Ομαδικά "πυρά" από την αντιπολίτευση δέχεται ο ανεξάρτητος- πλέον- βουλευτής Σπύρος Δανέλλη, μετά την απόφαση του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γίνει το πρόσωπο με τις περισσότερες αναφορές από τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή.

Πολλοί του ζητούν να αναθεωρήσει τη στάση του και να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν υπονοούμενα για συναλλαγή που κρύβει η στάση του.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση- με σαφή υπονοούμενα για συναλλαγή ανάμεσα στον κ. Δανέλλη και τον ΣΥΡΙΖΑ– από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διερωτήθηκε τι άλλαξε από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ– και την οποία ψήφισε ο Σπύρος Δανέλλης.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές.

Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες; Αφού πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή. Τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να τη στηρίξει. Ναι, για εσάς μιλάω, κ. Δανέλλη. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες όταν καταψηφίζατε την κυβέρνηση και τώρα ξαφνικά την υπερψηφίζετε; Τότε δεν γνωρίζατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζετε και τις Πρέσπες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα. Έχει και άλλους, περιμένετε. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο κ. Δανέλλης θα πάρει τον λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του. Νομίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται να τον ακούσουν».

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα

Παίρνοντας τον λόγο στην Βουλή, επί του προσωπικού, ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραποιεί με εντυπωσιακό τρόπο την αλήθεια και αιτιολόγησε:

«Είναι γνωστό και είδε το φως το δημοσιότητας εκείνο τον καιρό (σ.σ. στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας) ότι η προσωπική μου άποψη, επειδή η ψήφος αυτή είχε άμεση σχέση με το Μακεδονικό, ήταν ότι το κόμμα μου για να είναι συνεπές έπρεπε να απέχει από αυτή τη διαδικασία. Η πρότασή μου δεν έγινε αποδεκτή».

Προσέθεσε δε πως για να μη δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα του ακολούθησε την κομματική γραμμή, όταν ωστόσο έλεγε "ναι" στην ψήφο δυσπιστίας, διευκρίνισε ότι εξαιρεί το Μακεδονικό.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


«Αυτό μπορεί να μην είχε πρακτική σημασία, είχε όμως ουσιαστική και πολιτική σημασία», εξήγησε ο κ. Δανέλλης.

«Κι επειδή σε όλη μου τη δημόσια διαδρομή γνώμονας μου ήταν πάντα η συνέπεια στις αρχές και στη συνείδησή μου και σε ένα τέτοιο ζήτημα -το οποίο ήταν ταυτοτικό και συνειδησιακό- ήταν αδύνατο να κάνω διαφορετικά. Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί η Δημοκρατία απαιτεί έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό κι όχι την ευκολία της μικροκομματικής αξιοποίησης της κάθε στιγμής. Κι επειδή η κοινωνία μας, μέσα σε σύγχυση και οργή, είναι εύκολο θύμα και εύκολο θήραμα χειραγώγησης από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, όσοι πιστεύουμε πραγματικά στον κοινοβουλευτισμό, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δανέλλης.

Διαβάστε: Δανέλλης για Μητσοτάκη: Μιλά για αποστασία ο γιος του αποστάτη


Θεοδωράκης: Είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στη βουλή. Λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε διαγράψει τον βουλευτή Ηρακλείου από την ΚΟ του κόμματός του.

Έκανε εκτενή προσωπική αναφορά στη στάση του Σπύρου Δανέλλη, σημειώνοντας ότι «δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός» έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Δείτε τασχετικάβίντεο:


Διαβάστε: Θεοδωράκης: Η απόφαση Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι η κόκκινη γραμμή του κόμματος με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων είναι ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. «Είπαμε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου. Μέχρι χθες όλοι, όχι με την ίδια ένταση, ήταν σύμφωνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».

Διαβάστε: Διέγραψε τον Δανέλλη ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο κ. Θεοδωράκης απέδωσε την απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε έξαρση του εγωισμού του τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη του τρόπου λειτουργίας των παλιών κομμάτων. Ωστόσο επισήμανε ότι είναι σίγουρος πως δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε την καρέκλα του. Μίλησε για κατήφορο του κ. Τσίπρα γιατί έτσι πολιτεύονται τα παλιά κόμματα. «Το τερμάτισε με την κ. Παπακώστα. Αναζήτησε 5 βουλευτές για να κυβερνά αλλά με αυτήν την ηθική η χώρα δεν πάει μπροστά» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα. «Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε: Δύο μέτρα, δύο σταθμά και 5 βουλευτές στο Ποτάμι


Αιχμές από Ψαριανό

Ο πρώην συνάδελφός του στην ΚΟ του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, κάλεσε με δηλώσεις του τον Σπύρο Δανέλλη να διαψεύσει ότι έχει ανταλλάξει την ψήφο του με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αποφασίσει να είναι υποψήφιος Δήμαρχοςήεπιστρέψει στην Ευρωβουλή.

«Ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε «έχει μια ειλικρινή στάση και αποφασισμένη εδώ και καιρό να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ένα αντιδεξιό σύνδρομο πολύ σκληρό. Εγώ τον έχω καλέσει να πει δημόσια πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο ή στο Ακρωτήρι, ούτε στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε σε κανένα συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.


Γεννηματά: Γυρολόγοι

Έμμεση αναφορά στον Σπύρο Δανέλλη και στους πρόθυμους από τον χώρο της κεντροαριστεράς στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε: Γεννηματά: Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη

«Τη δημοκρατική παράταξη πολλοί την πολέμησαν, τη διεκδίκησαν, αλλά κανείς απ' αυτούς που σας ακολουθούν δεν μπόρεσε να την εκφράσει» τόνισε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τα κόλπα και τις κουτοπονηριές περί προοδευτικού πόλου. «Το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει. Με υπολείμματα και γυρολόγους δεν προχωράει η χώρα» επισήμανε, ρίχνοντας αιχμή για τον κ. Δανέλλη, ο οποίος πέρασε από τον Συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πριν καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις