Αποδέχθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος την πρόταση του συνυποψηφίου του, Παύλου Γερουλάνου για τη διοργάνωσηημερίδας στις 6 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή και του υποψηφίου Κώστα Μπακογιάννη, με σκοπό τον καθορισμό ενός κοινού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Παράλληλα τον καλεί να δεσμευτούν «από κοινού, μαζί με κάθε άλλο ή άλλη υποψήφιο που συμφωνεί, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ριζικές τομές στον προσανατολισμό του δήμου Αθηναίων, όπως είναι παραδείγματος χάριν η άμεση θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στον δήμο Αθήνας και η άμεση χωροθέτηση και κατασκευή δημοτικού αποτεφρωτηρίου».

Ο κ. Ηλιόπουλος, στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Γερουλάνο, καλωσορίζει την αποδοχή των θέσεων της παράταξής του "Ανοιχτής Πόλης" για το φλέγον ζήτημα των ναρκωτικών και της τοξικοεξάρτησης στην Αθήνα.

«Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρότασή σας, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι οι κοινωνικές διαστάσεις της τοξικοεξάρτησης μας αφορούν όλους και όλες ως μία πρόκληση για τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων που δεν θα περιορίζονται σε ευχολόγια, αλλά θα δίνουν διέξοδο σε συμπολίτες μας μετασχηματίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης».

Εκφράζει δε την ελπίδα η πρόθεση αυτή του κ. Γερουλάνου «να μην περιορίζεται σε ρητορικές διαβεβαιώσεις -όπως έχει συμβεί δυστυχώς στο παρελθόν- αλλά να συνοδεύεται από μια σαφή δέσμευση για την επόμενη μέρα της πόλης μας, της Αθήνας».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι «μπροστά στο νέο τοπίο της απλής αναλογικής, η σύνθεση προτάσεων πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και στη βάση προγραμματικών θέσεων, αποτελεί μια δημοκρατική πρακτική την οποία υπερασπίζομαι διαχρονικά και τη στηρίζω στην πράξη».

Ο κ. Ηλιόπουλος, επισημαίνει ότι η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» της οποίας είναι υποψήφιος δήμαρχος, «έχει διατυπώσει, εδώ και χρόνια, την πρόταση της δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης και ελεγχόμενης χρήσης, ως αφετηρία μίας νέας πολιτικής γύρω από το ζήτημα. Μια πρόταση που βαδίζει παράλληλα με πρωτοβουλίες που αφορούν τη φροντίδα σε κέντρα ημέρας αλλά και έναν άξονα δράσης για την ένταξη των ασθενών σε προγράμματα απεξάρτησης.

Για εμάς, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι μη διαπραγματεύσιμη. Σε αυτή τη βάση, πιστεύω πως μια επιστημονικά συγκροτημένη και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική για την τοξικοεξάρτηση, μια πολιτική που δεν θα αντιμετωπίζει τον χρήστη ως εγκληματία, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα αλλά και σημαντικό διακύβευμα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων» σημειώνει.