Κακοκαιρία: "Πνίγηκαν" τα Χανιά- Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Κακοκαιρία: "Πνίγηκαν" τα Χανιά- Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφονται στα Χανιά εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Κρήτη.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια γι’ αυτό και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, με αίτημα του στο υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Μάλιστα, από την Πέμπτη (14/2) ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί ο νομός Χανίων και αύριο έχει προγραμματιστεί μία ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Χανίων παρουσία αντιπεριφερειάρχη και του περιφερειάρχη.

Σε αρκετά σημεία έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως των δήμων Χανίων και Πλατανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο σημαντική είναι η καταστροφή της γέφυρας Συριλι στο δρόμο Ταυρωνίδη – Παλαιόχωρας στο ύψος της Νερατζιάς.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, η γέφυρα είναι σχεδόν πλήρως υποσκαμμένη με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων.Την ίδια ώρα αδύνατη είναι η μετακίνηση στο δρόμο Καράνου – Ορθούνι – Χλιαρό καθώς και ο δρόμος Φουρνέ – Λάκκοι ενώ παράλληλα τα Μεσκλα είναι τελείως αποκομμένα από Φουρνέ.Μιλώντας στο cretapost, ο κ. Μαλανδράκης είπε ότι πρόκειται «για την χειρότερη κακοκαιρία που έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια η περιοχή. Αυτή τη φορά η κακοκαιρία δεν χτύπησε την παραλιακή πλευρά αλλά την ενδοχώρα».

Σοβαρό πρόβλημα όμως προκλήθηκε και στο δρόμο από τα Χανιά προς το Θέρισο. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης στο zarpanews.gr, η βροχή προκάλεσε μεγάλης έκτασης κατολίσθηση το μήκος της οποίας μπορεί να ξεπερνά τα 100 μέτρα.Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί η πυροσβεστική

Πάνω από 60 κλήσεις έχει δεχθεί η πυροσβεστική υπηρεσία για να συνδράμει σε προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι πυροσβέστες έχουν κληθεί να πραγματοποιήσουν παροχές βοήθειας, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως στα Χανιά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως μία γυναίκα κινδύνευσε στον Αποκόρωνα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά με την πυροσβεστική να σπεύδει και την απεγκλωβίζει.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα δέντρο έπεσε στην οδό Γιαμπουδάκη πάνω σ’ ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.


Βυθίστηκαν δύο σκάφη

Δύο σκάφη έχουν βυθιστεί στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα ιστιοφόρο με γερμανική σημαία αλλά και μία βάρκα σφουγγαράδικου που δεν άντεξαν τον άνεμο και τα κύματα και βυθίστηκαν.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, προσπάθειες για την ανέλκυσή του θα γίνουν πιθανότατα μετά το πέρας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας.


Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά αναμένεται να είναι όλα τα σχολεία του δήμου Κισσάμου, του δήμου Πλατανιά (και των δημοτικών παιδικών σταθμών Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), καθώς και του δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: cretapost.gr, zarpanews.gr