Φουριόζα η "Σοφία": Νέο κύμα κακοκαιρίας- Αναμένεται πολικό ψύχος- Που θα χιονίσει

Φουριόζα η "Σοφία": Νέο κύμα κακοκαιρίας- Αναμένεται πολικό ψύχος- Που θα χιονίσει

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός, καθώς φαίνεται ότι θα μας επηρεάσει νωρίτερα η νέα κακοκαιρία, με την ονομασία "Σοφία", σύμφωνα με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. 

Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 2 Ιανουαρίου 2019, από τα βορειοδυτικά νέο κύμα κακοκαιρίας η "Σοφία" άρχισε να επηρεάζει τη χώρα μας, αρχικά το Ιόνιο και τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της νύκτας τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και στη συνέχεια σταδιακά σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο (ακόμη και σε πεδινές περιοχές). 

Επίσης θα επικρατήσει τοπικά ολικά παγετός στα βόρεια της χώρας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας "Σοφία", θα είναι το δριμύ ψύχος καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνεται η κίνηση των πολικών αέριων μαζών, καθώς επίσης και η εκτιμώμενη χιονόστρωση.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Έως το πρωί της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου, λοιπόν, θα χιονίζει σε όλα τα ορεινά της χώρας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης 02-01-2019 και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες - κυρίως - περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Δυτικής Στερεάς, που στη συνέχεια θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές σε Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική και Κεντρική Στερεά, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου 2019.

Στην Αττική διαφαίνονται χιονοπτώσεις περίπου από τα 300 μέτρα και υψηλότερα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται να έχουμε και "χιονοεκπλήξεις" μέσα στο λεκανοπέδιο. Πάντως, στα βόρεια τμήματα της Αττικής, στις περιοχές δηλαδή που "βλέπουν" προς τη Βοιωτία, θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς. 

Μπορεί από την Πέμπτη και έπειτα να μας επισκεφτεί το δριμύ ψύχος με τις πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όμως φαίνεται ότι θα μας "ταλαιπωρήσει" ενδεικτικά πάντα μέχρι και περίπου τις 9-10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα ( ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα) στις μετακινήσεις των οδηγών αναμένονται στους νομούς: Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας ( κυρίως στις βόρειες περιοχές ), Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Δράμας, Ροδόπης, Έβρου.

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, οπότε θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

- Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής

- Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα

- Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ

- Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης,εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

- Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

- Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

- Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

- Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

- Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

- Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

- Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

- Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

- Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.


Αυξημένη ετοιμότητα

Η προετοιμασία και ο συντονισμός των συναρμοδίων υπηρεσιών ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας , ήταν το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, η Αττική και οι γειτονικοί σε αυτή δήμοι, αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, τόσο από την χιονόπτωση, όσο και το κρύο και τις έντονες βροχοπτώσεις.

Κατά την έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, να επικαιροποιηθούν τα μητρώα διάθεσης οχημάτων και μηχανημάτων, ώστε εάν κριθεί αναγκαίο να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής και κυρίως, να δοθεί έμφαση στο να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι, τουλάχιστον αυτοί που οδηγούν σε νοσοκομεία αλλά και όλοι οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων, στελέχη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού και άλλων φορέων του δημοσίου.

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκεται ο Δήμος Πατρέων από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 3 Ιανουαρίου, έως και την Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου, με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα λαμβάνονται λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Ε.Μ.Υ.

Ειδικότερα, το προσωπικό του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν από την αναμενόμενη κακοκαιρία, σε άμεση και στενή συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Ευρεία σύσκεψη για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, συγκάλεσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων των δήμων, της πυροσβεστικής, του στρατού, της αεροπορίας, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε δήλωσή του είπε ότι "η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε ετοιμότητα» και υποστήριξε ότι «ο καλύτερος συντονισμός φέρνει θετικά αποτελέσματα στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και στη μεταφορά των εμπορευμάτων".

"Όλες αυτές τις μέρες και την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν συντονισμένες επιχειρήσεις των μηχανημάτων μας και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στις περιοχές όπου είχαμε χιονοπτώσεις. Συντονιζόμαστε, στον τομέα ευθύνης του ο καθένας, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον μηχανικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες", είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγοραστός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νομού Λάρισας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς, της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ».