Είναι περισσότερο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά να δημιουργηθεί ένας ευρύς προοδευτικός πόλος και αυτό πρέπει να εκφραστεί σε όλες τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» σχετικά με την επιχειρούμενη συγκρότηση προοδευτικού κοινωνικού μετώπου, όπως σηματοδοτήθηκε και με την είσοδο των νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα.

«Έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η διεργασία και πολλές φορές βλέπουμε αυτή τη σύγκλιση επ' αφορμή των αυτοδιοικητικών εκλογών […] φαντάζομαι ότι αυτό θα εκφραστεί και μπροστά στην προσπάθεια που γίνεται για τις ευρωεκλογές», είπε η κ.Τζούφη.

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος στις εκλογές και έχει γίνει σημαντική προσπάθεια στο Ευρωκοινοβούλιο με τη δημιουργία της ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, που περιλαμβάνει τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες που διαφοροποιούνται και βεβαίως την Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά, γιατί δεν έχουμε πολλές τέτοιου τύπου κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα «μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει αμφίπλευρη διεύρυνση, δηλαδή και ανένταχτων Αριστερών και ανθρώπων οι οποίοι επέλεξαν την κριτική στάση και την αποχή, αλλά οπωσδήποτε και στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου είδαμε ότι υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη κινητικότητα και η οποία ουσιαστικά αναδείχθηκε μέσα από την διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Κληθείσα να σχολιάσει την υπουργοποίηση των προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μωραΐτη και Τόλκα η κ. Τζούφη παρατήρησε: «Σε όλες τις συνθέσεις του κυβερνητικού σχήματος υπήρχαν στελέχη της Κεντροαριστεράς και σε όλους τους ανασχηματισμούς.

Άρα, αυτή είναι μία συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησής μας, να εκφράσει ακριβώς αυτόν τον χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγών και μεταβολών, δηλαδή υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που καταλαβαίνει ότι την επόμενη μέρα πρέπει να διαμορφωθεί και στην Ελλάδα και ευρωπαϊκά ο προοδευτικός πόλος για την ανακοπή των δυνάμεων της Ακροδεξιάς, αλλά και της Δεξιάς που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Την Παρασκευή η ύλη των εξετάσεων»

Σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε:

«Έχουμε απαντήσει με πολύ σαφή τρόπο για την κατεύθυνση μας στο κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επομένως θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω νομοθέτηση του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκεί που έχουν υπάρξει αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, οι οποίες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε ότι η ενίσχυση αυτού του τριτοβάθμιου χώρου με ευρύτερες συγκλίσεις, με πόρους που έχουν δοθεί στα Πανεπιστήμια, αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, που επίσης δίνουμε στα Πανεπιστήμια, θα δημιουργήσει ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που το έχει ανάγκη ο τόπος».

«Σε αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε η κ. Τζούφη, «εδώ και έναν χρόνο έχουμε πει ότι θα υπάρξουν και μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Έχει γίνει ευρύς διάλογος για το σχέδιο των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων, που θα προβλέπει για κάποιες Σχολές την ελεύθερη πρόσβαση -για πρώτη φορά- αλλά και την αναμόρφωση της Γ' Λυκείου με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, που θα διδάσκονται έξι ώρες εβδομαδιαίως. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα -αυτή είναι η απόφασή μας- την ύλη, που θα δοθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η νομοθέτηση για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», διευκρίνισε.

Σημείωσε, δε, ότι «χθες έγιναν οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που παρακολούθησαν την τάξη μαθητείας, που είναι και αμειβόμενη και με την αύξηση του υποκατώτατου μισθού θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα, 1.700 μαθητές ήλθαν χθες και έδωσαν εξετάσεις πιστοποίησης, που θα τους δώσει τη δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων επιπέδου πέντε, που είναι πολύ σημαντικό, ενώ θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια να ιδρύσουμε τα διετή προγράμματα υπό την σκέπη των πανεπιστημίων με ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που επίσης θα καταλήγουν σε επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου πέντε».