Παρά τις αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, το δημοτικό σχολείο Βαθέος της Σάμου, καλωσόρισε το μεσημέρι της Τρίτης (05/03/2019) τα 11 από τα 14 εγγεγραμμένα προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην απογευματινή τάξη ΔΥΕΠ, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το ίδιο σκηνικό. Αφορμή για τις αντιδράσεις είναι η ύπαρξη της Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), η οποία θα φιλοξενεί 14 προσφυγόπουλα στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ αποφάσισε σε γενική συνέλευση την αποχή των παιδιών έως και την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Επιπλέον, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την Πέμπτη έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, στην οποία καλούν όλους τους συλλόγους γονέων του νησιού.

Με φόντο το κλίμα που δημιουργήθηκε, περίπου 20 παιδιά παρακολούθησαν τελικά τα μαθήματα στο δημοτικό σχολείο Άνω Βαθέος.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, μέλη του Εργατικού Κέντρου και των γυναικείων Συλλόγων, οι προϊστάμενοι της Α΄βάθμιας και B΄βάθμιας Εκπαίδευσης, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τα παιδιά που συνόδευαν οι γονείς τους. Τα παιδιά μπήκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου όπου εκπαιδευτικοί τους μοίρασαν τσάντες με σχολικά.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει και η φοίτηση στα γυμνάσια της πόλης της Σάμου.

Την ίδια ώρα η ΕΛΜΕ Σάμου κάλεσε τους φορείς του νησιού να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα. «Ξέρουμε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της παιδείας είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών κι όχι η γκετοποίησή τους. Ξέρουμε ότι κανένα κτίριο -και μάλιστα υπερσύγχρονο- δεν πρόκειται να κατασκευαστεί αποκλειστικά για τα προσφυγόπουλα και ότι ο αποκλεισμός των παιδιών από τα υπάρχοντα σχολεία ισοδυναμεί με την απομόνωσή τους» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου

Τέλος στο χώρο του σχολείου μέλη της Αντιφασιστικής Κίνησης Σάμου πέταξαν φέιγ βολάν υπέρ των προσφυγόπουλων.

Φωτογραφίες από: samos24.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις