Αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ - "Συντηρητική στροφή Γεννηματά"

Αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ - "Συντηρητική στροφή Γεννηματά"

Η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ, οριστικά με απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής και με καθαρή πλειοψηφία.

Mε πλειοψηφία, 37 ψήφους υπέρ (ποσοστό 65%), ψηφίστηκε η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, ενώ 19 ψήφους έλαβε το κείμενο της μειοψηφίας και υπήρξε και 1 «παρών».

Στην εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου τονίζεται μεταξύ άλλων ότι:

"H επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το ΚΙΝΑΛ ακυρώθηκε. Η Εκτελεστική Επιτροπή, στις 22 Ιανουαρίου, ουσιαστικά έκανε τη "διαπιστωτική πράξη" ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ".

Ανέφερε πως "η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. (...) Δεν πρόκειται για μια «συμφωνία υποταγής», όπως υποστήριξε την Παρασκευή στη Βουλή η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με μια ρητορική κομμάτων από άλλες πτέρυγες της Βουλής".

"Το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο συμμετείχαμε έως και τις 20 Ιανουαρίου, όταν και τεθήκαμε εκτός αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας, αποτυγχάνει στο εγχείρημα δημιουργίας ενός ισχυρού κεντροαριστερού προοδευτικού πόλου. Ενώ μέχρι και τις αρχές του 2018 υπήρξε αναζωογόνηση του ευρύτερου χώρου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η ηγεσία του εγκατέλειψε την προσπάθεια κοιτώντας προς τα πίσω"  σημείωσε.

"Το ΚΙΝΑΛ όφειλε να μείνει αταλάντευτα προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία. Αντί για αυτό όμως εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει σήματα μιας συντηρητικής στροφής. Με την στάση αυτή όχι μόνο δεν προσελκύει προοδευτικούς πολίτες αλλά τους απωθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Μακεδονικού, όπου η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πήγε αντίθετα από την προσέγγιση του Πολιτικού Συμβουλίου και αρνήθηκε τελικά να αξιοποιήσει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης". 

"Αντί ενός ισχυρού πολυσυλλεκτικού κεντροαριστερού φορέα εξελίσσεται σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς  όχι μόνο της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η απαξιωτική αντιμετώπιση των στελεχών που αποχωρούν είναι χαρακτηριστική της έλλειψης οποιασδήποτε διάθεσης αναστοχασμού από την ηγεσία του για τυχόν λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, άλλη μια ευκαιρία πήγε χαμένη και αυτό θα φανεί σίγουρα στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις" τόνισε.

"Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή των δύο οργανωμένων κομμάτων εντός του ΚΙΝΑΛ που δεν προέρχονταν από την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο που ανακοινώθηκε δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνέδριο «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝΑΛ εντασσόμενο μάλιστα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξάλλου η ίδια η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την Παρασκευή στη Βουλή είπε χαρακτηριστικά αυτοπροσδιοριζόμενη για το εγχείρημα «η μεγάλη προοδευτική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου». Μία τέτοια επιλογή είναι προφανές ότι δεν αφορά εμάς εδώ" ανέφερε.