Εισαγγελική παρέμβαση για την τηλεφωνική συνομιλία Πολάκη- Στουρνάρα

Εισαγγελική παρέμβαση για την τηλεφωνική συνομιλία Πολάκη- Στουρνάρα

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η συνομιλία του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα και η εν συνεχεία δημοσιοποίηση αυτής στην ιστοσελίδα documentonews (την ενημερωτική σελίδα της εφημερίδας Documento).

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό λόγω της σοβαρότητάς της, προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που αφορούν την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Η Δικαιοσύνη ζητεί να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα που προβλέπεται στο άρθρο 370Α Παρ. 1 και 3 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει το αδίκημα της αθέμιτης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας αλλά και της χρήσης της.

Σημειώνεται ότι το τηλεφώνημα και το το περιεχόμενο της συνομιλίας που δημοσιεύθηκε επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook αλλά και σε ομιλία του στη Βουλή, ωστόσο αρνείται ότι έχει ηχογραφήσει τη συνομιλία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας, με την επίσημη ανακοίνωση του, καταγγέλλει ότι ο συνομιλητής του τον ηχογράφησε χωρίς τη δική του συναίνεση.Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αν υπάρχει παράβαση των παραγράφων 1 και 3, του άρθρου 370 Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες:

Παρ.1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

Παρ.3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν επίσης δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν και αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο της δημοσιευμένης συνομιλίας Πολάκη- Στουρνάρα.

Το ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν υπήρξε παράνομη καταγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Ως εκ τούτου ως πρώτος μάρτυρας αναμένεται να κληθεί ο Γιάννης Στουρνάρας για να καταθέσει εάν ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί αποτελεί ολόκληρο ή μέρος της συζήτησης του με τον κ. Πολάκη, αν πιστεύει ότι υπήρξε ηχογράφηση της συνομιλίας τους και -σε θετική απάντηση- αν έδωσε την έγκριση του για την καταγραφή.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, που επικαλείται ρεπορτάζ της Καθημερινής, στην περίπτωση που επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν εκείνος που ηχογράφησε και έδωσε στη δημοσιότητα την ιδιωτική τους συνομιλία, τότε η Βουλή θα έχει το λόγο για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας του, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες δίωξης από τη δικαιοσύνη σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.Στουρνάρας για ηχογράφηση Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή

Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε επίσημη δήλωσή της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ότι πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή του:

«Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως». Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΣτουρνάραΠολάκης

Απάντηση μέσω social media έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για το είδος και τον σκοπό της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Σε αυτή την παρέμβαση, όπως και σε αντίστοιχη στη Βουλή, σημειώνει ότι είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας όπως δημοσιοποιήθηκε από τo «documentonews» αλλά είναι «απολύτως ψευδές» ότι κατέγραψε τη συνομιλία.

Η ανάρτηση ΠολάκηΑσπίδα Τσίπρα στον Πολάκη έναντι του Στουρνάρα: Η ΤτΕ να σεβαστεί την ουδετερότητα των θεσμών

Μαξίμου

Σαφή θέση υπέρ του Παύλου Πολάκη στην κόντρα του με τον Γιάννη Στουρνάρα πήρε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Μετά την ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την απάντηση του Παύλου Πολάκη μέσω Facebook, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως καλύπτει τον υφυπουργό Υγείας και κάνει λόγο για την «πολιτική ουδετερότητα» που πρέπει να ακολουθεί από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές».Παρέμβαση Κομισιόν

Τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής.