Θα μπορούσε κανείς να προσυπογράψει τα όσα είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού από το βήμα της Βουλής, περί «κουρελούς» κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) με αφορμή τις μεταγραφές βουλευτών, όμως η στάση του απέναντι στον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη επιβεβαιώνει ότι τελικά είναι εύκολο το λέγειν, δύσκολο το πράττειν.

Η ομιλία Θεοδωράκη στη Βουλή θα είχε ένα ειδικό βάρος και θα μπορούσε να αποτελεί όντως μια καταδίκη της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος με το «θεσμό» του «λομπίστα βουλευτή», αν ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ποταμιού απέφευγε μια ισχυρή και εκκωφαντική, λόγω και έργω, αντίφαση. Ποια είναι αυτή;

Μα η διαγραφή Δανέλλη, επειδή απλά ο βουλευτής του διαφοροποιήθηκε από την γραμμή του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές του είναι σαφές ότι έχουν διαφοροποιηθεί από την εκπεφρασμένη θέση του Ποταμιού για υπερψήφιση της «συμφωνίας των Πρεσπών», ενώ ένας τουλάχιστον εξ αυτών δεν κρύβει το φλερτ με την ΝΔ, ούτε και διαψεύδει τα περί συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Θεοδωράκης, λοιπόν, ακόμα κι αν χρωμάτισε με κόκκινο τη γραμμή που υπερέβη ο κ. Δανέλλης, δεν παύει να εμφανίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι που μπορεί κατά βάθος να επιβεβαιώνει μια μελλοντική συμπόρευση του Ποταμιού με την ΝΔ, όπως φημολογείται.

Άλλωστε, θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός, ότι όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης, εισήλθε στην αίθουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου του Ποταμιού και αμέσως μετά αποχώρησε.

Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος, ότι δηλαδή η κίνηση Θεοδωράκη να θέσει εκτός Κ.Ο του Ποταμιού τον κ. Δανέλλη, ήρθε την χρονική περίοδο κατά την οποία τίθεται το ζήτημα της ψήφου εμπιστοσύνης και άρα όταν έρθει στη Βουλή η κύρωση της «Συνθήκης των Πρεσπών», μπορεί να τύχουν ανάλογης αντιμετώπισης και οι διαφωνούντες με αυτό το θέμα βουλευτές, Ψαριανός και Αμυράς.

Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι αν δεν είχε προϊδεάσει για την ψήφο κατά συνείδηση στο θέμα της συμφωνίας.

Ενδεικτικό πάντως της κορυφαίας αντίφασης είναι ο διαφωνών με τη γραμμή του κόμματος για το Μακεδονικό, Γρηγόρης Ψαριανός, να δηλώνει ότι αν δεν διαγραφεί ο κ. Δανέλλης θα αποχωρήσει ο ίδιος από το Ποτάμι…

Όμως, αλήθεια ποιο είναι χειρότερο, ένας βουλευτής να διαφοροποιείται και να ψηφίζει κατά συνείδηση -όπως άλλωστε επιβάλλεται και συνταγματικά- ή να βλέπει και να παζαρεύει το εκλογικό του μέλλον μέσα από ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων;

Το χειρότερο είναι, ιδίως αν είσαι Πρόεδρος, να κάνεις ότι δεν βλέπεις και δεν ακούς!

Το δε χειρότερο για τον κ. Δανέλλη είναι ότι ήταν ο 6ος και όχι ο 5ος ή ο 4ος βουλευτής μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Γιάννης Στρατάκης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις