FT: Υψηλό διακύβευμα τα Σκόπια, Βαλκάνια, Ε.Ε. και Τσίπρα

FT: Υψηλό διακύβευμα τα Σκόπια, Βαλκάνια, Ε.Ε. και Τσίπρα

«Ο πρωθυπουργός μιας χώρας της Ε.Ε. που είχε μια ταραχώδη σχέση με την ευρωζώνη αντιμετωπίζει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αυτήν την εβδομάδα για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής διαπραγμάτευσης, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου που αντιτίθεται στη συμφωνία με τη "Μακεδονία" για αλλαγή του ονόματός της», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Το διακύβευμα είναι υψηλό για τα Σκόπια, την περιοχή των Βαλκανίων και την Ε.Ε., όπως και για τον κ. Τσίπρα».

Οι Financial Times τονίζουν ότι «η διμερής συμφωνία που υπεγράφη επί της αρχής το προηγούμενο έτος για την αλλαγή του ονόματος σε 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας' θα έληγε μια σχεδόν δεκαετή διαμάχη που πυροδοτήθηκε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.- μια ώθηση και για τους πέντε βαλκανικούς γείτονες της ΠΓΔΜ που θέλουν επίσης να ενταχθούν στην Ε.Ε. 

Ο Έλληνας ηγέτης θα πρέπει τώρα να αγωνιστεί για την πλειοψηφία που απαιτείται σε μια Βουλή όπου το κόμμα του κατέχει 146 από τις 300 έδρες. Αν αποτύχει, θα τεθεί υπό αμφιβολία η συμφωνία μετονομασίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά απομένει ακόμα να επικυρωθεί και από το ελληνικό».

Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό ζήτημα αποτελεί την κληρονομιά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Οι εθνικιστές στην Αθήνα αντιτάχθηκαν στην ονομασία «Μακεδονία» το 1991 διότι το θεώρησαν ως ένδειξη εδαφικών σχεδίων στην συνονόματη ελληνική περιοχή. Η συμφωνία αλλαγής του ονόματος συνήφθη μεταξύ του κ.Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο. 

Ήταν κρίσιμη για τα Σκόπια για την έναρξη, μετά από ένα έτος, της ενταξιακής διαδικασίας, παρά τις ανησυχίες εκ μέρους κάποιων κρατών μελών για το ιστορικό της «Μακεδονίας» στον τομέα του κράτους δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος. Οι οπαδοί της διεύρυνσης ήδη αντιμετωπίζουν μια μάχη για να πείσουν τις σκεπτικιστικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία ότι η «Μακεδονία» έχει κάνει «απτή πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Τώρα, το ζήτημα στην Αθήνα απειλεί να θέσει ένα επιπρόσθετο ανεπιθύμητο εμπόδιο για όσους στην Ε.Ε. θέλουν να υποδεχθούν τον δυτικό βαλκανικό γείτονά τους καθώς οι Βρετανοί -πιθανώς- αποχωρήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

Irish Times: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών με τη στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του κυβερνητικού του εταίρου που του αφαιρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών», γράφουν οι Irish Times. Η κρίση αφήνει έωλη τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της "Μακεδονίας" σε «Βόρεια Μακεδονία» και η αποδοχή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη ώστε το μικρό βαλκανικό κράτος να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. 

Η ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής για την ονομασία αναμένεται αργότερα αυτόν το μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί με την στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών» γράφει η ιρλανδική εφημερίδα.