«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν γίνονται τέτοιες καταγγελίες, να μην περπατούν στη γκρίζα ζώνη, αλλά να διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι με όρους επικοινωνιακής συζήτησης για δημιουργία εντυπώσεων», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, όταν ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, έθεσε το θέμα των καταγγελιών εκπροσώπων σωφρονιστικών υπαλλήλων, λέγοντας πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι σε αποσύνθεση.

«Θεωρώ ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν είναι πρέπον να μπω σε καμία αντιπαράθεση λόγω σχολίων σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο συντονισμός και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα στις φυλακές είναι θεσμικός τρόπος, δεν έχει να κάνει ούτε με τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων ούτε είναι καλό να στοχοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δουλεύουν στα ζητήματα αυτά, έχουν εμπειρία, εξειδίκευση και καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που απασχολούν την φυλακή» ανέφερε ο κ. Καλογήρου και προσέθεσε: «Τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν στα ΜΜΕ».

«Αν υπάρχουν πέντε αυτοκτονίες μέσα σε πέντε μήνες είναι πολλές και δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε όλες σε προσωπικά χαρακτηριστικά των θυμάτων», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι είναι δουλειά του συντονιστή και του υπουργείου να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις.

«Από το υπουργείο υπάρχουν οδηγίες προς διευθυντές, δεν μένει τίποτα χωρίς παρακολούθηση του τι συμβαίνει στη φυλακή», επανήλθε ο κ. Καλογήρου για να συμπληρώσει: «Καλέσαμε να καταγγελθούν με συγκεκριμένο τρόπο τα φαινόμενα αυτά. Υπάρχουν διαδικασίες που αυτά μπορούν να γίνουν με σαφήνεια και ασφάλεια. Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται στη Δικαιοσύνη κι έχουν γνώση οι φύλακες». Εξάλλου, επισήμανε ότι δεν του επιτρέπεται και δεν είναι σωστό να τοποθετηθεί για περιστατικά τα οποία οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο κ. Καλογήρου προανήγγειλε μέτρα και δράσεις για τους εργαζόμενους στις φυλακές, για τα οποία, όπως είπε, θα ενημερώσει εκτενώς την Ολομέλεια της Βουλής.