Ο Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- Τον διαγράφει ο Θεοδωράκης

Ο Δανέλλης θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- Τον διαγράφει ο Θεοδωράκης

Ο Σπύρος Δανέλλης απάντησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (14/1) στο τελεσίγραφο του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή, σε αντίθεση με τη γραμμή του Ποταμιού να μην δείξει τη εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση του Α. Τσίπρα.

Κατόπιν τούτου αναμένεται η απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού την Τρίτη (15/1) στη Βουλή για την αποπομπή του κ. Δανέλλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ποια θα είναι η τελική στάση του Ποταμιού στην επόμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε νωρίς το απόγευμα της Δευτέας (14/1) στα γραφεία του κόμματος, με τον Σπύρο Δανέλλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης του έδωσε διορία λίγων ωρών μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (14/1), προκειμένου ο βουλευτής να ξεκαθαρίσει τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις, για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.

Η συνάντηση των δυο αντρών κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς –κατά τις ίδιες πληροφορίες- ο κ. Θεοδωράκης θέλει να γνωρίζει, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, τις τελικές αποφάσεις του κ. Δανέλλη, καθώς εάν επιμείνει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διαφοροποιείται μόνο από τη θέση του Ποταμιού αλλά δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δανέλλης- ο οποίος παρέστη την Κυριακή σε  εκδήλωση στελεχών της κεντροαριστεράς για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, όπου μίλησε ο  Αλέξης Τσίπρας- έχει εκφράσει την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν θετικός στο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης- κάτι που τελικά αποφάσισε να κάνει. 

Ο κ. Δανέλλης πάντως το προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς την άποψη πως αν η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεθεί - που για τον ίδιο εκ των πραγμάτων συνδέεται -  με την συμφωνία των Πρεσπών, είναι για εκείνον «θέμα αρχών» να την υπερψηφίσει. Ο βουλευτής του Ποταμιού μάλιστα παρέπεμπε όχι μόνο σε δηλώσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο όπου συνέδεε τα δύο θέματα, αλλά έφθανε μέχρι το μακρινό 1992. Συγκεκριμένα ανέφερε σε συνομιλητές του, αλλά και δημόσια, πως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, είναι υπέρ μίας λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του κ. Δανέλλη θα κρίνει την έκβαση της ψήφου εμπιστοσύνης, αφού είναι, τούτη τουλάχιστον την ώρα, ο μοναδικός που μπορεί να αποτελέσει τον 151ο βουλευτή. Συγκεκριμένα πλην των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερψηφίσουν άλλοι 5: Η κ. Παπακώστα, οι άρτι διαγραφέντες από τους ΑΝΕΛ κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, αλλά και ο κ. Παπαχριστόπουλος και ο κ. Ζουράρις, αυξάνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 150. 

Συνεχείς είναι, επομένως, τα τελευταία 24ωρα οι προσπάθειες στη Σεβαστουπόλεως, να πεισθεί ο Σπύρος Δανέλλης να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Για την εξέλιξη αυτή είχε προϊδεάσει το πρωί της Δευτέρας (14/1) ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ:

Μαυρωτάς: «Θα πρέπει να σκεφτεί ο Σπύρος Δανέλλης ότι πιθανόν αυτό κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία» (σ.σ.: η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης).

Ερώτηση: Θα εξαρτηθεί η στάση σας στη συμφωνία από το τι θα πράξει ο Δανέλλης στην εμπιστοσύνη;

Μαυρωτάς: «Τα μήνυματα που έχουμε από τη βάση αυτά είναι, τώρα το τι θα αποφασίσουμε εμείς είναι κάτι άλλο».

Ερώτηση: «Αν ο Δανέλλης αποτελέσει σωσίβιο, θα αναθεωρήσετε τη στάση σας για τη συμφωνία;».

Μαυρωτάς: «Αυτό είναι πολύ πιθανό».

Είναι άγνωστο αν ο πρωθυπουργός διαθέτει άλλες εφεδρείες για την 151η ψήφο, σε περίπτωση που ο Σπύρος Δανέλλης πεισθεί να ψηφίσει αρνητικά την Τετάρτη, ή να απέχει.

Διαβάστε: Τα "κουκιά" για τη ψήφο εμπιστοσύνης και η τακτική για τον επικείμενο ανασχηματισμό

Διαβάστε: Από το Σάββατο ήταν έτοιμη η επιστολή αποχώρησης Κόκκαλη από τους ΑΝΕΛ!
Διαβάστε: Το βελούδινο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου: Η επόμενη μέρα


Θεοδωράκης: Να ξεκαθαρίσει...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι σφόδρα ενοχλημένος με την στάση του Σπύρου Δανέλλη. Σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού η απόφαση να μη δοθεί σε καμία περίπτωση ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματική. Ο κ. Δανέλλης είχε τότε δεσμευθεί ότι αν ψήφιζε υπέρ της κυβέρνησης, θα παραιτείτο από βουλευτής.

«Πρέπει σήμερα να ξεκαθαρίσει οπωσδήποτε για να ξέρω κι εγώ τι θα κάνω», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνεργάτες του.

Στελέχη του Ποταμιού, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Σπύρος Δανέλλης δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις και ότι στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για την κεντροαριστερά, δεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Εκφράστηκε θερμά για τον πρωθυπουργό και για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ως εκεί.