Σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αντιπολίτευση συνέχισε τα σφοδρά πυρά ζητώντας να κατατεθεί ολόκληρο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, με την κυβέρνηση να απαντά πως όλα τα θέματα αναλύθηκαν στην επιτροπή όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία.

«Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να έχει κατατεθεί στην Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων» επέμεινε η αντιπολίτευση για να λάβει την ψυχρή παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται στην συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας.

«Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως ενιαίο κείμενο αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου» είπε ο υπουργός πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.


LIVE η συζήτηση στη Βουλή:


Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

Ο ίδιος δήλωσε για τη Χρυσή Αυγή: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ επί της προτάσεως αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχτώ ένα κόμμα που έχει ως σύμβολο του τον αγκυλωτό σταυρό, τους εθνοκάπηλους που στο παρελθόν πρόδωσαν τον ελληνικό λαό, και ένα κόμμα που αντιποιεί το εθνικό σύμβολο».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε κι επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία.

Oι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή προέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας. Πρώτα, το αίτημα κατέθεσε ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ στη συνέχεια οι ΑΝΕΛ προέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του "Ουράνιου Τόξου" και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ τόνισε ότι υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού στη Συμφωνία. Από μόνα τους δε φθάνουν αλλά σε περιόδους όξυνσης και κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν θέματα στα Βαλκάνια που δεν ονομάζονται τυχαία μπαρουταποθήκη.

Από πλευράς Ένωσης Κεντρώων, ο Γιάννης Σαρίδης επεσήμανε πως είναι επιβεβλημένο να κατατεθούν όποια έγγραφα ζητά η αντιπολίτευση, σχετικά με τη Συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε επωφελή τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «πήραμε το 110% αυτών που ζητούσαμε». Έκανε δε λόγο για προσχηματικές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: « η αρχική σας προσπάθεια ήταν να συντονιστείτε με το τμήμα του λαού που δεν θέλει για συναισθηματικούς λόγους το Μακεδονία να είναι μέρος του ονόματος της γειτονικής χώρας. Όταν η επίσημη θέση ΝΔ ακούστηκε από τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο και ήταν η επιβεβαίωση της εθνικής θέσης, περάσαμε στη συζήτηση για την εθνικότητα και τη γλώσσα. Όταν αποδείχθηκε ότι ήταν έωλα τέθηκε το ζήτημα του Συντάγματος».

Απαντώντας δε επί της ουσίας ο υπουργός δήλωσε πως δεν μπορούσε να καταθέσει το σύνολο του Συντάγματος της FYROM, καθώς όπως είπε οι αλλαγές σε αυτό, δεν προβλέπεται στην συνταγματική τους τάξη, να γίνουν ενιαίο Συνταγματικό κείμενο αυτόματα.

Μέτωπο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΧΑ

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να δηλώνει: «Αρνούμαι να τοποθετηθώ περί ενστάσεως που κατέθεσαν οι ιδεολογικοί πρόγονοι αυτών που πρόδωσαν την Μακεδονία την πατρίδα στους Βούλγαρους. Αρνούμαι να αποδεχθώ κόμμα που έχει σύμβολο τον αγκυλωτό σταυρό».

«Στους νεοναζί και δολοφόνους του Φύσσα δεν επιτρέπουν να υπερασπίζονται το Σύνταγμα! Όλες αυτές οι τερατολογίες μένουν μαύρη σελίδα στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μιλάνε οι προδότες της Δημοκρατίας και του Έθνους», είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κοντονής.


Οι κυβερνητικοί υπολογισμοί

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η πολιτική αριθμητική δίνει τουλάχιστον 152 σίγουρα «ναι» για τη συμφωνία. Πρόκειται για τις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με εκείνους των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη (από το Ποτάμι), Θανάση Θεοχαρόπουλου (από την ΔΗΜΑΡ), Σπύρου Δανέλλη (ανεξάρτητου πλέον), Ελενας Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλου (προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ).

Στην πλειοψηφία αυτή κυβερνητικά στελέχη δεν προσθέτουν πλέον τη ψήφο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία παρ’ ότι έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πιθανώς να απέχει, αφού η στήριξή της στην συμφωνία δεν είναι αναγκαία για να κλειδώσει η πλειοψηφία των «151».


Η επιλογή της ΝΔ για πρόταση μομφής

Από την πλευρά της η ΝΔ θα επιδιώξει να συντηρήσει στο μέγιστο βαθμό στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας το μακεδονικό και στο πλαίσιο αυτό ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε με νόημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο”.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως διακοπή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας –άρα και της διαδικασίας συζήτησης της συμφωνίας– προκειμένου να συζητηθεί η κατατεθείσα πρόταση. Σε μια τέτοια περίπτωση η ψηφοφορία για τις Πρέσπες εικάζεται πως μπορεί να χρειαστεί να διεξαχθεί ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποφασίσει σήμερα αν τελικά θα υλοποιήσει τις εισηγήσεις που επιμένουν πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι «η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να μπλοκάρει τις Πρέσπες». Εκτιμούν δε πως η παράταση της πολιτικής αυτής κόντρας θα δώσει χρόνο πιθανόν και για τη διεξαγωγή ενός ακόμα συλλαλητηρίου.

Αξιοσημείωτο ότι και ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ, στην περίπτωση που κατατεθεί για το Μακεδονικό.

Επίσης έντονη είναι την Τετάρτη η φημολογία για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή πριν από τη ψηφοφορία.

Την Τρίτη οι όποιες εντάσεις προκλήθηκαν αφενός από την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσει επίσημο έγγραφο της ΠΓΔΜ με το κείμενο του συντάγματος όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις, αφετέρου από ορισμένες αναφορές του κ. Γ. Κατρούγκαλου σε σχέση με τον «αυτοπροσδιορισμό» των γειτόνων ως προς την εθνότητα και το όνομά τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ επίσης θα συνεχίσει να καταγγέλλει το γεγονός ότι στο κείμενο που έρχεται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται το οριστικό αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία Αναθεώρησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις