Φρένο στην πολεοδομική ασυδοσία της ανέγερσης πολυώροφων οικοδομών στο περιβάλλον της Ακρόπολης βάζουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με το πρώτο να εξετάζει ακόμα και την προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στη συγκεκριμένη περιοχή, μέχρι τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης.

Όπως επισημαίνεται σε χθεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, σε βραχυπρόθεσμη φάση το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην επανεξέταση των δύο δεκαώροφων κτηρίων και στην εκ νέου εισαγωγή τους στο ΚΑΣ και συγκεκριμένα:

Για την περίπτωση της οδού Φαλήρου, σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες.

Για τη περίπτωση (Μισαραλιώτου), στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας – σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα εισαχθεί προς αδειοδότηση σε όργανα του ΥΠΕΝ». «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων», δήλωσε η κ. Ζορμπά. «Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου».

Οι όροι

Παράλληλα, η επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη/ Κουκάκι, με στόχο τον ανακαθορισμό των όρων δόμησης.

Η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί άμεσα με εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προώθηση της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Επιμένουμε σε πρωτοβουλίες για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αναθεωρώντας τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προτύπου, με σημείο αναφοράς την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά υπογράμμισε πως «οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις