Η έλευση της καγκελαρίου Μέρκελ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης για την «συμφωνία των Πρεσπών», που διατηρεί αρκετούς μήνες θερμή την πολιτική ατμόσφαιρα, καθώς δεν είναι λίγοι – ιδίως από την αντιπολίτευση – που πιθανολογούν ότι η επίσκεψη αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο σε Αθήνα όσο και σε Σκόπια, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας.

Είναι, όντως, αυτός ο στόχος της καγκελαρίου, κι αν ναι, γιατί να το έπραττε με τόσο εμφανή τρόπο, που θα άγγιζε και τα όρια της πρόκλησης, καθώς η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ;

Ισως, θα μπορούσε να είναι αυτός ο στόχος, αν υπήρχε περιθώριο να επηρεάσει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι κατά της συμφωνίας. Κάτι τέτοιο όμως, ιδίως για την αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρείται αδύνατον! Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Γερμανία, όπου βρέθηκε χθες για την συνεδρίαση των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), έσπευσε να προλάβει γεγονότα λέγοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να «εμπλέξει την καγκελάριο στην εσωτερική μας πολιτική συζήτηση»! Αυτό που, μάλλον, προσπαθεί να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης, με τα περί εσωτερικής πολιτικής συζήτησης, είναι σε μια πιθανή συνάντησή του με την κ. Μέρκελ στην Αθήνα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε με τους Ευρωπαίους, δηλαδή και με την κ. Μέρκελ, «ανταλλαγή του θέματος των συντάξεων με την συμφωνία των Πρεσπών».

Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντήσει εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό πιθανώς να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ομως, ίσως να δει και αρχηγούς άλλων κομμάτων.

Πάντως, η κ. Μέρκελ, δεν θα ερχόταν στην Αθήνα, ούτε για να «μαλώσει», ούτε για να κάνει «υποδείξεις», γιατί και ανόητο θα ήταν και τα περί συναλλαγής θα επιβεβαίωνε.

Επίσης, θα ήταν ανόητο να θεωρηθεί, ότι αυτό το ταξίδι στερείται σημειολογίας. Μήπως, λοιπόν, πέραν της πιθανολογούμενης «παρέμβασης στο «μακεδονικό», υπάρχει κάποιο ισχυρότερο μήνυμα που θέλει να στείλει η Άνκελα Μέρκελ;

Κάποια γεγονότα θα μπορούν να δώσουν απάντηση. Η Καγκελάριος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου 2014 και συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκείνο το διάστημα ζούσε το δικό του succses story

Πριν από την συνάντηση, ανακοίνωση της καγκελαρίας, υπογράμμιζε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία, ότι στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», όπως τα χαρακτήριζε, και σημειώνοντας ότι το 2014 αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την συνάντηση κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου η κ. Μέρκελ τόνιζε: « Οι θετικές εξελίξεις αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία».

Όμως για να βεβαιωθεί η κ. Μέρκελ ότι το καθησυχαστικό μήνυμα από την Ελλάδα, θα ληφθεί από όλους και ιδίως τους Γερμανούς πολίτες, επέλεξε να κάνει ένα χαλαρό περίπατο με τον Αντώνη Σαμαρά μέσα στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου.

Τότε «η πορεία δεν είχε φθάσει στο τέλος της», όπως είχε πει.

Τώρα μπορεί να πει ότι η πορεία ολοκληρώθηκε, ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος!

Τώρα μπορεί να απαντήσει και στους επικριτές της Γερμανίας και της ίδιας της Καγκελαρίου, τόσο στην Ε.Ε, όσο και στο εσωτερικό της χώρας της, ότι μπορεί το πρόγραμμα να ήταν σκληρό αλλά πέτυχε…
Αυτά και άλλα μπορεί τώρα να τα ισχυριστεί!

Μήπως,λοιπόν, αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κ. Μέρκελ;

Ναι αλλά γιατί τώρα,

Η απάντηση προκύπτει και πάλι από γεγονότα. Η «έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια» τον Αύγουστο, βρίσκει τη Γερμανία να οδεύει σε κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία που μπορεί να μην τίναξαν, τελικά, στον αέρα την κυβερνητική συμμαχία, οδήγησαν όμως τη κ.Μέρκελ να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και να δρομολογήσει τη διαδοχή.

Παράλληλα, έγιναν τα πρώτα εκτός μνημονίου βήματα του Αλέξη Τσίπρα , ενώ εγκρίθηκε και ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός της Ελλάδας.

Έτσι, τώρα, πριν από την «πολιτική έκρηξη» στη χώρα, με την κύρωση η μη της συμφωνίας των Πρεσπών και τις πολλές κάλπες, η κ. Μέρκελ αποφάσισε ότι πρέπει να επισκεφθεί την Αθήνα, γιατί ως γνωστόν οι «νίκες» και οι «επιτυχίες», σε αντίθεση με τις ήττες και τις αποτυχίες, δεν μένουν ποτέ ορφανές, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει έλεγχος DNA…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις