Στην κατάψυξη παραμένει η Βόρεια Ελλάδα όπου αναμένεται και νέα κακοκαιρία που θα πλήξει κυρίως τη Χαλκιδική με πυκνές χιονοπτώσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το νέο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

"Όπως αναφέρεται, η Χαλκιδική θα έχει την περισσότερη χιονόπτωση. Σε ό,τι αφορά της υπόλοιπες περιοχές, στα βόρεια ορεινά μπορεί να χιονίσει πάλι, απλά η πιο μεγάλη ένταση των φαινομένων εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στη Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε επιφυλακή και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειαστεί" τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία, διευκρίνισε ότι παγετός υπάρχει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300-400 μέτρα ενώ ο παγετός είναι ολικός (δηλαδή οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) στις περιοχές με υψόμετρο πάνω 500-600 μέτρα.

"Ολικό παγετό έχουμε σε κάποια οδικά τμήματα στη βόρεια ορεινή Χαλκιδική, τις βόρειες περιοχές στις Σέρρες και την Πέλλα" σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι ρίψεις αλατιού συνεχίζονται, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ καθαροί είναι οι δρόμοι αρμοδιότητας της Περιφέρειας στα οδικά εθνικά και επαρχιακά δίκτυα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης στις περιοχές των δήμων Αριστοτέλη και Κασσάνδρας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι λόγω της διακοπής ρεύματος σταμάτησαν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια και έτσι κάποιες περιοχές έμειναν και χωρίς νερό. Ωστόσο τόνισε ότι στο σύνολό τους τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί, με τελευταίες κάποιες περιοχές στην Κρυοπηγή και τη Σάνη. Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία της Περιφέρειας επιχειρούν να απομακρύνουν κάποια δέντρα που έχουν πέσει στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας ενώ οι δρόμοι είναι σε γενικές γραμμές καθαροί στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο με εξαίρεση τα ορεινά χωριά στα οποία υπάρχει ακόμη παγετός.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι "όλο το αλάτι που υπήρχε έχει ριχτεί στους δρόμους και η Μητροπολιτική Ενότητα προμηθεύτηκε νέες ποσότητες", ενώ ανέφερε ότι οι αλατιέρες βρέθηκαν τα ξημερώματα, μεταξύ άλλων, στον δρόμο προς Κιλκίς, το Ξηροχώρι, την Αγχίαλο, τη Χαλκηδόνα, την περιοχή του Γαλλικού και του Αξιού ποταμού και την οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανίων. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι για Σέρρες και Καβάλα, ενώ το μόνο σημείο στο οποίο έκλεισε ήταν ο δρόμος του Αγίου Βασιλείου προς Χορτιάτη (όπου μεταβαίνει αλατιέρα για να ανοίξει το δρόμο) και η οδός από Μελισσοχώρι προς Ωραιόκαστρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι υπό έλεγχο, ενώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο Πάικο, από Γουμένισσα προς Λιβάδια, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες. Τα συνεργεία που βρίσκονται στους δρόμους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα ανεμοσούρια που σκορπίζουν το χιόνι στον δρόμο, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Στην Πέλλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχη, Αθηνά Αηδονά, τα φαινόμενα ήταν πιο ήπια στην Έδεσσα, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο ο κάμπος των Γιαννιτσών, χωρίς όμως να κλείσει κάποιος δρόμος. Η αντιπεριφέρεια είχε προμηθευτεί πάνω από 300 τόνους αλάτι ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασαν ακόμη τρία φορτηγά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε περιοχές που επρόκειτο να πληγούν περισσότερο από τις χιονοπτώσεις, όπως η περιοχή του Άγρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Μπιμπίτσο, οι υπηρεσίες έχουν επιληφθεί σε κρίσιμα σημεία όπως το νοσοκομείο της Έδεσσας και η ανηφόρα της Έδεσσας.

Στην Ημαθία και τις Σέρρες, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καλαϊτζίδης και Γιάννης Μωυσιάδης κάλεσαν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το ενδεχόμενο παγετού, καθώς -όπως σημείωσαν- το χιόνι που έχει συσσωρευτεί στα πλαϊνά των δρόμων λιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να ξαναπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς με βάση την πρόβλεψη οι θερμοκρασίες θα είναι της τάξης των -8 έως -10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι στο Δήμο Αλεξάνδρειας τα σχολεία θα μείνουν κλειστά.

Στο μεταξύ, σε δύο ώρες θα ξεκινήσει και πάλι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η ρίψη αλατιού στο οδικό δίκτυο, όπως επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, σε μια προσπάθεια να προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ωστόσο η κ. Μαυρίδου διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν νοτιότερα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω χιονόπτωσης και παγετού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας (στις 12.20 το μεσημέρι), αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στον νομό Ημαθίας, από το 82ο έως το 97ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σελίου και Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 21 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Βέροιας-Δασκίου, στις δημοτικές οδούς Νάουσας-Ροδοχωρίου και Νάουσας-Αρκοχωρίου.

Στον νομό, Κιλκίς αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας-Λιβαδίων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φανού-Σκρα, και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κιλκίς.

Στον νομό Πέλλας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Ο παγετός δημιουργεί προβλήματα και από το 18ο έως το 26ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών-Λαϊλιά, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εφοδιασμένοι με αλυσίδες πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται στην Χαλκιδική, από το 60ο έως το 85ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδος, Αρναίας-Στανού, Παλαιοκάστρου-Ταξιάρχη, καθώς και μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα της ορεινής Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, χωρίς αλυσίδες κινούνται πλέον τα οχήματα στην επαρχιακή οδό Λιβαδιού-Κολινδρού του νομού Πιερίας.­

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις