Χαμός στη Βουλή για τις Πρέσπες- Υψηλοί τόνοι όλη μέρα

Χαμός στη Βουλή για τις Πρέσπες- Υψηλοί τόνοι όλη μέρα

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη και τελευταία ημέρα η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναμένεται να δοθεί το «πράσινο» φως, προκειμένου την Τετάρτη να αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά ζήτησε εκ νέου η Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου τομεάρχη εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την επιστολή περιλαμβάνονται πολιτικά γεγονότα και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την εκτίμηση της διαπραγμάτευσης. Και η ΝΔ επανέρχεται σήμερα ακριβώς για να τονίσει τη σημασία του αιτήματός της».

Εξάλλου η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το κείμενο που έχει φέρει για να ψηφίσουν στην Επιτροπή δεν είναι στο σύνολό του το τροποποιημένο Σύνταγμα της γείτονος αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπίμως κρύβονται αναφορές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξύτατες αντιδράσεις λόγω αλυτρωτισμού.

Τελικά, ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε το κείμενο του Συντάγματος που έχει αναρτήσει η ΠΓΔΜ και μάλιστα στα αγγλικά.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.


Κόντρα με Καμμένο για την ταυτότητα

«Η συμφωνία δεν μπορεί να αναγνωρίσει έθνη. Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που μας θίγουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλου να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς. Είπε ο κ. Κατρούγκαλος ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους, τότε για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός λαός τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας. Θέλω είτε ο κ. υπουργός να πει και να επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως, είτε να πει ότι δεν είναι έτσι να το ανακαλέσει».

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι στα θέματα της ταυτότητας των ατόμων του γειτονικού κράτους δεν μπορούμε να επέμβουμε και ότι η συμφωνία δεν έγινε για να λύσει δικαιώματα ατομικού αυτοπροσδιορισμού.


LIVE η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη:


Διαβάστε: Το ΥΠΕΞ απαντά σε πέντε βασικά ερωτήματα πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τη Δευτέρα, η συζήτηση στην Επιτροπή εξελίχθηκε επεισοδιακά, λόγω των εντονότατων ενστάσεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής, καθώς οι αποχωρήσεις από το Ποτάμι άλλαξαν τις ισορροπίες στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις βρέθηκε η μέση λύση, μέσω διαδικασίας κλήρωσης που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν ως μέλη της Επιτροπής, στις δημιουργηθείσες «κενές» θέσεις, οι ανεξάρτητοι αλλά και υπέρ της συμφωνίας Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ωστόσο να εγείρει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας και να κάνει λόγο για «κυβέρνηση αποστασίας».

Διαβάστε: Καμμένος: Όνειδος οι Πρέσπες- Παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής της βουλής

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί το πλήρες κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με τις αλλαγές σε αυτό, καθώς και η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και να κληθεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε επίσης την κατάθεση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την επιστολή παραίτησης Κοτζιά, καθώς και τη ρηματική διακοίνωση. Μάλιστα, τα έθεσε ως προαπαιτούμενα προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση, ενώ χαρακτήρισε κομπίνα το γεγονός ότι ψηφίζεται χωριστά το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε: Λοβέρδος: To δικό μας όχι στις Πρέσπες είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα διαρκέσει δύο ημέρες στην Επιτροπή (Δευτέρα και Τρίτη) και δύο ημέρες στην Ολομέλεια (Τετάρτη και Πέμπτη), με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Διαβάστε: Βουλή: Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών