Την πρόθεση μιας οργανωμένης ομάδας να εισβάλει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και -όπως τονίζεται- να καταλύσει τη Δημοκρατία, γνωστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η Ελληνική Αστυνομία.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, καθιστά γνωστή τη θέση της αναφορικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής και δίνει απαντήσεις για τα επεισόδια και τη χρήση των δακρυγόνων.

Η ΕΛ.ΑΣ σημειώνει ότι "υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για πρόθεση εισβολής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είχαν κυκλοφορήσει και σχετικοί χάρτες στους οποίους αποτυπώνονταν οι χώροι και οι είσοδοι του κτιρίου καθώς και σχετικές οδηγίες".


Οι χάρτες εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες του εθνικιστικού χώρου:


Διαβάστε: Το ρεπορτάζ και το φωτορεπορτάζ του nooz από το συλλαλητήριο και τα επεισόδια της Κυριακής


Η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι οι "αστυνομικές δυνάμεις ήταν πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων".

Και προσθέτει ότι οι ταραξίες επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, "όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ.".

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι "υπό τις συνθήκες αυτές έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους".


Βίντεο από drone στο οποίο φαίνεται οργανωμένη επίθεση


Διαβάστε:


Συμπληρώνει ότι "οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν σταθερά στις θέσεις τους", για να προσθέσει:

"Απέτρεψε δε την προφανή πρόθεση και εμφανή οργανωμένη προσπάθεια των εκατοντάδων επιτιθέμενων ατόμων για τη γενίκευση-διασπορά των επεισοδίων και εντέλει τη ματαίωση ή διακοπή του συλλαλητηρίου".

Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι η στάση της ήταν υποδειγματική, "καθώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών στο χώρο του συλλαλητηρίου και ο μικρός αριθμός πολιτών που χρειάστηκαν παροχή ιατρικής βοήθειας αφορούσε περιπτώσεις είτε αναπνευστικών προβλημάτων, είτε τραυματισμών που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία είτε μεμονωμένα απρόκλητα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος δημοσιογράφων που κάλυπταν το Συλλαλητήριο".Διαβάστε:


Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. 28 αστυνομικοί.

Ολοκληρώνοντας, η ΕΛ.ΑΣ αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί πονοκέφαλος στις τάξεις της για τη δράση συγκεκριμένων ομάδων.

"Στον αντίποδα, η τακτική, ο εξοπλισμός, η οργάνωση, η στόχευση, η βιαιότητα των ενεργειών και η εν γένει συμπεριφορά και δράση των ατόμων που προκάλεσαν τα επεισόδια γεννούν ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα πραγματικά αίτια και βεβαίως το σκοπό που εξυπηρετούν, δεδομένης της χρησιμοποίησης εθνικού συμβόλου (Ελληνική σημαία με τον ιστό της) ως όπλο επίθεσης σε βάρος αστυνομικών, της βεβήλωσης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, και της προσπάθειας κατάλυσης – ουσιαστικά – της Δημοκρατίας, με τη βίαιη είσοδο στη Βουλή των Ελλήνων", επισημαίνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις