ΔΗΜΑΡ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Προσηλωμένοι στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων

ΔΗΜΑΡ για Συνταγματική Αναθεώρηση: Προσηλωμένοι στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων

«Στη σημερινή ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε αταλάντευτα προσηλωμένη στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, γιατί μόνο αν ανοίξει τώρα η διαδικασία θα γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Για να μη χαθεί ακόμη μία πενταετία».

Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά και σημειώνει ότι ψήφισε «23 από τις 36 προς αναθεώρηση διατάξεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, 42 από τις 106 προς αναθεώρηση διατάξεις που πρότεινε η ΝΔ και 5 από τις 10 συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών» αποδεικνύοντας πώς αντιλαμβάνεται τη συναίνεση.

«Η θετική μας ψήφος δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο αλλά με την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων» τονίζει.

Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» και του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για βουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος του διαχωρισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας και την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

«Με στόχο τη σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου, αντί ενός μόνιμου κύκλου πολιτικής αβεβαιότητας, ψηφίσαμε την πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και τη διάλυση της Βουλής, διαφωνώντας, ωστόσο, με την εκλογή του από τον λαό, η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες δυαρχίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Η ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή στις θέσεις της, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.