«Η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται τελικά με 151», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και εισηγητής της πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, μιλώντας στο ρ/σ Νews24/7.

Όπως εξήγησε, «η πρόταση που ψηφίστηκε είναι στην κατεύθυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό εφόσον δεν είναι εφικτή η εκλογή του από τη Βουλή, αυτό ψήφισε η ΝΔ. Έχουμε απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και της Ολομέλειας του ΣτΕ που υποστηρίζουν αυτά που λέμε εμείς, ότι η κατεύθυνση της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτική για την επόμενη. Δεν πιστεύω ότι καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα κάνει κάτι αντισυνταγματικό».

Σχετικά με την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου είπε ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά με τη στάση τους μας οδηγούν σε αυτή τη σκέψη».

Για τη διαφοροποίηση Κασιμάτη-Μιχελογιαννάκη ο αν. υπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την ελευθερία της συνείδησης και μετά να επικρίνουμε τους βουλευ τές για τη διαφωνία τους. Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις έχουν την υπογραφή του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα επόμενα βήματα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο αν. υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η ενεργοποίηση των ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί και δεν εφαρμόζονται στο Αιγαίο, συμφωνήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν τα υπηρεσιακά κλιμάκια των δύο χωρών για να συζητήσουν ακριβώς αυτό. Οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο είναι το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη είναι το επόμενο βήμα. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι ειλημμένη απόφαση και θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Χρειάζεται ειδικός νόμος, όχι απλώς Προεδρικό Διάταγμα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις