«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μίας νέας εποχής για τη χώρα μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ξεκίνησε η διήμερη κοινοβουλευτική «μάχη» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

O κ. Τσίπρας τόνισε πως παρά τις «Κασσάνδρες» η κυβέρνηση πέτυχε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και να ρυθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που όπως παρατήρησε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν.

Διαβάστε: LIVE – Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη 2015, μια μέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή» σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική αυτή αλλαγή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας» και κυρίως «της διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην πολιτική χρεοκοπία».

«Σήμερα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σε κανέναν ότι η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Η αυγή του 2019 είναι η απαρχή μιας αυγής για την χώρα. Καταφέραμε να πετύχουμε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο, κάτι που δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι. Οι "επαγγελματίες" της πολιτικής ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας».

«Σήμερα έχουμε εξασφαλίσει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Θέσαμε στο επίκεντρο όσους επλήγησαν από την πρώτη στιγμή, ΚΕΑ, χτύπημα μαύρης εργασίας, προγράμματα για την ανεργία, στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενίσχυση υποδομών, θεσμοθέτηση καθολικής πρόσβασης ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, στήριξη με τα κοινωνικά μερίσματα όσων πραγματικά έχουν ανάγκη ».

«Στόχος μας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών για να μην είναι η έξοδος από τα μνημόνια μία κενή ημερομηνία, αλλά να είναι το σάλπισμα για μια νέα πορεία της χώρας. Και πράγματι αυτό είναι όταν ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός με θετικά για πρώτη φορά μέτρα για τους πολίτες ».

«Μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας οι στάσεις σας από τα παρακάλια στην κ. Μέρκελ να κρατήσει σκληρή στάση ως τον κ. Μοσκοβισί… ».

«Η Ελλάδα το Γενάρη του 2019 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2015. Μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.Ένοιωθαν αμήχανοι που έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά γιατί έτσι αντιλαμβάνονται αυτοί την εξουσία».

Έντιμη η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

«Έντιμη και ειλικρινή η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες μας. Είναι μια συνεργασία, που θα τιμώ και θα σέβομαι πάντα».

Για το Μακεδονικό πράττουμε το πατριωτικό

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το αστάθμητο της αλλαγής ηγεσίας στην γειτονική μας χώρα και η ήττα του εθνικιστή Γκρουέφσκι δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία για να επιλυθεί μια μεγάλη εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών. Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία. Με τον Νίκο Κοτζιά επιδοθήκαμε σε μια μεγάλη προσπάθεια για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό. Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης στο εθνικό συμφέρον, με αίσθημα ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο με αναταράξεις με ένα γείτονα που έχει βλέψεις για την περιοχή όλοι το γνωρίζουμε αυτό».

Σέβομαι τον Καμμένο, αγύρτες όμως όσοι βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον

Ανεβάζοντας τους τόνους ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό και το πατριωτικό. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος στα εθνικά θέματα αλλά να λες την γνώμη σου με θάρρος χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος».

«Σέβομαι όλους εκείνους τους πολίτες και τους βουλευτές που έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα λόγω θέσης αρχής και συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όσους αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική» είπε.

«Υπάρχουν όμως αυτοί που διακήρυτταν την εθνική γραμμή και σήμερα μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό τους μαγαζί παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα για να διαφωνήσουν.».

«Είναι πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι για τον τόπο οι καιροσκόποι που βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου είπε: «Διαφωνώ μαζί του αλλά σέβομαι την θέση του Π. Καμμένου. Μπορούσε να διατηρήσει την άποψή του αλλά να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι κάνει λάθος ο Πάνος Καμμένος. Θα σεβαστώ παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση αυτή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, διαφύλαξε την κοινωνική συνοχή, έχει μπροστά της 9 μήνες ακόμα συνταγματικής θητείας. 9 μήνες πολύ σημαντικούς για τα νομοθετήματα που θα περάσουν. Έχει μπροστά της την Συνταγματική Αναθεώρηση και την κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη των υπουργών που αποτελεί ντροπή για το πολιτικό σύστημα και θα αλλάξει, όσο και αν κάποιους δεν τους βολεύει..

Αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου, τη διευκόλυνση όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικιου, την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, έχουμε μπροστά μας κρίσιμα, ανοιχτά θέματα μπροστά μας».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Ζητώ σήμερα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έβγαλε την χώρα από την κρίση και μπορεί να ανοίξει προοπτικές για τον ελληνικό λαό».

Ευθύνη Μητσοτάκη για τον διχασμό του λαού

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Μιας και έχετε το θάρρος και το θράσος να μιλάτε για κυβερνήσεις κουρελού, μήπως να σας θυμίσει τι είναι; Η κυβέρνηση που στήσατε το 2011 και μέσα σε ένα βράδυ γίνατε από εχθροί, φίλοι… διορίζοντας έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Φτάνετε όμως στο σημείο να μιλάτε για αποστάτες. Ποιος; Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν δικαιούστε να μιλάτε λόγω οικογενειακής παράδοσης…Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να στηρίξουν το έργο της υπέρ του ελληνικού λαού. 4 βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική σας δύναμη και μάλιστα η τελευταία μεταγραφή σας διαφήμιζε πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών… ».

Και συνέχισε: «Έχετε το θράσος να μιλάτε εσείς και να κουνάτε το δάχτυλο σε μια παράταξη που με κάθε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη Δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οτιδήποτε άλλο στην πολιτική.».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για απειλές που δέχονται βουλευτές ο πρωθυπουργός τόνισε «Εξαπολύεται προγκρόμ επιθέσεων και τρομοκράτησης βουλευτών. Τις τελευταίες μέρες στοχοποιήθηκαν βουλευτές. Καταδικάζετε σήμερα αυτήν την πρακτική κ. Μητσοτάκη;

Είναι βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί επιλέγει μέσα από την αντιπολιτευτική τύφλωση να διχάσει τον ελληνικό λαό. Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε μας οδηγεί σε μακρινές εποχές που η πολιτεία μας και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τις έχει καταδικάσει. Δεν θα τρομοκρατηθούν οι βουλευτές. Θα ακολουθήσουν την συνείδηση τους και την ευθύνη τους απέναντι στον τόπο.».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έρχονται κάποιες στιγμές κρίσιμων αποφάσεων. Απευθύνομαι σε όλους σε σας και να σταθείτε έντιμα απέναντι στην συνείδησή σας, αν εμπιστεύεστε αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει ή όχι. Στη βάση που επιτάσσει το κριτήριο σας. Η Δημοκρατία στον τόπο μας ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Η Δημοκρατία θα νικήσει ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις