Το συλλαλητήριο έγινε ακροδεξιό πάρτι

Το συλλαλητήριο έγινε ακροδεξιό πάρτι

Του Λουκά Βελιδάκη


"Μου λένε τώρα στο τηλέφωνο ότι κανάλια μεταδίδουν πως τα επεισόδια τα κάνουν αναρχικοί", μου λέει ο Νίκος, ο οποίος έχει έρθει μαζί μου στο συλλαλητήριο.

Τον κοιτώ με έκδηλη απορία: Εσύ δεν πιστεύεις στα μάτια σου και πιστεύεις ότι σου λένε, ρωτώ και αμέσως φεύγω από το σημείο όπου βρισκόμαστε, κοντά στην Όθωνος και Αμαλίας, και προσεγγίζω τον Άγνωστο Στρατιώτη όπου σημειώνονται επεισόδια.

Βλέπω τύπους με ελληνικές σημαίες, φανέλες με το εθνόσημο ή κάτι στρατιωτικό, τους ακούω να βρίζουν τον Τσίπρα και την κυβέρνηση με οπαδικό τρόπο, τους βλέπω (κάποιοι δεν έκρυβαν καν τα χαρακτηριστικά τους) και δεν μπορώ να πω αν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά σίγουρα είναι ακροδεξιάς απόχρωσης. Είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στο μικρό σε όγκο συλλαλητήριο του περασμένου Ιουνίου και έκαναν αδιάκοπα επεισόδια, είναι αυτή ακριβώς η μερίδα κόσμου που έχει υποστεί ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση και μιμείται στη συμπεριφορά και στους τρόπους των επεισοδίων τους αναρχικούς.

Το Μακεδονικό ήταν το λαμπρό πεδίο της δόξας τους, το θέατρο όπου ξετύλιξαν όλο το δηλητήριο τους.

Και με τα επεισόδια αυτά πιστεύουν ότι χτυπάνε την κυβέρνηση, ότι τιμωρούν τον Τσίπρα, ότι κάνουν σαφή τη θέση τους με την ηλεκτρισμένη παρουσία τους.

Αυτοί οι τύποι, 200 πάνω κάτω οι πιο επιθετικοί, από τις 2 το μεσημέρι είχαν αρχίσει τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Αρχικώς στα σκαλιά δεξιά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Κατόπιν στη συμβολή της Αμαλίας με τη Β. Σοφίας. Στη συνέχεια στην είσοδο του πάρκινγκ απέναντι από την Όθωνος. Τα επεισόδια ήταν αδιάκοπα κατά μήκος της Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή.

Η Αστυνομία απάντησε με δυσανάλογα μεγάλη χρήση χημικών. Τα έριχνε στους ταραξίες, αλλά ο αέρας τα μετέφερε προς όλους τους διαδηλωτές. Η ατμόσφαιρα γινόταν αποπνικτική. Άνθρωποι που δεν έχουν εμπειρία από επεισόδια, ηλικιωμένοι, κυρίες με τα παιδιά τους, βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να σπρώχνονται για να απομακρυνθούν αδυνατώντας να αναπνεύσουν.

Από νωρίς η πλατεία άρχισε να γεμίζει, αλλά τα σύννεφα στον αττικό ουρανό έστελναν τα δικά τους δυσοίωνα μηνύματα. Στις 14.00, από το ύψος του Χίλτον κόσμος κατευθυνόταν προς το Σύνταγμα σε πυκνά κύματα.

Το ίδιο και από την πλευρά της Αμαλίας, με πυκνό όγκο κόσμου μέχρι την είσοδο του Ζαππείου, το ίδιο και από την Ερμού και τη Μητροπόλεως. Άνθρωποι με ελληνικές σημαίες κυρίως, αλλά επίσης βυζαντινές και τις πορφυρές της ορθοδοξίας. Κόσμος κάθε ηλικίας, κόσμος που χρόνια τώρα έχει εμφυσήσει την ιδέα ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική και οτιδήποτε άλλο του φαίνεται απλώς αδιανόητο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής διαστρωμάτωσης, άνθρωποι κανονικοί, όχι ταραξίες, νεοναζί και θρησκόληπτοι σώνει και ντε.

Τα χημικά που είχαν ποτίσει από νωρίς την ατμόσφαιρα δεν τους επέτρεπαν να παραμείνουν. Πολλοί αποχώρησαν γρήγορα. Συνολικά, η παρουσία του κόσμου δεν έφτασε καν στο 1/4 του αντίστοιχου συλλαλητηρίου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το συλλαλητήριο εν τέλει μετατράπηκε σε μια ακροδεξιά γιορτή. Από τη μια οι δυναμικές ομάδες της πάνω πλατείας και από κάτω, στην εξέδρα των διοργανωτών, γραφικότητες με στολές, κραυγές, ακραίους δημάρχους, παπάδες, ψεκασμένα λόγια, ο Γαϊτάνος να ψάλει τον εθνικό ύμνο, μια θλιβερή Αφροδίτη Μάνου να θυμάται ότι μοιράστηκε το ίδιο μπουκάλι νερό με τον Τσίπρα στη μεγάλη διαδήλωση του Όχι και τώρα να νιώθει προδομένη..., και κερασάκι στην τούρτα την αδερφή του Κατσίφα, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο αδερφός της "θυσιάστηκε για τη Μακεδονία μας...".

Οι μετριοπαθείς φωνές που διαφωνούν με τη Συμφωνία, οι κανονικοί άνθρωποι που θέλησαν να διαδηλώσουν τη διαφωνία τους, καπελώθηκαν θριαμβευτικά από τα ακραία στοιχεία...

Περί τις 4 ο πολύς κόσμος είχε αρχίσει να αποχωρεί, στις 4.30 σταμάτησαν και οι ομιλίες, περί τις 5 τα επεισόδια πύκνωναν, περίπου 3.000-4.000 άνθρωποι παρέμεναν και το Σύνταγμα θύμιζε θάλαμο αερίων. Τα ΜΑΤ, έχοντας σαφέστατη εντολή, απώθησαν με αδιανόητα μεγάλη χρήση χημικών τους εναπομείναντες διαδηλωτές προς την Ερμού, τη Μητροπόλεως και την Κ. Σερβίας. Εκεί επικράτησαν σκηνές αλλοφροσύνης, με τους ακροδεξιούς να επιδιώκουν νέα σύγκρουση και να προκαλούν φθορές και άσχετο κόσμο να τρέχει ολούθε για να γλιτώσει.

Εν τέλει, πολύ κακό για το τίποτα. Επεισόδια συνεχή και φθορές από μια ανώριμη πολιτεία/κοινωνία, η συνήθης κοκορομαχία από τα πολιτικά κόμματα και (δυστυχώς!) η -εν πολλοίς- δολοφονία της αλήθειας από ΜΜΕ, που αντί να είναι υπηρέτες της, φάνηκε να υπηρετούν κομματικές γραμμές...

Καθόλου τυχαία, επιλέγω για φωτογραφία αυτού του κειμένου τη λέξη "μίσος", που κάποιος ανόητος έγραψε στα σκαλιά του Συντάγματος. Ίσως βέβαια ο ανόητος αυτός κατάφερε να συμπυκνώσει όλα τα γεγονότα σε μια λέξη...