Πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει εν μέσω αγοραίων και ευτελών χαρακτηρισμών και «απειλών» η σφοδρή αντιπαράθεση για την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών».

Μια αντιπαράθεση που αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο γιατί τις τελευταίες ώρες, με μια σειρά από γεγονότα, κατέστη εμφανέστερο ότι δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος, αλλά μια λυσσώδης μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Ποια είναι αυτά τα γεγονότα;

Η αναπάντητη, μέχρι στιγμής, πρόσκληση και πρόκληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για διεξαγωγή Ντιμπέιτ. Από την δομή της μια «τηλεμαχία», ιδίως ανάμεσα σε δύο, οδηγεί στην ουσιώδη προσέγγιση ενός θέματος με επιχειρήματα και όχι κορώνες και ατάκες. Ενδεχομένως η στάση της ΝΔ να καθορίζεται και από μια σημαντική εξέλιξη της τελευταίας στιγμής που έχει να κάνει με τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων για τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας και ιδιαίτερα οι διευκρινίσεις που παρέχονται για δύο σημαντικά θέματα, όπως η εθνότητα και η γλώσσα. Διευκρινίσεις, που σύμφωνα με το πρωθυπουργό που κατέθεσε χθες το βράδυ στη βουλή το σχετικό έγγραφο, έχουν και νομική ισχύ, ενώ αποδυναμώνουν πλήρως τα επιχειρήματα περί παραχώρησης εθνότητας και γλώσσας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας, αποτελεί ένα ακόμα σημείο στρατηγικών σχεδιασμών μικροκομματικών ασκήσεων. Η διάψευση από την κυβέρνηση ότι θα ακολουθηθεί μια διαδικασία εξπρές για την συζήτηση στη Βουλή, όχι μόνο ανέτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς που δεν απέκλειαν ακόμα και την κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ, αλλά επέσπευσαν και τις διεργασίες στο «Ποτάμι» για τη στάση των βουλευτών του.

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική συζήτηση, γιατί όχι και αντιπαράθεση ουσίας, για ένα μεγάλο εθνικό μας θέμα. Αντίθετα, το ύφος και το ήθος αυτής της αντιπαράθεσης δεν παράγει τίποτα περισσότερο από αυτό που αντιπροσωπεύει ένα χρεοκοπημένο παλαιοκομματικό σύστημα.

Η κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι θεμιτή όταν αυτή διεξάγεται με κανόνες πολιτικής ηθικής και δεν αποσκοπεί στο να μετατρέψει τον πολίτη από ψηφοφόρο, σε χουλιγκάνο οπαδό, αλλά μήπως τελικά αυτό είναι το επιδιωκόμενο και όλα τα άλλα περί πολιτικού πολιτισμού είναι για τις διαλέξεις;

Άλλωστε, ήδη ζούμε τέτοιες συμπεριφορές με απειλές κατά βουλευτών, κάτι που δυστυχώς προβάλλεται σήμερα από τον διεθνή Τύπο ως παρακμιακές συμπεριφορές.

ΙΣ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις