Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιβεβαίωσε- εμμέσως πλην σαφώς- τα σενάρια περί επίσπευσης της διαδικασίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

"Πρακτικά δεν θεωρώ πιθανό η Ολομέλεια να ασχοληθεί αυτή την εβδομάδα", είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες,αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο- που κυκλοφορεί ευρέως στη Βουλή- να έρθει στις επιτροπές μέσα στην εβδομάδα και να κυρωθεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη. Με βάση τις πληροφορίες, η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μία ημέρα στις επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.

"Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια", διαβεβαίωσε ο κ. Βούτσης.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από 151 βουλευτές – μετά τις πληροφορίες ότι το Ποτάμι σκέφτεται την αποχή ο κ. Βούτσης είπε:

"Η συμφωνία των Πρεσπών, παρότι δεν τίθεται θέμα εκ του συντάγματος, πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, για να έχει ισχυρή ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στους διεθνείς οργανισμούς". Τόνισε, δε, πως αυτή η άποψη δεν είναι μόνο δική του αλλά και του πρωθυπουργού.

"Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ευθύνης ως προς την ερμηνεία. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει θέμα μη ισχύος της στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά καλό είναι και για τη χώρα και για τη Βουλή, να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και νομίζω πως θα υπάρξει γιατί είναι μια ισχυρή ιστορική συμφωνία", επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.Όπως είπε "δεν πρέπει αλλά πρέπει…", αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.

"Αν δεν τους έχει"; ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης.

"Τότε θα ξέρουμε",απάντησε.

"Εμείς τους βγάζουμε 149", σχολίασε δημοσιογράφος για να εισπράξει την απάντηση: "Αφήστε με να χαμογελώ περισσότερο".

Εξάλλου, κληθείς ο κ. Βούτσης να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, αρνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά "το μόνο που έχω να πω θλίψη".

Κληθείς να σχολιάσει τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο ίδιος, ήδη από τον Νοέμβριο, είχε πει δημόσια ότι θα δοκιμάζεται η συνοχή και υπόστασή τους ανεξαρτήτως της συμφωνίας των Πρεσπών.

"Είναι θέμα του κάθε κόμματος πώς το αντιμετωπίζει. Σε μια οκτακομματική Βουλή που πάει στην τέταρτη Σύνοδό της και σε προεκλογική περίοδο, πρέπει να είμαστε επιεικείς. Μετακινήσεις από μικρότερα κόμματα συμβαίνουν. Το ότι κάθε κόμμα δίνει την δική του ερμηνεία είναι δικαίωμα του, δεν είναι όμως ανάγκη να λασπολογούμε, ή να βρίζουμε, ή να βάζουμε ταμπέλες", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Βούτσης καταδίκασε ενέργειες και απειλές που γίνονται εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα όταν μπαίνουν αφίσες τους ή στοχοποιούνται με εκδηλώσεις έξω από τα σπίτια ή τα γραφεία τους.

"Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά όταν η συζήτηση γίνεται σε αυτά τα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με αυτοσυγκράτηση, αλλά και σαφή κυρίως καταδίκη αυτών των φαινομένων. Είναι εντελώς απαράδεκτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται βουλευτές, ή να τους δημιουργούνται εκβιαστικές καταστάσεις"επεσήμανε.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος του προέδρου της Βουλής με δημοσιογράφους:

– Δημοσιογράφοι: Με 151 η συμφωνία των Πρεσπών;

– Ν.Β: Δεν πρέπει, αλλά πρέπει, είναι πολιτικό το θέμα, κατ’ ελάχιστο. Δεν είναι ανάγκη εκ του Συντάγματος να έχει το 151, αλλά πρέπει κι έτσι έχει τεθεί, έχει γίνει κοινά αποδεκτό, για να είναι ισχυρή, υπάρχει άποψη για τους 151.

– Δημοσιογράφοι: Αν δεν τους έχει; Όχι λιγότερο από 151;

-Ν.Β: Έτσι είναι το σωστό

– Δημοσιογράφοι: Αν είναι λιγότεροι;

– Ν.Β: Θα υπάρχει ένα ζήτημα περιορισμένης ισχύος ως προς την ερμηνεία που θα μπορούσε η αντιπολίτευση να δώσει επί του ζητήματος, το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Δεν πρόκειται κανείς να θέσει ζήτημα μη ισχύος της συμφωνίας. Καλό είναι για τη χώρα και για τη Βουλή και για την κυβέρνηση να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία. Είναι ιστορική συμφωνία

– Δημοσιογράφοι: Τα "κουκιά" δεν βγαίνουν…

– Ν.Β: Αφήστε εμένα να χαμογελώ εγώ περισσότερο…Τα σενάρια

Έντονη φημολογία στους διαδρόμους της Βουλής για επίσπευση των διαδικασιών αναφορικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και πριν το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή, στο Σύνταγμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, που διακινούνται και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου– εφόσον την Τρίτη (15/1) σταλεί η ρηματική διακοίνωση από την πΓΔΜ για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών- αναφέρει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκειμένου να συζητηθεί, με διαδικασίες- εξπρές, στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη -σε μία συνεδρίαση- και στη συνέχεια να εισαχθεί στην Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία, έτσι ώστε να προλάβει το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε δυο ημέρες και όχι σε τρεις που προβλέπει ο Κανονισμός λειτουργίας της Βουλής.

Σύμφωνα με άλλο σενάριο, η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη (22/1).

Τα σενάρια επίσπευσης ξεκίνησαν αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε σε παρέα βουλευτών πως η ρηματική διακοίνωση θα φτάσει αργά το βράδυ της Τρίτης (15/1) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα πηγαδάκια της βουλής, είναι δύσκολο η Συμφωνία των Πρεσπών να πάει στην αρμόδια Επιτροπή την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή, λόγω των γραφειοκρατικών συνθηκών.

Ωστόσο, η φημολογία για συζήτηση με διαδικασίες- εξπρέςκαι ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Βουλή, είναι ιδιαίτερα έντονη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις