"Υπατία": Στα λευκά η Β. Ελλάδα - Πυκνό χιόνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

"Υπατία": Στα λευκά η Β. Ελλάδα - Πυκνό χιόνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», που επηρεάζει όλη τη χώρα επισκέπτεται και τη Βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά.

Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν περιφερειακά της πόλης, ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθεί μέχρι αργά το μεσημέρι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, τόνισε ότι επιχειρούν 100 μηχανήματα και επισήμανε ότι όλα τα οδικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη είναι καθαρά και δεν χρειάζονται αλυσίδες.

"Στα ορεινά τμήματα της Περιφέρειας οπωσδήποτε χρειάζονται αλυσίδες" ανέφερε και κάλεσε τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο να έχουν οπωσδήποτε στο αυτοκίνητό τους αλυσίδες για την περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν.

Εξάλλου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων, στον δήμο Θεσσαλονίκης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που ξέσπασε το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Διαβάστε:Έκτακτη αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο δήμο Θεσ/νίκης

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρά τη χιονόπτωση που παρατηρείται από νωρίς το πρωί.

Μικρά προβλήματα καταγράφονται στην κυκλοφορία εξαιτίας του χιονιού που συνεχίζει να πέφτει και του παγετού που υπάρχει στο οδόστρωμα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ορισμένες τροποποιήσεις έγιναν στα δρομολόγια αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν περιοχές περιφερειακά της πόλης.

Συγκεκριμένα, στη γραμμή 69 (Α.Σ. ΙΚΕΑ - Επανομή), το λεωφορείο δεν εκτελεί δρομολόγιο προς Αγιονέρι, στη γραμμή 85 (Λαγκαδάς - Θεσσαλονίκη) δεν πραγματοποιούνται στάσεις στη Νικόπολη, τα Στεφάνια και το Λευκοχώρι, στη γραμμή 86 (Θεσσαλονίκη - Λαγκαδίκια), το λεωφορείο δεν εισέρχεται στο Αρδαμέρι και το Βασιλούδι, στη γραμμή 87 (Θεσσαλονίκη - Βασιλικά), δεν πραγματοποιείται το δρομολόγιο προς Περιστερά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο και Αγ. Αντώνιο και στη γραμμή 89Β (Κουφάλια- 'Αγιος Αθανάσιος- ΚΤΕΛ), το αστικό λεωφορείο δεν περνάει από το Τουράκι και τον Πάλιουρα.

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται, παρά την επιδείνωση του καιρού, η λειτουργία του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

"Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις πτήσεις, οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις πραγματοποιούνται κανονικά" επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Παπάζογλου. Διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η χιονόπτωση ξεκίνησε προληπτικός αποχιονισμός και συνεχίζεται όποτε είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας αυτήν την ώρα χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ενώ

σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι νομοί Χαλκιδικής και Κιλκίς και ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων εφαρμόζονται από τις 12 το μεσημέρι σήμερα σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός», από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου έως τον ανισόπεδο κόμβο Γαληψού (περιοχή Ορφάνι στα όρια με το νομό Καβάλας), στον κάθετο άξονα Ευζώνων του αυτοκινητόδρομου ΠΑ.Θ.Ε έως τα όρια με τον νομό Κιλκίς και στον κάθετο άξονα Σερρών, από τον ανισόπεδο κόμβο Λαγκαδά της Εγνατίας Οδού έως τα όρια με τον νομό Σερρών.

Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι, καθώς και τα εκχιονιστικά μηχανήματα έργων. Στο μεταξύ, ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, Προχώματος-Αγιονερίου και Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας.

Επίσης οι οδηγοί καλό είναι να γνωρίζουν ότι σε αρκετά σημεία στο οδικό δίκτυο της Κ. Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνον με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Διαβάστε: Κ. Μακεδονία: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες