Η έξαρση του «αγοραίου» έρωτα στα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να προβληματίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Independent.

Φοιτητές και ειδικοί κατηγορούν τα ιδρύματα ότι αδιαφορούν και «θάβουν τα κεφάλια τους στην άμμο» για το θέμα, παρά τον μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων που στρέφονται στην πορνεία για να πληρώσουν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

Το αυξημένο κόστος ζωής, τα υψηλά δίδακτρα και η πρόσβαση σε online εφαρμογές έχουν άρει τα παραδοσιακά ηθικά «εμπόδια» των νέων, αλλά παρά τα ανησυχητικά στοιχεία πολλά πανεπιστήμια «στρουθοκαμηλίζουν» και σε κάποιες περιπτώσεις εμποδίζουν ομάδες που προσπαθούν να βοηθήσουν τους φοιτητές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού English Collective of Prostitutes, μιας ομάδας που υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της πορνείας, ο αριθμός των φοιτητών που ζητούν βοήθεια καθημερινά έχει αυξηθεί την περασμένη χρονιά.

«Οι περισσότεροι στρέφονται στην πορνεία για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Αλλά μερικοί από αυτούς σίγουρα το κάνουν για να πληρώσουν τα δίδακτρα» είπε η Laura Watson.

Μία φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της νοτιοδυτικής Αγγλίας, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη, στράφηκε στην εργασία «πλήρων (-)ουαλικών παροχών» στην ηλικία των 18 γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι και το φοιτητικό της δάνειο δεν την κάλυπτε.

Η φοιτήτρια που δεν είχε την οικονομική στήριξη των γονιών της, προσπάθησε να βρει μια άλλη δουλειά, αλλά οι μαθησιακές δυσκολίες της το κατέστησαν αδύνατο. «Έγινε προφανές ότι δεν είχα άλλη επιλογή» είπε. Παράλληλα παρατήρησε ότι όλο και περισσότεροι νέοι ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. «Η οικονομική κατάσταση για τους φοιτητές γίνεται όλο και πιο δύσκολη και τα ενοίκια αυξάνονται ραγδαία».

Η 22χρονη τώρα κοπέλα θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Αλλά αισθάνεται ότι πρέπει να συνεχίσει τη (-)ουαλική εργασία για να μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της.

«Λατρεύω τη μόρφωση και πάντα ήθελα να σπουδάσω. Και κατά την άποψή μου αυτή είναι η μόνη οδός για να ξεφύγω από τη συγκεκριμένη δουλειά. Είναι όμως δουλειά που δίνει ευκαιρίες σε κάποιον που δεν έχει λεφτά» τόνισε.

Όμως η φοιτήτρια που είναι ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο (-), έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στην πορεία της. Της έγινε έξωση από την κατοικία της και το πανεπιστήμιο την απείλησε με αποβολή. Η διοίκηση του πανεπιστημίου την προειδοποίησε ότι θα λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της, καθώς το δυσφήμιζε με τον έκλυτο βίο της.

«Ήμουν πολύ ανοιχτή (με το Συμβούλιο) για την εργασία μου. Ενώ όμως στην αρχή θεωρούσα ότι θα με βοηθούσαν, στο τέλος ήμουν αντιμέτωπη με τιμωρία» δήλωσε η φοιτήτρια. «Με αυτόν τον τρόπο θα μου αφαιρέσουν τη μόνη ευκαιρία να ξεφύγω από την πορνεία: το πτυχίο».

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ο οργανισμός ECP έχει αντιμετωπίσει πολλές περιπτώσεις όπου πανεπιστήμια απειλούσαν να διώξουν φοιτητές αν αυτοί δεν σταματούσαν τη (-)ουαλική εργασία.

Σε έρευνα του ιστότοπου Save the Student αυτή τη χρονιά, φαίνεται ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα φοιτητές χρησιμοποιούν το κορμί τους για να κερδίσουν χρήματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις