Του Γιάννη Στρατάκη

Η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να δημοσιοποιήσει, τώρα, την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης, είναι η μισή αλήθεια για τις πολιτικές του προθέσεις, η άλλη μισή μπορεί να ανιχνευθεί μέσα από την «αυτοανάθεση» ρόλου στον ίδιο.

«Υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης δεν θα είμαι κατηγορηματικά, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και η υποχρέωσή μου απέναντι στη χώρα, υποχρέωσή μου είναι να χτυπάω το καμπανάκι του κινδύνου, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον Σκάι.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι με ποια ιδιότητα θα πράττει όλα όσα αναφέρει, αρκεί η ιδιότητα του πρώην προέδρου, του πρώην αντιπροέδρου, του πρώην υπουργού και του πρώην βουλευτή, η θα πρέπει να επικαιροποιήσει την παρουσία του μέσα από μια νέα θέση;

Πολλοί έσπευσαν, μετά από αυτές τις δηλώσεις, να υιοθετήσουν σενάρια που τον εμφανίζουν να επιθυμεί την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ αποδίδοντας μάλιστα, σε αυτό τη σπουδή του, εν μέσω αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη, την ώρα που το κόμμα του οδεύει προς ένα έκτακτο συνέδριο, να δηλώνει παρών και να θέτει «όρους».

Μάλλον θα τον αδικούσε μια τέτοια προσέγγιση. Άλλωστε ο ίδιος με τον δικό του πληθωρικό πολιτικό λόγο γίνεται εξαιρετικά σαφής, ιδίως όταν αποφασίσει, όπως τώρα, να προβάλει τις θέσεις του και τις φιλοδοξίες του με έναν προκλητικό μεν, αλλά θεμιτό δε, τρόπο.

Ο Ευάγγλος Βενιζέλος δηλώνει σε απλή γλώσσα ότι δεν χωρά πλέον στη θέση ενός βουλευτή της περιφέρειας και ίσως ούτε στο ρόλο ενός βουλευτή γενικότερα, ακόμα κι αν βρεθεί στην βουλή ως επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ούτε μπορεί να αποδώσει κανείς στον κ. Βενιζέλο ταπεινά ελατήρια που πάλλονται από μια διαβλεπόμενη ίσως εκλογική συντριβή του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σίγουρα, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένες τις φιλοδοξίες του, «αναζητεί» ΘΕΣΜΙΚΟ ρόλο που θα του επιτρέπει αυτές τις παρεμβάσεις που περιγράφει στις δηλώσεις του. Ένα Θεσμικό ρόλο που βεβαίως θα έχει αναφορά σε ένα συγκεκριμένο χώρο, το «χώρο μας», όπως σημειώνει.

Όμως ποιος μπορεί να είναι αυτός ο χώρος; Με βεβαιότητα θα έλεγε κανείς το Κέντρο, ένα "Κεντρό…" που μπορεί να αλληθωρίζει και αριστερά και δεξιά.

Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος ως σοσιαλιστής συνεργάστηκε κομματικά και κυβερνητικά με την Δεξιά και τον τελευταίο χρόνο έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝ.ΑΛ με την ΝΔ.

Αυτή λοιπόν, η συνεργασία μπορεί να δώσει και τον «θεσμικό ρόλο» που σαφώς υπαινίσσεται ο κ. Βενιζέλος και δεν είναι άλλος από αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πληροφορίες γι΄ αυτό το σενάριο τροφοδοτούνται συστηματικά το τελευταίο διάστημα και ίσως με περισσότερη ευκρίνεια, από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, που βρίσκονται σε ζυμώσεις με τους εναπομείναντες «βενιζελικούς» του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ωστόσο, μιλάμε για ένα σενάριο που χρονικά πρέπει να το δούμε στο 2020, οπότε λήγει η θητεία του σημερινού Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο θα προτείνει εκ νέου ως υποψήφιο ο κ. Τσίπρας, όπως έχει δεσμευτεί προσφάτως απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Βεβαίως πολλά θα κριθούν από το ποια κυβέρνηση θα έχει προκύψει μετά τις εκλογές , όποτε γίνουν και μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διεργασίες παρόμοιες αυτών που προηγήθηκαν της εκλογής Παυλόπουλου. Οπότε ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να δρομολογήσει από σήμερα την υποψηφιότητα του ώστε να σφυρηλατηθεί πολιτικά μέσα και από μια μετεκλογική συνεργασία.

Στο σενάριο αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να έχει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος από την μία πλευρά ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την εκλογή Παυλόπουλου στη Προεδρία και από την άλλη έχει χαρακτηρίσει το ΚΙΝ.ΑΛ ως απαραίτητο εταίρο, ενώ έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης που έχει πλέξει το εγκώμιο για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας για να συμφωνήσει και η ηγεσία της ΝΔ με τη «σαμαρική» πτέρυγα, όπως και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ με τους «βενιζελικούς», καθώς μια τέτοια «συμφωνία», πέραν του έντονου αποτυπώματος που μπορεί να αφήσει στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να διχάσει και τα δύο κόμματα καθώς στην ΝΔ πέραν της «σαμαρικών» υπάρχουν και οι «καραμανλικοί» και βεβαίως οι «προεδρικοί», ενώ και στο ΚΙΝ.ΑΛ πέραν των «βενιζελικών», υπάρχουν οι «προεδρικοί» και ιδίως οι «παπανδρεϊκοί».

Πάντως, το σενάριο υπάρχει, ο κ. Βενιζέλος το εισήγαγε εντέχνως στην πολιτική ατζέντα και μένει να δούμε αν υπάρχει και η ανάλογη πολιτική βούληση για να συμφωνηθεί η υποψηφιότητα Βενιζέλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις