Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, με την οποία καταδικάστηκε η 53χρονη καθαρίστρια, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή. Ζήτησε να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αν ο Άρειος Πάγος κρίνει πως δεν έχει τελεσθεί παράνομη πράξη, τότε η καθαρίστρια δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες.

Τι ζήτησε η εισαγγελέας

Ως προς τηναπάτη κατ’ εξακολούθηση: Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής,υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Ηαπατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της.Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Ως προς τη ζημία: Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.

Τι δήλωσε η καθαρίστρια

Η 53χρονη κατά την έξοδό της από την δικαστική αίθουσα είπε:

«Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη κι ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν από το Γολγοθά που πέρασα εγώ κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».

Δείτε τι είπε η καθαρίστρια στην εκπομπή "Μαζί σου" στον ΣΚΑΪ

Πετρόπουλος: Η καθαρίστρια θα πάρει κανονικά τη σύνταξή της

Διασφαλίζονται ο χρόνος ασφάλισης και η σύνταξη για την καθαρίστρια από τον Βόλο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε: «Σήμερα, κρίνεται στον Άρειο Πάγο η τύχη της καθαρίστριας από τον Βόλο. Σήμερα, υπέγραψα απόφαση ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων, αλλά η άσκηση του επαγγέλματος αυτού δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά που να πιστοποιούν την κατάρτιση για την εργασία η οποία παρέχεται, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη. Επομένως, η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της, δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο λυκείου για να κάνει τη δουλειά της».

Τέλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της ευαισθησίας της κυβέρνησης για τους αποκλεισμένους και της ασκούμενης αντεγκληματικής πολιτικής, εδώ και δύο χρόνια, έχει ψηφιστεί διάταξη, βάση της οποίας οι φυλακισμένοι δεν χάνουν τη σύνταξή τους.

Παρόμοια υπόθεση καθαρίστριας από τη Χίο

Με αφορμή τη συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της 53χρόνης καθαρίστριας από το Βόλο, έγινε γνωστή και άλλη όμοια περίπτωση καθαρίστριας, από τη Χίο αυτή τη φορά, που έχει, ήδη, απασχολήσει τον Άρειο Πάγο και έχει αποφανθεί υπέρ της νησιώτισσας καθαρίστριας.

Ειδικότερα, το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφαση του έχει ήδη αναιρέσει απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά με την οποία καθαρίστρια από την Χίο καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 μηνών, με τριετή αναστολή, για απάτη κατ' εξακολούθηση, ενώ παράλληλα απολύθηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού που εργαζόταν.

Η καθαρίστρια, κατά την πρόσληψή της τον Δεκέμβριο του 2002 και την υπογραφή της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, προσκόμισε πλαστό απολυτήριο από το Γυμνάσιο Βροντάδου Χίου, στο οποίο βεβαιώνεται ότι περάτωσε τη ΣΤ' τάξη του Γυμνασίου.

Το πλαστό απολυτήριο προσκομίσθηκε προκειμένου να μπορεί να προσληφθεί, ενώ ουδέποτε ολοκλήρωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές της στην ΣΤ' τάξη, προκειμένου να παντρευτεί, ενώ το πλαστογραφημένο απολυτήριο αφορούσε άλλη μαθήτρια.

Ακόμη, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον Δήμο το ποσό των 7.333 ευρώ ως μισθολογική διαφορά για το χρονικό διάστημα από 28 Δεκεμβρίου 2002 έως και 23 Δεκεμβρίου 2014, ενώ κατά την απόφαση, πλέον του ότι ζημίωσε τον Δήμο, ωφελήθηκε παράνομα το ποσό αυτό.

Ο Άρειος Πάγος, εξετάζοντας την αναίρεση, επισήμανε ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά στερείτε την επιβαλλόμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και παραβίασε τα άρθρα 98 και 386 του Ποινικού Κώδικα. Κι αυτό επειδή, ενώ δέχεται ότι η πράξη της απάτης τελέσθηκε κατ' εξακολούθηση (δηλαδή, κάθε μήνα που ελάμβανε το μισθό της), δεν αναφέρει εάν η απάτη διαπράχθηκε αντίστοιχες φορές (κάθε μήνα).

Ακόμη, δεν διευκρινίζει εάν η πλάνη σε βάρος του Δήμου έχει προκληθεί από τη χωριστή κάθε μήνα απατηλή συμπεριφορά της καθαρίστριας ή είναι συνεπεία της πλάνης που προκλήθηκε μια μόνο φορά, αυτή της ημέρας της πρόσληψής της (και προσκόμισης του πλαστού απολυτηρίου). «Οπότε δεν τίθεται θέμα κατ' εξακολούθηση τέλεσης της απάτης», κατέληξαν οι αρεοπαγίτες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις