Σε διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, και σε επίθεση στη ΝΔ που το επικαλέστηκε προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα, προέβη το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο τονίζει ειδικότερα, ότι «η ΝΔ επιλέγει για μία ακόμη φορά ένα κρίσιμο θέμα, όπως αυτό της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων, για να παίξει μικροκομματικά παιχνίδια επικαλούμενη δημοσιεύματα και διαρροές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι εργασίες της σχετικής επιτροπής που έχει συσταθεί βρίσκονται σε εξέλιξη «και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ακόμα οριστική πρόταση – πολλώ δε μάλλον πρόταση της κυβέρνησης – για το θέμα».

Η εφημερίδα «Καθημερινή», σε δημοσίευμά της, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, η επιτροπή έχει καταλήξει στο ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όμως η ψήφος τους δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος, αλλά θα εκλέγουν τρεις βουλευτές «Αποδήμων».

Στην απάντησή του, το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει:

«Υπενθυμίζουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που επιχειρεί για πρώτη φορά και με συγκροτημένο τρόπο να επιλύσει αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα. Η Ν.Δ αντίθετα, στα τόσα χρόνια που κυβέρνησε δεν έπραξε απολύτως τίποτα και είναι η τελευταία που δικαιούται να μιλά για εμπαιγμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.

Απλούστατα γιατί είναι εκείνη που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας και την φυγή στο εξωτερικό του πιο παραγωγικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι πιο προσεχτική στις ανακοινώσεις της διότι οι πολίτες έχουν και μνήμη και γνώση.

Η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που κατοικούν στο εξωτερικό, στις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας, έχει σημαντικές πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές προεκτάσεις και δεν προσφέρεται για φτηνούς εντυπωσιασμούς.

Απαιτεί αντίθετα, σοβαρή και επί της ουσίας συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων, την οποία και θα ανοίξουν συντεταγμένα και δημόσια το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής του ΥΠ.ΕΣ», καταλήγει το υπουργείο.Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς όμως η ετυμηγορία να προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση θα δίνει μεν δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία του εξωτερικού), αλλά στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επί της ουσίας οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίζουν, όπως δέκα εκατομμύρια Έλληνες επί ελληνικού εδάφους, για την εκλογή της Βουλής. Θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές "Αποδήμων", και η κατανομή των "υπολοίπων" 297 εδρών στην επικράτεια θα προκύπτει μόνο από τις ψήφους των Ελλήνων… εσωτερικού.

Στην πράξη, θα υπάρχουν δύο εκλογικές δεξαμενές, με απολύτως δυσανάλογη επιρροή επί του αποτελέσματος: αυτή των 297 βουλευτών που θα εκλέγονται από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων (εσωτερικού) και τρεις που θα εκλέγονται από όσους Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν εκλογικά δικαιώματα και επιλέξουν να ψηφίσουν μέσω των προξενείων.

Αντί, δηλαδή, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετρείται στο σύνολο της Επικράτειας, θα προσμετρείται αποκλειστικά και μόνο για τις τρεις έδρες των Αποδήμων.

Αντιθέτως, αν ο Έλληνας του εξωτερικού, αντί του προξενείου, αποφασίσει να πάρει το αεροπλάνο και να ταξιδέψει για να ψηφίσει στην Ελλάδα, τότε θα μπορεί να επηρεάσει 297 έδρες αντί των τριών που θα επηρέαζε αν βρισκόταν στο εξωτερικό!

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπάρχουν αντιδράσεις και από αρκετά μέλη της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε υπότην προεδρία του γγ του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πάγιο αίτημα της ψήφου των αποδήμων.

Οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην συνταγματική αρτιότητα της πρότασης καθώς υποστηρίζεται πως παραβιάζεται προδήλως η αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Να σημειωθεί ότι για να γίνει νόμος η εν λόγω πρόταση, απαιτούνται 200 ψήφοι.

Διαβάστε: ΝΔ: Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας


Νέα Δημοκρατία

Την αντίθεσή της στη φημολογούμενη ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει "εξόφθαλμα αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσίευμα" και προσθέτει ότι "αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών". Σύμφωνα με τη ΝΔ, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Μάλιστα, η ΝΔ επισημαίνειότι θα καταθέσει και τέταρτη φορά την τροπολογία που "έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα, με μία πλήρη, συγκεκριμένη και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις