Στουρνάρας για ηχογράφηση Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή

Στουρνάρας για ηχογράφηση Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή

Έκκληση στον Πρωθυπουργό "να διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της ΤτΕ" απευθύνει με δήλωσή του ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος καταγγέλλει την ηχογράφηση της συνομιλίας που είχε τη Δευτέρα με τον Π. Πολάκη ενώ κάνει λόγο για επιλεκτική δημοσιοποίησή της.

Ο διοικητής κάνει λόγο για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή και παράβαση του Ποινικού Κώδικα ενώ τονίζει ότι ο Παύλος Πολάκης επιχειρεί «με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου».


Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.

Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».


"Νόμιζα ότι αστειευόταν"

«Εγώ δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου», σχολίασε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει μέρος τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Δήλωσε μάλιστα ότι κατά τη συνομιλία τους ο Παύλος Πολάκης του είπε εξαρχής ότι τον ηχογραφεί, αλλά εκείνος θεώρησε ότι ο συνομιλητής του αστειευόταν και του απάντησε: «εγώ κύριε δεν συνηθίζω να γράφω τους συνομιλητές μου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται τι του έλεγε αναφορικά με τις συστημικές τράπεζες και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου.

Μάλιστα όσον αφορά τα δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνομιλίας τους, σχολίασε ότι «δεν είναι ούτε τα μισά από όσα ειπώθηκαν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνομιλία προσαρμόστηκε κατά το δοκούν από τον Παύλο Πολάκη.