Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να προκαλεί η κακοκαιρία "Σοφία"που σαρώνει τη χώρα και θα μας επηρεάσει έως και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν περιοχές της Μαγνησίας, καθώς χωρίς ρεύμα έχουν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυκλοφορία οχημάτων, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., έχει διακοπεί 49 σημεία, ενώ σε 133 χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μια ιδιαίτερη μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου 2019 για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Λόγω έντονης χιονόπτωσης στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), στην περιοχή μεταξύ Μαρτίνου και Ανθήλης της Π.Ε. Φθιώτιδας, παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες.

Επίσης, διακόπηκε από την τροχαία η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία λόγω της χιονόπτωσης στην Βοιωτία.

Εν τω μεταξύ άνοιξε από τα εκχιονιστικά μηχανήματα η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και τα οχήματα κινούνται κανονικά.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση την τελευταία ώρα είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Στην περιοχή του Μαρτίνου και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου υπήρχε αραιή χιονόπτωση ωστόσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα καθώς όλα συγκλίνουν ότι η κακοκαιρία μεταφέρεται προς την Βοιωτία.


Χιόνια στην Αττική

Εν τω μεταξύ, πυκνή ήταν η χιονόπτωση και στα βόρειατης Αττικής, το βράδυ της Παρασκευής.


Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο φαίνεται ότι προκαλεί ο χιονιάς που επελαύνει στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατά διαστήματα, παρουσίασαν την Παρασκευή η οδός Τσιμισκή, η λεωφόρος Νίκης μέχρι τον Λευκό Πύργο, η Βασ. Όλγας, η Εγνατία, από το ύψος της Αριστοτέλους έως και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Κ. Καραμανλή, η Αγ. Δημητρίου, η Ολυμπιάδος, η Βενιζέλου, η Ίωνος Δραγούμη, η Παναστασίου, η Λεωφόρος Στρατού, η Παπάφη και η Λαμπράκη.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, στο σύνολό της, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ίδια εικόνα και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών ιδίως στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Και στους δύο αυτοκινητόδρομους σημειώθηκε χιονόστρωση, παρά τις ρίψεις αλατόνερου και την παρουσία εκχιονιστικού οχήματος, λόγω πυκνής χιονόπτωσης.

Μεγάλη επικινδυνότητα παρουσιάζει η Εγνατία Οδός, στο ύψος του Δερβενίου, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, καθώς η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με αποτέλεσμα να το έχει στρώσει στην άσφαλτο.

Σε ό,τι αφορά την ανατολική Θεσσαλονίκη, για περισσότερη από μία ώρα τα οχήματα στο ύψος της Καρδίας, στην ανηφόρα προς Χαλκιδική, είχαν μπλοκαριστεί, καθώς αυτοκίνητα επιχειρούσαν να την ανέβουν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες ανεπιτυχώς. Λίγο μετά τις 15:00, η κίνηση αποσυμφορήθηκε.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων, αποφάσισαν η διεύθυνση αστυνομίας Χαλκιδικής και η Τροχαία Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, μέχρι και στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019, η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και λεωφορείων οχημάτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα εξής οδικά σημεία:

στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου από το 29ο έως το 60ο χιλιόμετρο,

στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 49ο έως το 116ο χιλιόμετρο,

στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο,

στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) από το 49ο έως το 63ο χιλιόμετρο,

στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο (Παλαιόκαστρο έως Αρναία),

στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας,

στην Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού,

στην Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγιάς – Γοματίου – Ιερισσού,

στην Επαρχιακή Οδό Ρεντίνας – Ουρανούπολης από το 15ο έως το 61ο χιλιόμετρο,

εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου, Βάβδου, Γαλάτιστας, Σανών και Δουμπιών.

Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα η κυκλοφορία θα διεξάγεται στα παραπάνω σημεία μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο μεταξύ, με απόφασή της η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός) σε τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι καιστις 15.30 του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου 2019, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανίων, από την Χ/Θ 18+000 Κόμβος Ν.Ρυσίου έως την Χ/Θ 32+000 όρια με Ν.Χαλκδικής.

Από τις ανωτέρω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία των οποίων θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Η κακοκαιρία Σοφία έχει ρίξει πολύ τον υδράργυρο στην Κοζάνη, ενώ η έντονη χιονόπτωση έχει δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις οδηγών και πεζών.

Οι θερμοκρασίες πολικές, αγγίζοντας ακόμη και τους -12!

Η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί στην Κοζάνη με χαμηλότερη ένταση, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ολικός παγετός με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη Δυτική Μακεδονία.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματαεπί ποδός προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας.


Μαγνησία: Χωριά χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό

Πολλά είναι τα προβλήματα στον νομό Μαγνησίας ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, λόγω πτώσεων κυρίως δέντρων και κλαδιών, ενώ για πάνω από 20 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά του Ν. Πηλίου.

Μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνουν για δεύτερο εικοσιτετράωρο τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Μαγνησία, το δίκτυο της οποίας, μαζί με τα νεύρα των καταναλωτών και των ίδιων των επικεφαλής, δοκιμάζεται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, αφού η «Σοφία» συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασητης.

Στις 13.45 περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ταλαιπώρησαν τους κατοίκους αρκετών χωριών του Δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά και της Τσαγκαράδας, καθώς επίσης και του Αλμυρού, με τα συνεργεία να προχωρούν σε ουσιαστικές διασυνδέσεις σε διαφορετικές γραμμές, ώστε να δώσουν ρεύμα στον κόσμο, ο οποίος πέραν όλων των άλλων είχε να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Βέβαια, τα προβλήματα συνεχίζονται και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ, πέρα των όποιων μεμονωμένων περιστατικών, καινούργιες βλάβες, κυρίως λόγω πτώσεων δέντρων και κλαδιών, έχουν προκύψει σε περιοχές όπως η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Λόγω μη λειτουργίας μιας φάσης στο κέντρο του Βόλου, μεταξύ Τ. Οικονομάκη και Λώρη, πολυκατοικίες έμειναν χωρίς ασανσέρ, με τα συνεργεία να δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν μείνει καθολικά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Για να αντιμετωπιστούν οι πολλές βλάβες «επιστρατεύτηκε» το σύνολο του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και του συνεργαζόμενου εργολάβου.

Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας έχουν παρατηρηθεί και προβλήματα υδροδότησης.


Δείτε την ανακοίνωση της αστυνομίας σχετικά με τις διακοπές κυκλοφορίας

Α΄ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΟΥ – ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ & ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

– Περιφ. Ο. Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης 414, έως το ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία "Πανόραμα".

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Π.Α.Θ.Ε. από 320ο έως 400ο χλμ., για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Χορτιάτη- Αγ. Βασιλείου.

– Επ. Ο. Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Επ. Ο. Ν. Μεσημβρίας-Ξηροχωρίου, από την συμβολή με Επ. Ο. Προχώματος-Ξηροχωρίου έως οικισμό Μπαλαιίκα.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

Επ. Ο. Βώλακας – Φαλακρού.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βορράς, από 7ο χλμ.

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βορράς, από 17ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο – 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, προς Χ/Κ., από 1 – 17χλμ.

Επ. Ο. Λουτρών Αιδηψού – Λίμνης Ευβοίας, (περιοχή Ηλία)

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά, από 12ο έως 22ο χλμ, (θέση Βράχος).

Επ. Ο. Καρπενησίου – Καρδίτσας, από 35ο έως 40ο χλμ, (θέση Ζαχαράκη).

Επ. Ο. Δομνίστας – Μεσοκώμης, (σε όλο το μήκος της).

Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από 35ο έως 45ο χλμ. (Θέση Αραποκέφαλα).

Επ. Ο. Καρπενησίου-Αγίων Θεοδώρων-Συγκρέλου, από 15ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Καρίτσας, από 17ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Σαρκίνης-Καταβόθρας (σε όλο το μήκος της).

Τρία (3) αποκλεισμένα χωριά του Δήμου Καρπενησίου, Μεσοκώμη, Καταβόθρα, Καρίτσα.

Δ.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

Επ. Ο. Λουτρών Αιδηψού- Λίμνης, στο 9ο χλμ λόγω πτώσης βράχων), προσωρινή διακοπή.

Επ. Ο. Δομνίστας – Μεσοκώμης.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΑΘΕ από 261+208 έως 208, (όρια Ν. Μαγνησίας), έως 321+580 χ/θ, (όρια Ν. Μαγνησίας – Ν. Λάρισας).

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από Δ/ση Χ/Κ – Αγριολεύκες Πηλίου, έως Δ/ση με Επ.Ο. Βόλου – Ζαγοράς, (Κάτω Κλάδος), Κισσός Μαγνησίας.

Επ. O. Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος) από 13ο (Πορταριά) έως 25ο χλμ. (Χάνια), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΘΕ, από 320 χ/θ(όρια με Ν. Μαγνησίας) έως 400ο χλμ. (όρια με Ν. Πιερίας), για οχήματα άνω των (3,5) τόνων.

Δ.Α.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

– Αυτοκινητόδρομος Ε65, στο τμήμα της Δ.Α. Καρδίτσας, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λόγω έντονης χιονόπτωσης από το 48,800 χλμ (Κόμβος Τύριας) έως 120,800 χλμ (Κόμβος Παναγιάς) της Εγνατίας Οδού, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ

Ε.Ο. Αιγίου-Καλαβρύτων (μέσω Πτέρης), από το 11ο χλμ.

– Παραλιακή οδός Ριζομύλου – Νικολαιίκων, συσσώρευση υδάτων.

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου, Τ.Κ. Κλεπάς, Τ.Κ. Αράχωβας, Τ.Κ. Λιβαδακίου και Τ.Κ. Ψηλός Σταυρός.

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Άνω Χώρας-Κρυονερίων από Τ.Κ. Λιμνίτσας, Τ.Κ. Άνω Χώρας, Τ.Κ. Κρυονερίων, Τ.Κ. Περδικόβρυσης και Τ.Κ. Αμπελακιότισσας.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξιάς, από Τ.Κ. Λεύκας, Τ.Κ. Γραμμένης Οξιάς και Τ.Κ. Μανδρινής.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (οδικό δίκτυο Μαινάλου).

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

– Ε. Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης από 22ο έως 40ο χλμ.

Δ.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλαμάτας – Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου, από 44,5 – 40ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ

Ν.Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου στο 8ο χλμ, στο ύψος Δ.Δ. Σταλού.

Β΄ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Π.Ε.Ο. Αθηνών –Θήβας, από 6ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Δ.Α.ΞΑΝΘΗΣ

Δημ. οδός Καρυοφύτου – Λειβαδίτη – δασικού χωρίου αρμοδιότητας Α.Τ. Σταυρούπολης.

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μικρό Δέρειο – Μεγάλο Δέρειο – Σιδηρώ – Γιαννούλη – Ρούσσα – Γονικό.

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Από 15ο χλμ οικισμών Κέχρου – Δέρειο.

Οικισμός Κέχρο – Χλόη.

Από 5ο χλμ Δαρμένης – Ραγάδας – Εσοχής, από Δρύμη – Οργάνη, Σμιγάδα και Άνω Βρύσινη.

Δ.Α. ΔΡΑΜΑΣ

Επ. Ο. Δράμας – Σιδηρονέρου.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δημ. οδός Νάουσας – 3/5 Πηγάδια από 1ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο).

Δημ. οδός Νάουσας – Σελίου από 3ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο).

Δημ. οδός Νάουσας – Ροδοχωρίου, από 3ο χλμ έως Ροδοχώρι.

Δημ. οδός Νάουσας – Αρκοχωρίου, από 3ο χλμ έως Αρκοχώρι.

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 4,2ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).

Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81,5ο έως 97,3ο χλμ (Όρια με Ν. Κοζάνης).

Επ. Ο. Βέροιας – Δασκίου, από 21ο έως 39ο χλμ (Δάσκιο).

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ε.Ο. θεσ-νίκης- Ιερισσού, μέσω Αρναίας (από 29,5 χλμ Αγ. Αναστασία έως 105 χιλ Ιερισσός)

Ε.Ο. θεσ-νίκης- Πολυγύρου (από 49 δ/ση Αγίου Προδρόμου έως 65 χλμ Πολύγυρος)

Επ.Ο. Πολυγύρου- Ιερισσού μέσω Βραστάμων (από 65 χλμ Πολύγυρο έως 99 χλμ Ιερισσός)

Επ.Ο. Πολυγύρου-Γερακινής

Επ. Ο. Πολυγύρου- Ορμύλιας (μέσω Δ/σης Αγ. Δημητρίου)

Επ. Ο. Πολυγύρου- Καλυβών μέσω Πατελιδά

Επ.Ο. Ρεντίνας-Ουρανούπολη (από 15 χλμ Ολυμπιάδα έως 61 χλμ Ν. Ρόδα)

Επ.Ο. Νιοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδος

Επ.Ο. Αρναίας- Στανού

Επ.Ο. Παλαιoχωρίου – Μ. Παναγιάς- Δ/νση Γοματίου

Επ. Ο. Παλιόκαστρου – Ταξιάρχη και εντός Δ.Δ. Παλαιοκάστρου- Ταξιάρχη- Σανών

Επ.Ο. ν. Μουδανιών –Σάρτης (από το 65 χλμ θέση μνημείο έως το 76 χλμ Πλατανίτσι)

Επ.Ο . ν. Μουδανιών –Συκιάς μέσω Μαρμαρά, (από το 87 χλμ έως το 90 χλμ, ταβέρνα Παρθενώνας)

Επ. Ο. Αγ. Νικόλαου- Παλαιοχωρίου (μετά την κατασκήνωση Χ.Α.Ν.Θ. έως Μεταγγίτσι)

Επ. Ο. Μεταμόρφωσης- Μεταγγιτσίου

Στο οδικό δίκτυο αγίου Όρους Αμαξίτη οδός: Καρύων- Δάφνης, Καρύων –Ι.Μ. Ξεροπόταμου, Καρυών- Ι.Μ. Βατοπεδίου και ολόκληρη η κορυφογραμμή Αντιάθωνα

Π.Ε.Ο. θεσ-νίκης – Ιερισσού (μέσω ταξιάρχη)

Π.Ε.Ο. θεσ-νίκης- Πολυγύρου, από Άγιο Πρόδρομο έως Πολύγυρο, μέσω Παλαιόκαστρου

– Δασική οδός Ταξιάρχη – Παλαιοχώρας

Δασική οδός Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά)

Δ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ

Ε. Ο. Κατερίνης-Ελασσόνας από 23ο έως 44ο χλμ. (όρια νομού Λαρίσης).

Επ. Ο. Πλαταμώνος – Π. Παντελεήμονος Πιερίας.

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Οδικό δίκτυο Άρνισσας – Χ/Κ Βόρας – Καιμκατσαλάν, από το 17ο χλμ.

Τ.Κ. Κερασιάς – Χ/Κ. Βόρας – Καιμκατσαλάν, από το 7ο χλμ.

Δ.Α. ΚΙΛΚΙΣ

– Επ. Ο. Γουμένισσας-Λιβαδιών, από το 5ο χλμ. έως την Τ.Κ. Λιβαδίων.

Δ.Α. ΣΕΡΡΩΝ

Επ. Ο. Σερρών – Λαιλιά, από 19ο έως 27ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δ.Α. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Γρεβενών, πλην της Εγνατίας Οδού.

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο πλην του οδικού δικτύου λεκανοπεδίου Πρεσπών.

Δ.Α. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επ.Ο. Καστοριάς – Φλώρινας, (μέσω Βίτσιου), από 18ο – 28ο χλμ.

Επ. Ο. Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από 30ο – 43ο χλμ.

Επ. Ο. Καστοριάς-Αμυνταίου, από 22ο – 31ο χλμ.

Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων, (μέσω Επταχωρίου), από 97ο – 108ο χλμ.

Σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού.

Δ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

Επαρχιακό Ορεινό Οδικό δίκτυο του Νομού.

Δημ. δίκτυο του Δήμου Κοζάνης.

Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων, 50ο έως το 96ο χλμ.

Ε. Ο. Κοζάνης – Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α-27 και στο παλαιό τμήμα).

Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, από 25ο – 50ο χλμ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Επ. Ο. Λίστα – Λιά

Επ. Ο. Λιά – Τσαμαντά καθώς και στην Τ.Κ. Αμπελώνα (περιοχή Μελίσσια).

Δ.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Επ. Ο. Θεσπρωτικού – Πολυστάφυλλου.

Δ. Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας,

Δ.Α. ΑΡΤΑΣ

Ε.Ο. Άρτας – Φραστών.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

Επαρχιακό και Εθνικό δίκτυο Ελασσόνας.

Επ. Ο. Αγιόκαμπου – Σκλήθρου

Επ. Ο. Ελάφου – Σκλήθρου.

Επ. Ο. Συκουρίου – Σπηλιάς, από 5ο χλμ.

Επ. Ο. Δήμητρας – Ανατολής, από 3ο έως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Μεγαλόβρυσου – Ανατολής.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Βόλου.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Λάρισας.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Λαμίας.

Eπ. Ο. Γόννων – Καλλιπεύκης, από το 10ο χλμ.

Επ. Ο. Τεμπών – Αμπελακίων, από το 5ο χλμ.

Επ. Ο. Στομίου – Καρίτσας.

Δημ. Ο. Στομίου – Καρυτσάς.

Δημ. Ο. Πυργετού –Κρανέας.

Δημ. Ο. Κάτω Αίγανης – Αίγανη.

Επ. Ο. Αγιάς – Μελίβοιας, από 3ο έως 8ο χλμ.

Επ. Ο. Σωτηρίτσας – Μελίβοιας, από 8ο έως 15ο χλμ.

Οδικό δίκτυο Φαρσάλων.

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Οδός Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ.

– Επ. Οδός Καρδίτσας-Λ. Πλαστήρα, από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου).

Επ. Οδ. Καρδίτσας – Λ. Πλαστήρα, από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς).

Επ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας, από 31ο έως 35ο χλμ.

Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 35ο έως 81ο χλμ.

Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 7ο χλμ έως 56ο χλμ.

– Επ. Ο. Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από 42ο (Δ/νση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ. ¨<Θέση Ζαχαράκη».

Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα.

Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ε.Ο. Πύλης – Τρικάλων, από 32ο – 75οχλμ.

Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτης, (γέφυρα Αλεξίου).
22οχλμ

Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από το 22ο (διασταύρωση με Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα).

Επ. Ο. δίκτυο ορεινών Τ.Κ. – Δ.Δ. Δήμων Μετέωρων και Πύλης.

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Eπ. O. Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος) από 3ο (Αηδονοφωλιές) έως 52ο χλμ. (Ζαγορά).

Επ. Ο. Καναλίων – Κεραμιδίου, από 4ο χλμ έως Βένετο (Διασταύρωση Σταγιατών) και από Αφέτες έως Διασταύρωση Λαμπινού.

Επ. Ο. Βόλου-Ζαγοράς από 10ο χλμ έως Διασταύρωση Κατηχωρίου

Επ.Ο Χανίων-Δρακείας-Πινακάτες-Μηλιές

Eπ. Ο. Δέλτα Μηλεών-Χορεύτρας

Επ. Ο. Άνω Γατζέας-Αγίου Γεωργίου

Επ. Ο. Μηλεών-Αγίου Βλασίου

Επ. Ο. Ριζομύλου –Καναλίων

Επ. Οδός Βελεστίνου-Ασπρογείας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Παλαιοπύργου έως Τ.Κ. Πλατάνου.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από Τ.Κ. Λιμνίτσας έως Τ.Κ. Άνω χώρας.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις Τ.Κ. Παλαιοπύργου – Τ.Κ. Ελευθέριανης – Τ.Κ. Αγ. Κυριακής.

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλλιθέας-Προυσού, από 13ο έως 18ο χλμ.

Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, από 20ο έως 52ο χλμ (όρια με Δ.Α. Ευρυτανίας).

Επ. Ο. Αμφιλοχίας – Εμπεσού, από 10ο έως 25ο χλμ.

Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

Επ. Ο. Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνος, από το 5ο χλμ.

Επ. Ο. Σκληρού – Αμπελώνας.

Δ.Α. ΑΧΑΙΑΣ

Ε.Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από 11000χ/θ.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, από 1ο χλμ (Θέση Σταυρός) έως Χ/Κ Παρνασσού.

Ε. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 3ο έως 39ο χλμ.

Ορεινό επαρχιακό δίκτυο νομού Βοιωτίας.(Επαρχιακές οδοί Αναλήψεως – Κυριακίου- Αγίας Άννας και Δερβενοχωρίων).

Δ.Α.ΕΥΒΟΙΑΣ

Επ. Ο. Βουτά – Κοκκινομηλιά – Μηλιές & Βουτά Λίμνης.

Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας – Στενής – Στροπώνων.

Επ. Ο. Γυμνού – Σέτας – Ερέτρειας – Θεολόγου

Επ.Ο. Ροβιών – Μαρουλίου – Κερασιά.

Επ. Ο. Κερασιάς – Δρυμώνα.

Επ. Ο. Καρύστου – Λεπούρων, 15ο – 20ο χλμ, θέση ‘’Πόρτο Λάφια’’.

Επ. Ο. Κύμης – Μετοχίου.

– Ορεινό επαρχιακό δίκτυο νομού.

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού.

Ε.Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, από 8ο έως 12ο χλμ.

Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ

Π.Ε.Ο Αντιρρίου – Λιδορικίου, από 30ο χλμ. έως χάνι ‘’ΡΕΡΕΣΗ’’

Π.Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδορικίου, από 23ο έως 35ο χλμ

Ορεινό επαρχιακό οδικού δικτύου Φωκίδας

Δ.Α.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ε.Ο. Λαμίας-Καρπενησιού, από 20ο έως 64,7ο χλμ.

Ε. Ο. Θερμοπυλών – Ιτέας, από 0,1ο έως 22,6ο χλμ.

Π.Ε.Ο. Λαμίας –Λάρισας, από 3ο έως το 54ο χλμ.

Ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επ.Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χλμ.

Επ.Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από 1ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 17ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας –Δερβενίου, από 1ο έως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας –Λυκουρίας, από 1ο έως 17ο χλμ.

Επ. Ο. Κιάτου -Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου.


Ροδόπη: Άγρια άλογα αναζητούν τροφή

Λευκό πέπλο έχει καλύψει τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, και σε πολλά σημεία η συγκέντρωση χιονιού ξεπερνά το ένα μέτρο.

Η κακοκαιρία έχει δυσχεράνει και την προσπάθεια αναζήτησης τροφής των άγριων αλόγων της περιοχής, τα οποία σπεύδουν πίσω από τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να γλείψουν από το οδόστρωμα το αλάτι!


Λευκό τοπίο στα Καλάβρυτα

Με ανοιχτούς όλους τους οδικούς άξονες μετά το διήμερο του χιονιά στα Καλάβρυτα, οι εικόνες που χαρίζει το λευκό φόντο είναι εκπληκτικές, τόσο στην πόλη των Καλαβρύτων, όσο στο χιονοδρομικό κέντρο και στις γύρω περιοχές.


Χιόνι και μέσα στην Τρίπολη

Φυσικά, η κακοκαιρία Σοφία πέρασε και από την Αρκαδία, όπου στα λευκά δεν ντύθηκαν μόνο τα ορεινά αλλά και η Τρίπολη. Οι εικόνες από τη χιονισμένη πόλη είναι εντυπωσιακές.


Ιωάννινα: Χιόνι ως τη λίμνη

Φυσικά εντυπωσιακές είναι για μια ακόμη φορά οι φωτογραφίες από τα Ιωάννινα και το χιόνι που φτάνει μέχρι τη λίμνη!


Στα λευκά η Κέρκυρα μετά από 13 χρόνια

Εντυπωσιακές οι εικόνες και από την Κέρκυρα. Στο Νησί των Φαιάκων είχε να χιονίσει 13 χρόνια και οι εικόνες από την πόλη της Κέρκυρας στα λευκά, είναι πράγματι εντυπωσιακές.

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς τον ορεινό όγκο του Παντοκράτορα, στις επαρχιακές οδούς, από Άγιο Μαρτίνο σε Λαύκι και Πετάλεια, από Άγιο Παντελεήμονα προς Επίσκεψη και Ζυγό και από Σγουράδες προς Στρινύλλα, Σωκράκι και Άνω Περίθεια, μέχρι την εξασθένηση των καιρικών φαινόμενων διέταξε η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας, λόγω της έντονης και συνεχούς χιονόπτωσης στις συγκεκριμένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, εκχιονιστικά οχήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκονται στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους του νησιού ρίχνοντας τόνους αλατιού.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, το μεγαλύτερο πρόβλημα μετακίνησης των οχημάτων βρίσκεται στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ όπως ανέφερε "πολλά αυτοκίνητα έχουν μείνει από μπαταρία και έχουν εγκαταλειφθεί από τους οδηγούς τους, παρακείμενα των εθνικών και επαρχιακών οδών".

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται στο νησί, ενώ από τις αστυνομικές αρχές επισημαίνεται πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακόμη και εντός της πόλεως, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων μετά την απρόσμενη χιονόπτωση στο νησί.


Στα λευκά και η Κεφαλονιά

Η Κέρκυρα δεν είναι το μόνο νησί του Ιονίου που η κακοκαιρία «Σοφία»έντυσε στα λευκά. Χιονισμένηκαι η Κεφαλονιά.

Από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Σοφία».

Στις διαδρομές, Αργοστόλι – Σάμη , Αργοστόλι – Πόρος , Σάμη – Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.


Ζάκυνθος

Με έναν τεράστιο υδροστρόβιλο έκανε την εμφάνισή της στη Ζάκυνθο η «Σοφία», όπως φαίνεται και σε βίντεο που δημοσίευσε χρήστης του Facebook.

Η χρήστης κατάφερε να καταγράψει το θέαμα, με την εικόνα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με το kefaloniapress.gr, το συγκεκριμένο φαινόμενο, αν και εντυπωσιακό, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στο νησί.


Εύβοια: Αλυσίδες στο τμήμα Στενή-Στρόπωνες

"Ανοιχτό παραμένειτο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο του Νομού Εύβοιας παρά τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση σε πολλές περιοχές", όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανού.

Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας ενημερώνει ότι συνολικά επιχειρούν 40 και πλέον μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ομαλά με μοναδική εξαίρεση στο τμήμα Στενή-Στρόπωνες, όπου απαιτούνται αλυσίδες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε ισχύ παραμένει το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτόν εφιστούμε την προσοχή των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους.


Εντυπωσιακά Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι εντυπωσιακά από μόνα τους πόσο μάλλον τώρα που έχουν ντυθεί στα λευκά.

Το παρακάτω βίντεο πραγματικά εντυπωσιάζει.Στα λευκά και η Λάρισα

Η χιονόπτωση της νύχτας «έντυσε» στα λευκά την πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι παραμένουν καθαροί το πρωί της Παρασκευής, όμως οι στέγες και τα οικόπεδα έχουν κρατήσει χιόνι «χαρίζοντας» τις παρακάτω εικόνες:


Χιόνια στη Σαμοθράκη

Η κακοκαιρία, τα χιόνια και ο παγετός έφτασαν και στο νησί της Σαμοθράκης.

Η χιονόπτωση κάλυψε στα λευκά την περιοχή του Προφήτη Ηλία.


Επί ποδός οι αρχές

«Στο κόκκινο» βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

-Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η ΕΜΥ η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με κυρία χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και το επόμενο διήμερο τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται, θα ενταθούν μετά το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη στέρεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το Σάββατο οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν. Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα σημειωθεί και τις δυο ήμερες στα βόρεια και κατά τόπους θα είναι ολικός.

Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο την Παρασκευή θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις