Την «πόρτα» της κρίσιμης για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 12ης Ιουλίου του 2015, ανοίγει το BBC στο δεύτερο επεισόδιο σειράς ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύπτοντας το τι συνέβη κατά τη 17ωρη διαπραγμάτευση που είχε αίσιο τέλος για τη χώρα.

Όπως εξηγεί στο ντοκιμαντέρ ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ είχε απογοητευτεί τόσο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδεχόταν τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης, που ήταν σχεδόν αποφασισμένη να προχωρήσει το σενάριο του Grexit, την ίδια ώρα που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τότε επικεφαλής του Eurogroup, χαρακτήριζε ως ψεύτες τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά το δημοψήφισμα, μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ο Ολάντ περιγράφει επίσης ότι παρότι όλα έδειχναν ότι οδεύαμε προς συμφωνία, η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί συγκεκριμένο όρο που αφορούσε στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, λίγο έλειψε να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

«Το πρόβλημά του ήταν ότι αυτά τα έσοδα δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

Ενδεικτική της… κρίσης που επικρατούσε τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου είναι η περιγραφή του Ματέο Ρέντσι, τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας. Ο Ρέντσι διηγείται ότι κοιμόταν στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας όταν τον ξύπνησε ο Ολάντ με ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα… «Η Μέρκελ είναι έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit», ήταν τα λόγια του γάλλου προέδρου.

Ο ίδιος ο κ. Ολάντ περιγράφει ότι «η Μέρκελ έλεγε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός Ε.Ε., ας είναι».

Ο Ρέντσι αποκαλύπτει και μια στιχομυθία του με τη γερμανίδα καγκελάριο. «Αρκετά», της είπε όταν τη συνάντησετο πρωί για να λάβει την απάντηση «δεν είμαι ανόητη» και με τη σειρά του να ανταπαντήσει «Αυτή η απόφαση είναι ό,τι πιο ανόητο για την Ευρώπη».

Τη σκυτάλη στο ντοκιμαντέρ του BBC παίρνει ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος εξηγεί ότι η συμφωνία επετεύχθη το πρωί με τη Μέρκελ να αποδέχεται τελικά ότι ένα ποσοστό από τα έσοδα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά και για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το τηλεφώνημα του Τσίπρα σε Ολάντ και Μέρκελ όπου τους ανακοίνωσε την απόφασή του αφήνοντάς τους… αγάλματα.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος περιγράφει τι ακολούθησε την ανακοίνωση του αποτελέσματος…

«Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε». Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις