Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τα κόμματα "ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας" και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνότητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτόκολλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Την Παρασκευή στην Ολομέλεια

Το κείμενο που έχει τον τίτλο «Πρωτόκολλο στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στηΒουλή και αποτελείται από τρία άρθρα.

Το πρωτόκολλο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 10 το πρωί της Παρασκευής. Αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Όσον αφορά τη διαδικασία συζήτησής του στην Ολομέλεια, έχει συμφωνηθεί να πάρουν τον λόγο οι εισηγητές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ένας εισηγητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο αρμόδιος υπουργός και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αν το επιθυμούν.

Επίσης, από έναν κατάλογο συνολικά 14 ομιλητών που θα εγγραφούν, θα πάρουν το λόγο πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ, ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα, και ένας ομιλητής από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις