Η Νάντια Μουράντ – η εικοσιπεντάχρονη Γεζίντι που είχε απαχθεί και μετατραπεί σε (-)ουαλική σκλάβα των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πριν ξεφύγει, μετατραπεί σε αγωνίστρια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμηθεί νωρίτερα φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνηςανακοίνωσε πως σκοπεύει να διαθέσει το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε το βραβείο της για να ανοίξει ένα νοσοκομείο που θα προσφέρει βοήθεια σε θύματα (-)ουαλικών επιθέσεων στη γενέτειρά της.

Έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον εκατοντάδων κατοίκων της πόλης Σίντζαρ, της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο βόρειο Ιράκ.

«Με τα χρήματα θα οικοδομήσω ένα νοσοκομείο στη Σίντζαρ για να νοσηλεύονται οι ασθενείς, κυρίως οι χήρες και οι γυναίκες που υπέστησαν (-)ουαλικές κακοποιήσεις από τους τζιχαντιστές του ΙΚ», είπε απευθυνόμενη στο πλήθος και σε δημοσιογράφους.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν διότι ενέκριναν το σχέδιό της και πρόσθεσε ότι «σύντομα» θα έλθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να ξεκινήσει το έργο.

Η Μουράντ μοιράστηκε το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενόςεκατομμυρίου δολαρίων, με τον κονγκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε για την προσπάθεια που κατέβαλε να τερματιστεί η χρήση της (-)ουαλικής βίας ως πολεμικής πρακτικής.

Η νεαρή ήταν ανάμεσα σε περίπου 7.000 γυναίκες και κορίτσια που αιχμαλωτίστηκαν στο βορειοδυτικό Ιράκ από τους τζιχαντιστές τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκαν από τοΙΚ στη Μοσούλη. Εκεί υπέστη βασανιστήρια και βιασμούς.

Μπόρεσε να διαφύγει έπειτα από τρεις μήνες κι έφθασε στη Γερμανία, από όπου άρχισε εκστρατεία για να υπάρξει υποστήριξη προς την κοινότητα των Γεζίντι.

Η περιοχή Σίντζαρ, όπου κατοικούν κυρίως οι Γεζίντι, είχε άλλοτε πληθυσμό σχεδόν 400.000 ανθρώπων, τόσο μειονοτικών όσο και σουνιτών αράβων.

Μέσα σε μερικές ημέρες το καλοκαίρι του 2014 τουλάχιστον 3.000 Γεζίντι σκοτώθηκαν και άλλοι 6.800 απήχθησαν, πουλήθηκαν σαν σκλάβοι ή εντάχθηκαν εξαναγκαστικά στις τάξεις του ΙΚ, καθώς η οργάνωση στράφηκε εναντίον της μειονότητας που θεωρούσε πως αποτελείται από «άπιστους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις