Καθώς οδεύουμε προς στις εκλογές γίνεται αντιληπτό ότι τα προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής, όπως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και η στάση απέναντι στη «συμφωνία των Πρεσπών», είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου έντονων πολιτικών διαφορών που δεν επιλύθηκαν από το συνέδριο, ούτε αντιμετωπίσθηκαν μέσα από την κοινή καθημερινή δράση εντός και εκτός Βουλής.

΄Ενα θέμα που προκάλεσε έντονους τριγμούς στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ, ήταν η σπουδή της Προέδρου Φώφης Γεννηματά να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την κύρωση της «συμφωνίας των Πρέσπων», όποτε έρθει στη Βουλή. Μάλιστα ήταν τόσο έντονο το παρασκήνιο, με αντιπαραθέσεις όχι μόνο σε επίπεδο κορυφής των δυο κομμάτων που συγκροτούν το ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η κ. Γεννηματά σε αλλαγή πλεύσης και να αποσύρει σιωπηλά, τα περί κομματικής πειθαρχίας.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την εντύπωση ότι το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε ως ένα «μπρα-ντε-φερ» που κέρδισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν ο ίδιος, θα δώσει θετική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς όπως δηλώνουν στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ, η τελική στάση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από το αν η κυβέρνηση προσδώσει σε αυτή την ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν τα ίδια στελέχη, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας αναστοχασμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΚΙΝ.ΑΛ για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών ισοδυναμεί και με ψήφο διατήρησης του κ. Τσίπρα στην εξουσία

Ψηφοδέλτια

Ένα ακόμα ανοιχτό θέμα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων όχι μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και για το ευρωκοινοβούλιο, καθώς ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν έχουν καταλήξει, ποιο από τα δύο ψηφοδέλτια θα επιλέξουν και τούτο διότι υπάρχουν ήδη πολλοί υποψήφιοι για το Επικρατείας, όπως ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο Θανάσης Θεχαρόπουλος, ο οποίος τονίζει με νόημα ότι δεν μπαίνει σε παζάρια.

Τον επικεφαλής βεβαίως θα αποφασίσει η κ. Γεννηματά, μια δύσκολη ομολογουμένως επιλογή για την οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν αρκετά και σημαντικά που έχουν να κάνουν και με την διατήρηση της ενότητας έως τις εκλογές.

Όμως, προβληματίζει και η υποψηφιότητα πρώην Πρωθυπουργών, όπως αυτή του Γ. Παπανδρέου που επιμένει να είναι υποψήφιος στον Νομό Αχαϊας, κάτι που σημαίνει ότι, επειδή δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, αν ο νομός εκλέξει έναν βουλευτή, αυτός θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Σε αυτήν όμως την περίπτωση μένει εκτός ένας από τους στενούς συνεργάτες της κ. Γεννηματά, ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Στα ήδη σοβαρά «ενδοπασοκικά» προβλήματα, έρχονται να προστεθούν και αυτά που αφορούν στις υποψηφιότητες στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ, ιδίως σε εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας όπου υπάρχει συνωστισμός από πρωτοκλασάτα και ιστορικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ που δυσχεραίνουν το «κυνήγι» του σταυρού και κατά συνέπεια θα πληγεί, λένε, η αναλογική εκπροσώπηση στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Όμως και στην περιφέρεια δεν λείπουν οι εντάσεις και οι ενστάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Χρήστου Μέγα στον Νομό Άρτας, για την οποία έθεσαν βέτο τοπικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει ανακοινωθεί, παρά την επιμονή της ΔΗ.ΜΑΡ που είχε απειλήσει μέχρι και με αποχώρηση από την Επιτροπή Ψηφοδελτίων.

Ειρήσθω εν παρόδω, για τον Δήμο της Αθήνας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, στελέχη όπως ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εάν θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Παύλου Γερουλάνου τον οποίο στηρίζει το ΚΙΝ. ΑΛ. Ως γνωστόν ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε προτείνει τον κ. Παπαγιαννάκη,γιο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη, για υποψήφιο δήμαρχο.

Όλα αυτά βεβαίως προκύπτουν καθώς δεν έχει απαντηθεί αν το ΚΙΝ.ΑΛ έχει στόχο να αποτελέσει ένα ευρύτερο ΠΑ.ΣΟ.Κ ή έναν προοδευτικό υπερβατικό κίνημα σοσιαλδημοκρατίας.

Ι.Σ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις