Ο δημιουργός της φιγούρας της «Μόμο», της γυναίκας-πουλιού που ταυτίστηκε με το «παιχνίδι αυτοκτονίας», το οποίο φέρεται να απειλεί τις ζωές χιλιάδων παιδιών ανά την υφήλιο, ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία του… είναι νεκρή.

Ο δημιουργός Κεϊσούκε Άισο, μιλώντας από το εργαστήριό του στο Τόκιο, καθησύχασε τα παιδιά, λέγοντάς τους ότι πια δεν έχουν τίποτα να φοβούνται, αφού «η Μόμο είναι νεκρή».

Ο 43χρονος καλλιτέχνης δημιούργησε το γλυπτό Mother Bird το 2016, για τις ανάγκες μιας έκθεσης στο Τόκιο. Το γλυπτό αρχικά πέρασε απαρατήρητο από κριτικούς και κοινό. Όταν, όμως, το τρομακτικό αυτό πρόσωπο ταυτίστηκε με τη «Μόμο», ένα απειλητικό ον που δίνει επικίνδυνες εντολές σε παιδιά μέσω του διαδικτύου, η φήμη της εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Το γλυπτό μου δεν υπάρχει πια. Δεν ήταν προορισμένο να κρατήσει. Είχε αρχίσει να σαπίζει και το κατέστρεψα. Τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται ήσυχα ξέροντας ότι η Μόμο είναι νεκρή. Δεν υπάρχει πια και η κατάρα έχει διαλυθεί», εξηγεί στη Sun ο καλλιτέχνης.

Σχολιάζοντας τις πολυάριθμες φήμες αυτοκτονίας που σχετίζονται με το Momo Challenge, οι εμπειρογνώμονες ασφάλειας του διαδικτύου και οι άνθρωποι που μελετούν τους σύγχρονους μύθους, δήλωσαν ότι το φαινόμενο είναι πιθανόν μια περίπτωση ηθικού πανικού: μια φάρσα που τροφοδοτείται από μη επαληθευμένες εκθέσεις καταστροφολογίας των ΜΜΕ. Η πρόκληση χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να διαδοθεί και για να σπείρει τον πανικό, διαιωνίζοντας την υποτιθέμενη επικινδυνότητά του και αυξάνοντας, φυσικά, τη δημοφιλία του.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών έχουν ωθήσει χιλιάδες χρήστες να μοιραστούν τις προειδοποιήσεις, αλλά ο κίνδυνος έγκειται στην επανάληψη φημών χωρίς σοβαρές αποδείξεις. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, οι περισσότεροι αριθμοί τηλεφώνου που συνδέονται με το "Momo" ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετές από τις περιπτώσεις αυτοκτονιών που συνδέθηκαν με το Momo Challenge δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Έτσι, το περιβόητο Momo Challenge τείνει να θεωρηθεί μια φήμη, ένας πλαστός μύθος ή, πολύ απλά, fake news.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις