταλάντευσης» η οποία διασκεδάστηκε, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις και του ίδιου του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι θεωρεί τη συμφωνία θετική, αλλά και δηλώσεις στελεχών του κόμματος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «δίνει μία δύσκολη μάχη σε ένα κλίμα που έχει επιβαρυνθεί με καχυποψίες, με έντονα αντιδραστικά αντανακλαστικά, με εθνικισμούς και σοβινιστικές αντιλήψεις» που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι και στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν τέτοιου είδους ιδεολογίες και αντιλήψεις σε σχέση με τους γείτονές μας.

Όπως είπε, υπό την έντονη πολιτική πίεση, «ο κ. Ζάεφ, με έναν άστοχο τρόπο, προσπάθησε να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις». Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, όποιος διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δει το περιεχόμενο των συνταγματικών αναθεωρήσεων στη γειτονική χώρα, «θα κατανοήσει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν αφήνεται ανοικτό κανένα περιθώριο, τουλάχιστον νομικά, αλλά και πολιτικά, για αλυτρωτισμούς στη γειτονική μας χώρα».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τις καχυποψίες και τις εθνικιστικού χαρακτήρα αντιδράσεις να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε μία τεράστια πολιτική, διπλωματική, ιστορική ευκαιρία, για την επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί και εμάς και τους γείτονές μας, αλλά και τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, εδώ και περίπου 30 χρόνια» επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με τη στάση της Ν.Δ. και τις δηλώσεις στελεχών της για κατάθεση πρότασης μομφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Την αναμένουμε την πρόταση μομφής» και σημείωσε ότι «μπορεί η ΝΔ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να καταθέσει πρόταση μομφής και το ελληνικό Κοινοβούλιο θα δώσει την απάντησή του».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο υπουργός επανέλαβε ότι ο κ. Καμμένος, όπως είχε δηλώσει στο υπουργικό συμβούλιο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ποτέ, να συμπλεύσει με τη Ν.Δ., τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα ακροδεξιά παραρτήματα της Ν.Δ., στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση. «Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», κάτι, που, όπως είπε, θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, πέραν της μνημονιακής επιτροπείας και των πολιτικών αναταράξεων που επέφεραν τα μνημόνια, και θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι κάποιες δεν χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάλυσης της πολιτικής πραγματικότητας, αλλά «λειτουργούν ως επικοινωνιακά εργαλεία στα εκδοτικά και κομματικά επιτελεία, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του φιλικού σε εκείνη Τύπου» και επικαλέστηκε συγκεκριμένα παραδείγματα εκλογικών αναμετρήσεων, στις οποίες οι δημοσκόποι απέτυχαν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ακόμα και αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κλείνει, ίσως σε μία προσπάθεια που κάνουν οι δημοσκόποι να μην εξευτελίσουν πλήρως το επάγγελμά τους, ενόψει του εκλογικού έτους 2019».

Ο ίδιος ανέφερε ότι την απάντηση θα δώσουν η πολιτική και η οικονομία, με την έξοδο από τα μνημόνια, τον δημοσιονομικά επεκτατικό προϋπολογισμό, τα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον σχεδιασμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, το κοινωνικό μέρισμα του 2018, την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων, που διαμορφώνουν «σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα Πετσίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «μετά την αποτυχία των fake ΝΕΩΝ, αλλά και της Ν.Δ. να συγκροτήσουν ένα πολιτικό αφήγημα με βάση το υποτιθέμενο 4ο μνημόνιο, ψάχνουν τώρα να βρουν πολιτικά πατήματα σε ιστορίες, που, πραγματικά, δεν μπορούν να αγγίξουν την ελληνική κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω ποια ακριβώς είναι η κατηγορία η οποία εξαπολύεται, δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι προσπαθούν να επιτύχουν με αυτές τις αδιανόητες και μάλλον κούφιες καταγγελίες τις οποίες κάνουν» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ